Hoe creëer je een goede ochtendroutine?

5 januari 2023
228
beste ochtendroutine

Om je dag op de best mogelijke manier te starten is het verstandig om een vaste routine aan te houden in de ochtend. Een ochtendroutine zorgt ervoor dat jij gewend raakt om dingen iedere ochtend te doen. Zo creëer je een routine in je leven die ontzettend waardevol is, want je krijgt meer gedaan in één ochtend dan je normaal deed in een hele dag. Van op tijd naar bed gaan, een ontbijt met glutenvrije havermout en sporten in de ochtend, in deze blog vertellen wij alles wat je moet weten om de beste ochtendroutine te leren.

Vroeg opstaan is het halve werk

We begrijpen dat je graag in de ochtend zo lang mogelijk in bed wilt blijven liggen, echter als je een goede ochtendroutine wilt creëren, kan dit niet. Dit komt omdat je door vroeg op te staan meer tijd hebt om dingen te doen voordat je naar je werk gaat. Deze dingen kun je met veel energie en in alle rust uitvoeren voordat je aan je werkdag begint. Om een stap in de goede richting te zetten hebben wij een aantal tips waarmee je gemakkelijker kunt opstaan in de ochtend.

In de avonduren

Het creëren van de beste ochtendroutine begint niet in de ochtend, maar in de avond. Door te beginnen in de avonduren kun je in de ochtend gemakkelijker opstaan. Zo zijn er 3 punten die je kunnen helpen in de avond om in de ochtend gemakkelijker op te staan:

  • Een avondwekker gebruiken

Als je eerder wilt opstaan, zul je eerder naar bed moeten gaan. Het is uiteraard wel van belang dat je de benodigde uren slaap krijgt. Als dit niet gebeurt, zul je juist vermoeid wakker worden en heeft het vroege opstaan weinig nut. Gebruik daarom een avondwekker om je eraan te herinneren dat het bijna tijd is om naar bed te gaan.

  • Limiteer je schermtijd voor het slapen

Door het blauwe licht dat afkomt van je telefoon of tablet kun je minder goed slapen in de avond. Daarom is het verstandig om deze op tijd weg te leggen in de avond. Het beste is om deze ongeveer 2 uur voordat je gaat slapen, weg te leggen. Zo zorg jij voor een goede nachtrust en kan je gemakkelijker opstaan in de ochtend.

  • Lezen voor het slapengaan
Lees ook:  5 Tips om huid veroudering tegen te gaan

Om het niet gebruiken van je telefoon gemakkelijker te maken, is het slim om een boek te lezen. Boeken hebben niet alleen waarde in de kennis die je op kunt doen, maar ook aan het gemakkelijker in slaap komen. Als je minimaal 20 minuten leest in bed, val je sneller in slaap.

ochtendroutine

Een wake-up licht

Er is niets zo vervelend als het wakker worden van een wekker die hard afgaat. Het haalt je namelijk direct uit je slaap en dit heeft negatieve invloeden op je ontwaking. Door het gebruik van een wake-up licht helpt je je biologische klok op gang te laten komen. Een wake-up licht bootst een zonsopkomst na. Hierdoor ontwaak je een stuk rustiger en op natuurlijke wijze.

Het drinken van cafeïne en ontbijten

Het is een logische oplossing, maar een sterke kop koffie zorgt ervoor dat je wakker wordt. Als je een kop koffie drinkt zodra je opstaat, ben je meteen een stuk wakkerder. Hetzelfde geldt voor een goed ontbijt eten. Het eten van ontbijt geeft je namelijk energie om je dag goed te beginnen. Een goed ontbijt voor de start van je dag is een biologische havermout van Puur Mieke gecombineerd met kwark van Almhof. Hier kun je ook nog eens gemakkelijk dingen aan toevoegen zoals fruit om het meer naar jouw smaak te maken.

ochtendroutine

Het nemen van een koude douche

Na het opstaan gelijk onder een koude douche stappen is voor veel mensen niet het eerste waar ze aan denken. Toch heeft het ontzettend veel voordelen voor je lichaam en zorgt het ervoor dat je gelijk wakker bent. Hierdoor ben je meteen alert en kun je actie gaan ondernemen om een productieve dag te hebben.

Focus in je ochtendroutine

Nu je gelezen hebt hoe je ervoor kunt zorgen dat je vol energie vroeg wakker kan worden, is het tijd om te beginnen aan je ochtendroutine. Zoals we hebben gezegd, is vroeg opstaan het halve werk, maar nu komt de andere helft. Om de perfect ochtendroutine te creëren, zijn er 4 punten waar je gefocust op moet zijn.

Lees ook:  Beginnende yoga oefeningen die je thuis kunt uitvoeren

Beweging in de ochtend

Beweging is iets waar veel mensen te weinig mee doen omdat ze te weinig tijd hebben, althans dat zeggen ze zelf. Als je in de ochtend fysiek actief bent, is het dus een goede start van je dag. Je hoeft natuurlijk geen intensieve work-out te doen, tenzij jij dit zelf wilt natuurlijk. Een tijdsbestek van 20 tot 30 minuten invullen met een aantal simpele oefeningen is al meer dan voldoende. Hiernaast maakt sporten de stoffen dopamine en serotonine aan. Deze stoffen verlagen het stresshormoon, geven je energie en geven je een geluksgevoel.

Lees ook Kaizen, continu verbeteren

ochtendroutine

Aandacht geven aan je emoties

In de ochtend is het een perfect moment om te reflecteren over lopende zaken in je hoofd. Er zijn 2 veel voorkomende manieren die goed werken als je aandacht wilt geven aan je emoties. Deze manieren zijn:

  • Mediteren

Door 10 tot 20 minuten iedere ochtend te mediteren, heb je genoeg tijd om je gedachtes te observeren. Ga alleen diep in op de gedachtes die jij belangrijk vindt. Mediteren zorgt niet alleen voor een positief effect op je emoties, maar het creëert ook een rustmoment en heeft het een positief effect op je geluksgevoel.

  • Dankbaarheidslijst bijhouden

Een dankbaarheidslijst is een simpele manier om bezig te zijn met je emoties. Het beginnen met een dankbaarheidslijst is vrij simpel. Iedere dag moet je 3 dingen opschrijven waar jij dankbaar voor bent of blij van wordt. Dit helpt niet alleen bij het ervaren van geluk, maar het verlaagt ook nog eens je stressniveau.

Ga dieper in op het mentale aspect

Nu je de dag op een positieve manier begonnen bent, kun je gaan werken aan het mentale aspect. Om ervoor te zorgen dat je hersenen op een optimale manier blijft werken, kan je 2 dingen doen:

  • Bijhouden van een dagboek

Misschien niet het meest voor de hand liggende manier zou je denken, maar het is echt zo. Door een dagboek bij te houden, verhoog je je creativiteit. Hierdoor heb je een betere kans om zaken te reflecteren en verbanden te leggen tussen ideeën. Het heeft dus een zeer stimulerende werking op het creatieve gedeelte van je hersenen.

  • Schrijf een actieplan voor de dag
Lees ook:  Honden in de hoofdrol

In je ochtendroutine is het belangrijk om even stil te staan bij de aankomende dag. Schrijf voor jezelf je doelen en actiepunten op die je wilt bereiken voor deze dag. Het handigste is om gebruik te maken van een agenda of planner. Zo heb je een duidelijk overzicht van iedere dag.

Versterk je spiritualiteit

Het is belangrijk om in je ochtendroutine een moment voor jezelf te nemen. Even de focus leggen op jezelf om innerlijke rust te ervaren, is een belangrijk onderdeel voor een goede ochtendroutine. Om deze innerlijke rust te ervaren, zijn er 2 mogelijkheden die gemakkelijk uitgevoerd kunnen worden in de ochtend:

  • Een ochtendwandeling

Een kleine ochtendwandeling is niet alleen goed voor je dagelijkse fysieke activiteit, maar ook om even tot rust te komen. Door alleen te gaan wandelen en te genieten van je eigen aanwezigheid, ga je sterker in je schoenen staan.

  • Een aantal bladzijdes lezen

Het lezen van een aantal bladzijdes uit een goed boek, kan ervoor zorgen dat je goed gaat nadenken over bepaalde zaken. Hiernaast zorgt lezen er ook voor dat je rustiger wordt. Goede onderwerpen om over te lezen zijn: motivatie, geloof en filosofie. Deze onderwerpen zetten je vaak aan het denken en laten je reflecteren over situaties die je hebt meegemaakt.

Het creëren van de beste ochtendroutine heeft alles te maken met consistentie. Door alle punten te volgen en zo de perfecte start aan je dag te creëren, krijg je veel meer gedaan. Een goede ochtendroutine begint in de avonduren en eindigt op het moment dat jij in de ochtend een moment hebt genomen om te werken aan je beweging, spiritualiteit, emoties en mentaliteit.

Meer lezen op Paradijsvogelsmagazine? Lees hier onze blog over rust vinden door minimalistisch leven.

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings