Ontdek de Golden Circle in IJsland

2 oktober 2020
512

Als er één bestemming op je bucketlist moet staan, is het IJsland wel. Dit bijzondere land kent de meest bizarre landschappen. Hier zie je natuur die je nog nooit ergens anders hebt gezien, ontdek je plekken waar je nog nooit geweest bent en geniet je volop van de rust, de ruimte en de vele schapen en paarden. Een van de meest populaire routes van IJsland is zonder twijfel de Golden Circle.

Wat is de Golden Circle in IJsland?

De Golden Circle is een roadtrip van ongeveer 300 kilometer waarbij je een aantal prachtige natuurfenomenen van IJsland te zien krijgt. De naam Golden Circle is heel logisch gekozen: de totale route is een heel mooi rondje. Ga je op tijd weg dan kun je deze route binnen één dag doen. Vanaf Reykjavik gaan veel toeristenbussen en excursies met mini-vans die de Golden Circle als dagtrip doen.

Ben je echter met een huurauto? Neem dan vooral even de tijd om dit prachtige landschap te bekijken. Waarom zou je haasten als je ook nog langer kunt genieten van besneeuwde bergen, fraaie watervallen en met een beetje geluk het Noorderlicht? Tijdens de Golden Circle zie je een aantal bezienswaardigheden, waarvan Geysir & Strokkur, de Gulfoss waterval en Nationaal Park Thingvellir de hoogtepunten zijn.

Ontdek de geisers in Geysir - Strokkur

Vanuit Reykjavik rijd je als eerst door naar Geysir en Strokkur, twee plaatsen in een zeer geothermisch actief gebied in het zuidwesten van IJsland. Hier kun je een paar indrukwekkende geisers bekijken: van hele kleintjes tot aan één hele grote. Wanneer je de auto uitstapt, merk je al direct dat de aarde om je heen leeft. Overal borrelt wel iets of is er stoom te zien. De Strokkur geiser kun je hier niet missen: deze grote geiser spuit iedere 5 tot 8 minuten water tot wel 20 meter hoogte! Kijk dus goed uit waar je gaat staan - in de winter kan het hier enorm koud zijn. Het is heel bijzonder om zo'n natuurverschijnsel in het echt te bekijken. Drink na het kijken nog een kop koffie of shop een souvenir in het informatiecentrum.

Lees ook:  Dit is het perfecte festival voor kunst- en natuurliefhebbers

Kijk je ogen uit bij Gulfoss waterval

Je volgende stop is de Gulfoss waterval, een waterval in het zuiden van het land. Gulfoss wordt gezien als een van de mooiste watervallen van het land en dat is niet voor niets. Hij hoort bij de Witte Rivier (Hvítá), een gletsjerrivier. Wat deze waterval zo anders maakt dan alle andere watervallen in IJsland is dat het water naar beneden klettert in een kloof. Meestal komen watervallen van bovenaf; hier sta je bovenop! Je kunt dus van bovenaf zien hoe het natuurgeweld naar beneden stort. Wist je dat Gulfoss 'gouden waterval' betekent? Dat is niet voor niets: dit spektakel moet je echt met eigen ogen bekijken om te zien hoe enorm de waterval is.

Wandel door Thingvellir National Park

IJsland is ontstaan door vulkanische activiteiten en dat is overal op het eiland terug te zien. Met een bezoekje aan Thingvellir kun je dit helemaal goed bekijken. Dit nationale park ligt op ongeveer 50 kilometer afstand van Reykjavik - je bent dus alweer aardig in de buurt. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door dit bijzonder groene landschap (tenzij er in de winter een laagje sneeuw over ligt). Het gebied is een grote verzakking van de aarde, waardoor het park heel erg laag ligt.

Hier zie je dan ook goed de verschillende lagen van de aarde en hoe levendig de wereld onder je voeten is. De tektonische platen zijn vooral goed zichtbaar bij de Almannagjá scheur en de welbekende Silfra kloof. Bij laatstgenoemde kun je zelfs snorkelen tussen de platen! Sinds 2004 is Thingvellir officieel erfgoed op de lijst van UNESCO en dat snap je helemaal wanneer je hier bent.

Lees ook:  Avontuurlijk wandelen op Madeira

Overige tips in de buurt van Golden Circle

De Golden Circle tour is perfect wanneer je in weinig dagen zoveel mogelijk van IJsland wilt zien. Heb je nog wat tijd over? Misschien zijn de volgende bezienswaardigheden of activiteiten dan iets voor jou:

  • Bezoek de Blue Lagoon voor een heerlijke warme duik.
  • Wandel rondom het groene of bevroren kratermeer Kerid.
  • Relax bij een van de warme bronnen in Hveragerði.
  • Bekijk de kerk van Skálholt.
  • Spot het Noorderlicht in Nesjavellir (wanneer het kan).

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

Afscheid nemen van een trouwe viervoeter: gedichten over het overlijden van een kat

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down