Goudsbloem | Mevrouw Onkruid

2526 VIEWS
Goudsbloem | Mevrouw Onkruid

Wat de rode klaproos is voor militairen en de witte anjer voor veteranen, is de goudsbloem voor alle burgerslachtoffers van oorlogen. Mijn opa vertelde altijd dat hij in de oorlog de hele tuin vol goudsbloem liet groeien, en dan trots ‘OZO!’ riep, oranje zal overwinnen. U hoeft niet te vragen waarom deze bloem de naam goudsbloem draagt: daar is die mooie oranje kleur de oorzaak van. In de oorlog was het op sommige plekken om die reden ook een verboden bloem.

“Als de bloemen na 07.00 uur nog dicht zijn voorspellen ze regen. Zijn ze open, dan belooft het een zonnige dag te worden”

Oranje is de kleur van optimisme en levensvreugde. Goudsbloem werkt dan ook opvrolijkend, stimulerend en verwarmend op het gemoed. Maar in de eerste plaats staat de goudsbloem bekend vanwege haar rol in de Calendulazalf. Deze zalf werkt samentrekkend en voedend voor de huid, reinigt, verzacht en voorkomt rimpels. De meer therapeutische eigenschappen liggen op het vlak van wondheling, herstel van weefsels en het voorkomen van ontstekingen. Het bevordert de lokale doorbloeding, is wondreinigend en verzacht de pijn. Een ideale kinderzalf dus, die bij alle botsingen verlichting biedt! Zelf gebruik ik voor mijn gezicht goudsbloemolie, ik laat de natuur mij graag een handje helpen bij het verstrijken van de jaren!

Lees ook:  Man zaait duizenden bloemen voor zijn blinde vrouw

Oorspronkelijk komt de goudsbloem uit het Middellandse Zeegebied, waar ze het hele jaar door bloeit. Daar heeft ze ook de naam Calendula, ofwel: kalendertje, aan te danken. Dit is afgeleid van het Latijnse woord ‘kalendae’ en betekent ‘elke eerste dag van de maand weer bloeiend’. Tijdens een zachte winter bloeit de goudsbloem bij ons ook het hele jaar.

“Zelf goudsbloemolie maken is niet zo moeilijk en de zomer is er de ideale tijd voor!”

Net als mijn opa heb ik mijn tuin vol met goudsbloemen laten groeien. Elke ochtend ga ik even kijken. Als de bloemen na 07.00 uur nog dicht zijn voorspellen ze regen. Zijn ze open, dan belooft het een zonnige dag te worden. De oranje bloemblaadjes gebruik ik als garnering op een salade of smoothie, en ik maak er fijne voorraden olie van aan als effectief anti-rimpelproduct.

Zelf goudsbloemolie maken is niet zo moeilijk en de zomer is er de ideale tijd voor:

Pluk de oranje blaadjes van de bloem, vul een jampotje met olie (liefst biologisch en koudgeperst van olijf of zonnebloem) en voeg zoveel bloemblaadjes toe dat ze nog net onder de olie staan. Span een stukje katoen met elastiek over de opening en laat de pot een maand in de zon staan. Zeef de olie en bewaar in een donkergekleurde fles.


Benieuwd naar de ontdekkingen van Mevrouw Onkruid? Vul uw gegevens in en ontvang maandelijks bericht wanneer haar volgende artikel verschijnt:

Lees ook:  Kunstzinnige slakkenhuizen

Mevrouw Onkruid - Goudsbloem | Paradijsvogels Magazine Mevrouw Onkruid - Goudsbloem | Paradijsvogels Magazine


Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Daarom organiseert ze nu wildplukwandelingen en inspireert ze mensen om te koken met wilde groenten. Onkruid is gezond!

Foto’s: (c) Maaike Pfann

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Mevrouw Onkruid in de boekeditie van Paradijsvogels Magazine
Citroenmelisse | Een eeuwenoud recept uit het Karmelietenklooster
Maak van dit gevreesde onkruid een supergezonde thee, salade of smoothie
Grootmoeders recept voor uienhoestdrank