Glinsterende micro-organismen als kunstobject

20 oktober 2014
281

Microben zijn populair: onlangs opende Artis de deuren van Micropia, 's werelds eerste museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt. Dit is niet alleen een boeiende kennismaking met de 1,5 kilo (!) 'beestjes' die iedereen met zich meedraagt, maar ook een kraamkamer voor vernieuwing en innovatie. Het museum is namelijk mede mogelijk gemaakt door DSM, dat onderzoekt hoe micro-organismen een rol kunnen spelen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken rond voedsel, grondstoffen en klimaat.
[quote text_size="medium"]
Met enkel een microscoop en een pincet rangschikt Klaus allerlei verschillende diatomen tot microscopische mandala's
[/quote]
Maar dat is nog niet alles. Terwijl microben bij Artis worden gezien als onderzoeksobjecten, zijn microben voor kunstenaar Klaus Kemp namelijk verrassend ook een kunstobject. Onderwerp van zijn werk zijn eencellige algen: diatomeeën of kiezelwieren, waarvan ongeveer 100.000 verschillende vormen bestaan.
Kiezelwieren zijn bedekt met juweelachtige kristalschelpen, die glinsterend oplichten onder een microscoop. Met enkel een microscoop en een pincet rangschikt Klaus allerlei verschillende diatomen tot microscopische mandala's. Hij zocht 8 jaar naar een geschikte 'lijm' en zijn werk is gewild onder verzamelaars van over de hele wereld.
Het ontstaan van de microscopische kunst dateert overigens al uit halverwege de negentiende eeuw. Onderzoekers die lekker priegelen met kleine beestjes onder een microscoop: wie had dat gedacht?
Klaus Kemp 1 Klaus Kemp 2 Klaus Kemp 3 Klaus Kemp 4Klaus Kemp 6 Klaus Kemp 7 Klaus Kemp 8
Bron: emnatuurlijkactief.nl en visualnews.com
 

Lees ook:  Natuurmeditatie: vossen in aanstekelijke ontspanning

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings