Goede voornemens gemaakt voor 2023? Zo houd je ze vol!

31 december 2022
380
2022

Vertel jij jezelf ook elke nieuwjaarsdag dat je nu echt die kilo’s eraf gaat sporten? Of dat je gezonder gaat eten? Of dat je die sigaretten links gaat laten liggen? Ik denk dat we in dit opzicht elkaar allemaal de hand kunnen schudden, want voor dat je het weet is het alweer december en begint de hele cyclus weer opnieuw en zijn van je goede voornemens niks terecht gekomen. Daarom zijn hier wat punten zodat jij volgend jaar nieuwe goede voornemens kan beginnen in plaats van oude goede voornemens moet herhalen.

Waarom mislukken goede voornemens?

Goede voornemens kunnen mislukken op meerdere vlakken. Eén daarvan is het niet concreet formuleren van het doel wat je uiteindelijk wil bereiken. De goede voornemens ‘ik wil graag afvallen’ of ‘ik ga gezonder eten’ zijn geen concrete doelen. Het is iets wat je heel graag wil, maar je doel is zo breed dat je er vaak maar doelloos aan begint om het vervolgens een paar weken daarna weer op te geven.

Het verkeerd formuleren van een goed voornemen is ook een reden waarom doelen vaak niet bereikt worden. Dit komt vaak door een negatieve formulering. Een negatieve formulering wil bijvoorbeeld zeggen dat je goede voornemen is om ‘niet meer te roken’, maar hierdoor blijf je denken aan datgene dat je juist niet meer wilt doen. Onze hersenen slaan namelijk het woord ‘niet’, niet op. We sturen ons brein hierbij de verkeerde kant op.

Het willen voldoen aan schoonheidsidealen, is iets waar veel van ons schuldig aan zijn. Dit is ook een verkeerde reden om goede voornemens op te stellen. Door het willen voldoen aan wensen van een ‘ander’ waar je zelf niet 100% achterstaat, zullen je goede voornemens ook niet snel behaald worden.

Lees ook:  5 Tips om huid veroudering tegen te gaan

Tot slot, het hebben van een omgeving die je doelen niet respecteert of aanmoedigt. Je vriend of vriendin die tijdens een feestje je een sigaret in de handen duwt, terwijl jij het goede voornemen hebt om te stoppen met roken, is hier een goed voorbeeld van. Ze nemen je doelen niet serieus, wat demotiverend kan werken en maakt de weg naar je goede voornemens ook een stuk moeilijker.

Realistische voornemens

Een van de valkuilen is om geen concreet voornemen te realiseren. Daarom is het belangrijk om een precies doel op te stellen. Wil je graag afvallen? Vertel jezelf dat je volgende maand 2 of 3 kilo kwijt bent. Wil je gezonder eten? Zorg dat je bijvoorbeeld aan het einde van de maand 10 gezonde recepten hebt geprobeerd en onthoud de recepten die bij jou ontzettend goed in de smaak vielen. Wil je graag meer sparen? Koop een spaarpot die je niet kan openmaken en gooi hier zo veel mogelijk kleingeld in en open je spaarpot op het einde van het jaar. Meer tijd met je vrienden / familie willen doorbrengen? Plan iets in en stop met de bekende zin ‘we moeten echt iets afspreken’, want ik denk dat we allemaal weten dat daar uiteindelijk niks van terecht komt.
Zet tegen over je goede voornemen een concreet doel, zo zorg je er voor dat je ergens naartoe werkt.

Motiverende omgeving

Omring jezelf met de juiste mensen tijdens het starten van je goede voornemens. Het begin is vaak het moeilijkst. Zodra je de juiste draai gevonden hebt dan is het vaak makkelijker om je ergens voor te weren en je doel voor ogen te houden. Heb je een omgeving die jouw goede voornemen niet steunt? Dan maak je doel ook niet bespreekbaar. De kans is groot dat jij door negatieve input alleen maar gedemotiveerd raakt en je doelen verliest. Het is misschien ook een tip om je omgeving er van bewust te maken dat je serieus aan je doelen wilt werken en dat je hoopt dat ze jou daarin steunen. Daarbij kan het leuk zijn om mensen te zoeken die hetzelfde goede voornemen hebben, of mensen die jouw doel al bereikt hebben, hierdoor krijg je motivatie en energie om er echt het beste van te maken.

Lees ook:  8x activiteiten voor de herfstvakantie in Nederland
stop roken

Vier je behaalde doelstellingen

Jezelf een subtiel schouderklopje geven na het behalen van een doel is altijd een goed idee, maar je mag het ook grootser uitpakken. Je mag ook wel eens een feestje bouwen voor het geringste behaalde doel. Met een feestje wordt bedoel dat je jezelf mag belonen op een grote en een kleine manier. Koop jezelf wat leuks als je een week bent gestopt met snoepen, misschien zelfs al na het overslaan van een chocolaatje. Zo haal je positieve energie uit jezelf en verhoogt het je kans op slagen.

Heb Geduld

In veel gevallen zul je niet direct de verandering voelen / zien wanneer je start met een goed voornemen, vooral wanneer je het goede voornemen hebt om af te vallen of veel te gaan sporten. Dit zijn voorbeelden van voornemens waar je tijd en energie in moet steken voordat je verbetering ziet. Geef jezelf tijd om je doelen te behalen, je zult het in het begin niet perfect doen. Heb geduld en gun jezelf ruimte om te leren en verbeteren.

Wees niet te streng voor jezelf

Probeer je doelen wel leuk te houden, ga jezelf niet straffen voor het kleinste foutje. Je mag trots zijn dat je überhaupt bent begonnen met je goede voornemen. Je mag heus wel eens een stuk taart eten op een verjaardag, of een dag de sportschool overslaan. Probeer plezier te hebben in je reis naar een betere jij. Het is oké om wel eens van het pad af te dwalen, zolang je daarna weer je weg terug weet te vinden naar de eindstreep.

Lees ook:  Hoe word je financieel onafhankelijk?

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down