Goudsbloem | Mevrouw Onkruid

4 augustus 2015
985

Wat de rode klaproos is voor militairen en de witte anjer voor veteranen, is de goudsbloem voor alle burgerslachtoffers van oorlogen. Mijn opa vertelde altijd dat hij in de oorlog de hele tuin vol goudsbloem liet groeien, en dan trots 'OZO!' riep, oranje zal overwinnen. U hoeft niet te vragen waarom deze bloem de naam goudsbloem draagt: daar is die mooie oranje kleur de oorzaak van. In de oorlog was het op sommige plekken om die reden ook een verboden bloem.
[quote text_size="medium"]
"Als de bloemen na 07.00 uur nog dicht zijn voorspellen ze regen. Zijn ze open, dan belooft het een zonnige dag te worden"
[/quote]
Oranje is de kleur van optimisme en levensvreugde. Goudsbloem werkt dan ook opvrolijkend, stimulerend en verwarmend op het gemoed. Maar in de eerste plaats staat de goudsbloem bekend vanwege haar rol in de Calendulazalf. Deze zalf werkt samentrekkend en voedend voor de huid, reinigt, verzacht en voorkomt rimpels. De meer therapeutische eigenschappen liggen op het vlak van wondheling, herstel van weefsels en het voorkomen van ontstekingen. Het bevordert de lokale doorbloeding, is wondreinigend en verzacht de pijn. Een ideale kinderzalf dus, die bij alle botsingen verlichting biedt! Zelf gebruik ik voor mijn gezicht goudsbloemolie, ik laat de natuur mij graag een handje helpen bij het verstrijken van de jaren!
Oorspronkelijk komt de goudsbloem uit het Middellandse Zeegebied, waar ze het hele jaar door bloeit. Daar heeft ze ook de naam Calendula, ofwel: kalendertje, aan te danken. Dit is afgeleid van het Latijnse woord ‘kalendae’ en betekent 'elke eerste dag van de maand weer bloeiend'. Tijdens een zachte winter bloeit de goudsbloem bij ons ook het hele jaar.
[quote text_size="medium"]
"Zelf goudsbloemolie maken is niet zo moeilijk en de zomer is er de ideale tijd voor!"
[/quote]
Net als mijn opa heb ik mijn tuin vol met goudsbloemen laten groeien. Elke ochtend ga ik even kijken. Als de bloemen na 07.00 uur nog dicht zijn voorspellen ze regen. Zijn ze open, dan belooft het een zonnige dag te worden. De oranje bloemblaadjes gebruik ik als garnering op een salade of smoothie, en ik maak er fijne voorraden olie van aan als effectief anti-rimpelproduct.
Zelf goudsbloemolie maken is niet zo moeilijk en de zomer is er de ideale tijd voor:
Pluk de oranje blaadjes van de bloem, vul een jampotje met olie (liefst biologisch en koudgeperst van olijf of zonnebloem) en voeg zoveel bloemblaadjes toe dat ze nog net onder de olie staan. Span een stukje katoen met elastiek over de opening en laat de pot een maand in de zon staan. Zeef de olie en bewaar in een donkergekleurde fles.
[hr]

Lees ook:  Gedicht: Dansend kind

Benieuwd naar de ontdekkingen van Mevrouw Onkruid? Vul uw gegevens in en ontvang maandelijks bericht wanneer haar volgende artikel verschijnt:
[mc4wp_form id="20197"]
Mevrouw Onkruid - Goudsbloem | Paradijsvogels Magazine Mevrouw Onkruid - Goudsbloem | Paradijsvogels Magazine
[hr]
Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Daarom organiseert ze nu wildplukwandelingen en inspireert ze mensen om te koken met wilde groenten. Onkruid is gezond!
Foto's: (c) Maaike Pfann

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down