
Microben zijn populair: onlangs opende Artis de deuren van Micropia, 's werelds eerste museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt. Dit is niet alleen een boeiende kennismaking met de 1,5 kilo (!) 'beestjes' die iedereen met zich meedraagt, maar ook een kraamkamer voor vernieuwing en innovatie. Het museum is namelijk mede mogelijk gemaakt door DSM, dat onderzoekt hoe micro-organismen een rol kunnen spelen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken rond voedsel, grondstoffen en klimaat.
[quote text_size="medium"]
Met enkel een microscoop en een pincet rangschikt Klaus allerlei verschillende diatomen tot microscopische mandala's
[/quote]
Maar dat is nog niet alles. Terwijl microben bij Artis worden gezien als onderzoeksobjecten, zijn microben voor kunstenaar Klaus Kemp namelijk verrassend ook een kunstobject. Onderwerp van zijn werk zijn eencellige algen: diatomeeën of kiezelwieren, waarvan ongeveer 100.000 verschillende vormen bestaan.
Kiezelwieren zijn bedekt met juweelachtige kristalschelpen, die glinsterend oplichten onder een microscoop. Met enkel een microscoop en een pincet rangschikt Klaus allerlei verschillende diatomen tot microscopische mandala's. Hij zocht 8 jaar naar een geschikte 'lijm' en zijn werk is gewild onder verzamelaars van over de hele wereld.
Het ontstaan van de microscopische kunst dateert overigens al uit halverwege de negentiende eeuw. Onderzoekers die lekker priegelen met kleine beestjes onder een microscoop: wie had dat gedacht?
Bron: emnatuurlijkactief.nl en visualnews.com