De zadenbibliotheek: gratis zaden voor educatie en duurzaamheid

4033 VIEWS
De zadenbibliotheek: gratis zaden voor educatie en duurzaamheid

Tegenwoordig ga je niet meer alleen voor het lenen van boeken naar de bibliotheek … je kunt er ook steeds vaker terecht voor het halen van gratis zaden. Dit fenomeen groeit als kool en is inmiddels in veel landen, waaronder ook Nederland, terug te vinden.

Gratis zaden … waarom?

Het idee achter de zadenbibliotheek is tweeledig. Zo gaat het ten eerste om educatie: waar komt een deel van ons voedsel vandaan? Hoe groeit het eigenlijk? En wat komt er kijken bij het succesvol kunnen oogsten? De zadenbibliotheek maakt het, door het aanbieden van gratis zaden, mogelijk dat iedereen kennis kan op doen over (de groei van) groenten, kruiden en eetbare bloemen, net zoals bibliotheken dat doen met het aanbieden van boeken.

Ten tweede speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Het idee achter de zadenbibliotheken is dat mensen een deel van de zaden van de door hen verbouwde planten weer terugbrengen naar de bibliotheek. Zo groeit de aanwas van zaden en is men bewuster bezig met hergebruik en het belang daarvan. Door het doneren en ruilen van zaden wordt de zadencollectie steeds omvangrijker. Mooi om met elkaar bij te dragen aan een grotere variëteit aan gewassen, bloemen en planten. Goed voor de wereld en daardoor voor ons allemaal.

Lees ook:  Duurzaam transport

Voorbeelden van zadenbibliotheken.

gratis zaden 1

gratis zaden

gratis zaden 2

gratis zaden VS

gratis zaden VS 2

Zin om aan de slag te gaan? Zaai madeliefjes! Mevrouw Onkruid vertelt je meer over de kracht van deze kleine en eenvoudige, maar daardoor juist prachtige, bloemetjes.

MEER INSPIRATIE

Wat kunnen we doen om milieubewuster te leven?
Een auto delen, duurzaam of onpraktisch?
Het belang van kantoorplanten
Alles wat je wilt weten over duurzaam ondernemen