Giftige planten: ontdek de weetjes

11 VIEWS
Giftige planten: ontdek de weetjes

Wellicht heb je al gehoord van planten zoals Vingerhoedskruid, Klaproos, Blauwe- en Goudenregen, Sneeuwklokjes en Meiklokjes, Lupines en Hyacinten en heb je meerdere malen hun schoonheid bewonderd. Maar wist je ook dat dit giftige planten zijn? Omdat ze zo mooi zijn, vergeten we er haast over na te denken dat het om giftige planten gaat. Het is beter dat we deze planten niet aanraken. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste giftige planten bij juist gebruik wel een geneeskrachtige werking hebben?

 

Weet met giftige planten hun schoonheid om te gaan

Giftige planten zijn mooi om naar te kijken, maar niet om aan te raken. Wees voorzichtig als je toch een giftige plant moet aanraken, omdat je deze wilt verwijderen uit je tuin of ergens anders wilt zetten. Vermijd het aanraken van je gezicht. Zorg er altijd voor dat je kinderen uit de buurt blijven van deze planten. Zelfs als je geen tuin hebt die boordevol kan staan met giftige planten, kan het ook zijn dat je kamerplanten hebt die giftige stoffen hebben. Daarom is het wijs om voordat je een vreemde plant koopt, hier eerst onderzoek naar te doen. Zeker als je kinderen hebt moet je weten of je kamerplanten giftig zijn. Zet je giftige planten altijd hoog genoeg of op een plaats waar je kind niet gemakkelijk bij kan. Enkele voorbeelden van giftige kamerplanten zijn bijvoorbeeld: Anthurium, Begonia, Azalea, Iris, Lelie, Vredelelie en Anemoon en klimop.

Lees ook:  Schapenwolken op de velden van Toscane

 

Tip: Trek altijd eerst handschoenen aan als je een giftige plant moet aanraken.

De heilzame werking van giftige planten

giftige plantenWist je dat de meeste giftige planten bij juist gebruik wel een geneeskrachtige werking hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Digitalis (Vingerhoedskruid). Dit is een prachtige plant die er sprookjesachtig uitziet.

Digitalis meer dan alleen onkruid

Veel mensen beschouwen Digitalis als een onkruid omdat het zo snel uitzaait. In de geneeskunde wordt Digitalis gebruikt als medicijn tegen hartritmestoornissen. Deze dosering moet wel zorgvuldig afgemeten worden. Wanneer deze niet 100% is afgestemd, kan het zelfs een averechts effect hebben!

Meiklokje goed voor het hart

Het Meiklokje of Lelietje-van-dalen ruikt heerlijk, maar is een zeer giftige plant. Alles aan deze plant is giftig; de bladeren, de stengel, de bloemen en ook de bessen. Vooral het eten van die bessen kunnen misselijkheid, hartritmestoornissen, braken en maagproblemen veroorzaken. Maar in de geneeskunde wordt deze plant gebruikt als medicijn voor het hart.

Sint-Janskruid voor een goede mood

De mooie maar giftige weideplant Sint-Janskruid kan bij overmatige consumptie ontstekingen, jeuk en krampen veroorzaken. Toch heeft deze erg giftige plant ook een heilzame werking. Zo wordt ze bijvoorbeeld gebruikt als een plantaardige antidepressiva en kan je een betere gemoedstoestand geven.

Lees ook:  IJsberen spelen tussen de bloemen

Leuk weetje

Wist je dat er Sint-Janskruid thee bestaat? Wanneer je weet hoe je met de giftige planten in je huis en/of tuin moet omgaan, kan je toch van deze schoonheden genieten en in harmonie met deze planten en bloemen leven. Zo kun je er bijvoorbeeld een heerlijke Sint-Janskruid thee van maken.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Logeren bij de boswachter: dit moet je weten
Ontdek prachtige vlinders in Nederland
Bosrijk slapen bij de Sallandse Heuvelrug
Foto’s van een super zeldzame komeet