Graszoden aanleggen in 5 stappen

18 juni 2020
262

Wil je prachtige graszoden aanleggen in je tuin? Heb je altijd al een fraai gazon in uw tuin willen hebben? In dit artikel leggen we je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken! We vertellen je alles wat je moet weten over graszoden aanleggen voor een mooi gazon. Hieronder leggen we alles stap voor stap uit. Deze vijf stappen gaan je helpen om prachtige graszoden aan te leggen, zodat je een mooi gazon krijgt!

Prachtige graszoden aanleggen vergt planning en tijd

Waar moet je rekening houden met graszoden aanleggen? De beste tijd om gras te leggen is in de lente of herfst, wanneer de regen het nieuwe gras zal helpen om op tijd wortel te schieten voor zomerzon of wintervorst. Bereid de grond voor door onkruid te verwijderen en waterpas te harken en leg de graszoden op een manier dat deze een beetje overlapt. Geef de graszoden goed water en blijf om de paar dagen water geven, zodat het goed blijft zitten. Door te beginnen met kleinere secties in plaats van het hele gazon, blijft het werk beheersbaar en wordt de kritieke stap van besproeiing haalbaar voor de mensen die geen grond sproeisystemen hebben.

Het 5 stappenplan: graszoden aanleggen is een fluitje van een cent

Nieuwe graszoden aanleggen is een grote klus maar zeker de moeite waard! Graszoden aanleggen kan je het beste in secties aanpakken. Je kunt dit proces beginnen door de slechtste of meest zichtbare gazons opnieuw te maken. Onderstaande lees je de 5 stappenplan om prachtige graszoden aan te leggen.

Lees ook:  5 tips voor het meest ideale tuinfeest

Stap 1: Verwijder oud gras

De eerste stap is het verwijderen van oud gras of gras van slechte kwaliteit. Hoe ouder je gazon hoe dikker de zoden. Met een snijmachine kun je alle wortels wegsnijden. Nadat je de oude gazon losgesneden hebt kun je deze oprollen en afvoeren. Wanneer de ondergrond erg vast zit, dan kun je deze beter eerst omspitten of frezen voordat je de nieuwe graszoden aanlegt. Dit kan met een schoffel of een zodensnijder. Houd er wel rekening mee dat sommige methoden effectiever werken bij bepaalde gazon dan andere.

Stap 2: Bemest de grond voor je graszoden gaat aanleggen

Het kan verstandig zijn om af en toe de bodem van je graszoden te bemesten. Dit kan bijvoorbeeld door kunstmest toe te voegen of ander organisch materiaal en kalk of zwavel. Wanneer je niet weet hoe je de bodem beter maakt voor je graszoden, kan je ervoor kiezen een grondtest te doen. De uitkomsten van de grondtest kun je gebruiken om te bepalen wat de beste aanpassingen zijn voor je grond.

Tip: Gebruik een motorfrees om bijvoorbeeld kunstmest en organisch materiaal in de grond te verwerken. Gebruik vervolgens een hark om het waterpas te maken.

Stap 3: Glad en stevig harken voor je graszoden

Hark het gebied voor herbeplanting tot het glad is en verwijder alle stenen en vegetatieve stoffen die tijdens het bewerken naar de oppervlakte zijn gebracht. Geef vervolgens de grond water en controleer op plassen. Laat de grond voldoende drogen en vul de verdiepingen met aarde van hogere plekken. Om een ​​goede bodemstructuur te geven aan je graszoden en gazon, is het belangrijk dat je het grond goed voorbereid en een ​​stevige basis biedt. Als je het zaad plant in te zacht of los grond, kan het zijn dat het zaad te diep in de grond terechtkomt. Vaak sterft het zaad dan al af voordat het überhaupt de grondoppervlakte heeft bereikt. Voltooi deze stap door het gebied twee dagen voor het aanleggen van je graszoden grondig water te geven.

Lees ook:  6 tips om van je tuin een egelparadijs te maken

Stap 4: Het is tijd om de graszoden aan te leggen

Na al je harde werk is het dan eindelijk tijd om je nieuwe graszoden aan te leggen! Denk eraan dat de ondergrond vochtig moet zijn. Begin eerst in een hoek met het uitrollen van de eerste baan. Daarna plaats je de graszoden baan voor baan dicht tegen elkaar aan. Zorg ervoor dat er geen naden meer te zien zijn. Als je klaar bent met het leggen van graszoden, probeer het dan voorzichtig aan te walsen. De graszoden kun je met een tuin- of keukenmes op maat snijden.

Tip: Je kan planken gebruiken op de gelegde banen, zodat je geen voetafdrukken achterlaat. Een keukenmes kan je gebruiken om de graszoden op maat te snijden.

Stap 5: Onderhoud je nieuwe gazon en graszoden

Bij het creëren van een nieuw gazon heb je nieuwe graszoden aangelegd. Vergeet dan niet om alles te onderhouden. Onderhoud is het halve werk. Plan de waterbehoeften van je graszoden. Onvoldoende water en te veel water zijn de belangrijkste oorzaken van het falen van een nieuw gazon. Vergeet vooral niet om lekker te genieten van je nieuwe gazon!

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down