Giftige planten: ontdek de weetjes

14 juli 2020
301
giftige planten

Wellicht heb je al gehoord van planten zoals Vingerhoedskruid, Klaproos, Blauwe- en Goudenregen, Sneeuwklokjes en Meiklokjes, Lupines en Hyacinten en heb je meerdere malen hun schoonheid bewonderd. Maar wist je ook dat dit giftige planten zijn? Omdat ze zo mooi zijn, vergeten we er haast over na te denken dat het om giftige planten gaat. Het is beter dat we deze planten niet aanraken. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste giftige planten bij juist gebruik wel een geneeskrachtige werking hebben?

 

Weet met giftige planten hun schoonheid om te gaan

Giftige planten zijn mooi om naar te kijken, maar niet om aan te raken. Wees voorzichtig als je toch een giftige plant moet aanraken, omdat je deze wilt verwijderen uit je tuin of ergens anders wilt zetten. Vermijd het aanraken van je gezicht. Zorg er altijd voor dat je kinderen uit de buurt blijven van deze planten. Zelfs als je geen tuin hebt die boordevol kan staan met giftige planten, kan het ook zijn dat je kamerplanten hebt die giftige stoffen hebben. Daarom is het wijs om voordat je een vreemde plant koopt, hier eerst onderzoek naar te doen. Zeker als je kinderen hebt moet je weten of je kamerplanten giftig zijn. Zet je giftige planten altijd hoog genoeg of op een plaats waar je kind niet gemakkelijk bij kan. Enkele voorbeelden van giftige kamerplanten zijn bijvoorbeeld: Anthurium, Begonia, Azalea, Iris, Lelie, Vredelelie en Anemoon en klimop.

 

Tip: Trek altijd eerst handschoenen aan als je een giftige plant moet aanraken.

De heilzame werking van giftige planten

giftige plantenWist je dat de meeste giftige planten bij juist gebruik wel een geneeskrachtige werking hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Digitalis (Vingerhoedskruid). Dit is een prachtige plant die er sprookjesachtig uitziet.

Lees ook:  Een hypnotiserende dans van waterdruppels

Digitalis meer dan alleen onkruid

Veel mensen beschouwen Digitalis als een onkruid omdat het zo snel uitzaait. In de geneeskunde wordt Digitalis gebruikt als medicijn tegen hartritmestoornissen. Deze dosering moet wel zorgvuldig afgemeten worden. Wanneer deze niet 100% is afgestemd, kan het zelfs een averechts effect hebben!

Meiklokje goed voor het hart

Het Meiklokje of Lelietje-van-dalen ruikt heerlijk, maar is een zeer giftige plant. Alles aan deze plant is giftig; de bladeren, de stengel, de bloemen en ook de bessen. Vooral het eten van die bessen kunnen misselijkheid, hartritmestoornissen, braken en maagproblemen veroorzaken. Maar in de geneeskunde wordt deze plant gebruikt als medicijn voor het hart.

Sint-Janskruid voor een goede mood

De mooie maar giftige weideplant Sint-Janskruid kan bij overmatige consumptie ontstekingen, jeuk en krampen veroorzaken. Toch heeft deze erg giftige plant ook een heilzame werking. Zo wordt ze bijvoorbeeld gebruikt als een plantaardige antidepressiva en kan je een betere gemoedstoestand geven.

Leuk weetje

Wist je dat er Sint-Janskruid thee bestaat? Wanneer je weet hoe je met de giftige planten in je huis en/of tuin moet omgaan, kan je toch van deze schoonheden genieten en in harmonie met deze planten en bloemen leven. Zo kun je er bijvoorbeeld een heerlijke Sint-Janskruid thee van maken.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings