Gezond oud worden: vijf belangrijke tips

17 februari 2020
153

Iedereen wil gezond oud worden. Wil op latere leeftijd genieten van alles wat het leven zo leuk maakt. Of je gezond oud wordt, heb je voor een deel in eigen hand. Er zijn in elk geval voldoende mogelijkheden om de kans om gezond oud te worden te vergroten. Wij geven je hier de vijf belangrijkste tips.

Tip 1: Beweeg!

Bewegen is erg belangrijk als je gezond oud wilt worden. Niet voor niets wordt zitten als het nieuwe roken beschouwd. Overdrijf echter niet. Te intensief sporten brengt ook weer risico’s met zich mee. Wat je zeker wel kunt doen is veel wandelen en de auto dus wat vaker laten staan, tuinieren, golfen of licht joggen. Berekend is dat 150 minuten per week actief bezig zijn helpt om op een gezondere manier oud te worden. 

Tip 2: Eet gezond

Goed eten en vooral gebalanceerde voeding is ook belangrijk als je graag gezond oud wilt worden. Het volgen van een plantaardig-mediterraans dieet is een aanrader. Dit omdat mensen in de zogenaamde Blue Zones dit ook blijken te doen. Blue Zones zijn die gebieden waar mensen 100 jaar of ouder worden en waar de levensverwachting het hoogst is. In Blue Zones is het sterftecijfer van mensen op middelbare leeftijd het laagst. Gezond ouder worden is ook een glaasje rode wijn tegen stress en spanning, is minder suiker tot je nemen en vlees meer en meer inruilen voor vis. 

Tip 3: Train je geheugen

Je bent nooit te oud om te kleren. Het is een uitspraak die heel erg dicht bij de waarheid ligt. Gebleken is namelijk dat ons brein tot op hoge leeftijd nieuwe verbindingen maakt en dus in staat is te leren. Je kunt je geheugen trainen door het maken van puzzels, het oplossen van Sudoku’s  of het spelen van braingames. Ook gebruik maken van internet zet je brein aan het werk en traint je geheugen. Het trainen van je geheugen is dus ook nog eens heel erg leuk. Daardoor zal het je ook geen moeite kosten. 

Lees ook:  Lichtgevende konijnen in de stad

Tip 4: Rijk sociaal leven

De kans om gezond oud te worden hangt ook voor een deel af van de inrichting van je sociale leven. Hoe rijker je sociale leven is, hoe beter. Emotionele steun is voor iedereen belangrijk. Het is een feit dat als je sociale steun krijgt, dit een positieve uitwerking heeft op zowel je lichamelijke als je psychische gezondheid. 

Tip 5: Regelmatige check bij de huisarts

Het is heel simpel; bezoek bij klachten de huisarts. Dat bezoek aan de huisarts wordt overigens vergoed vanuit de basisverzekering. Schroom dus niet om de huisarts te bezoeken als je pijn voelt bij bewegen, er sprake is van gewichtsverlies of als je stress ervaart. Hoe sneller de kwaaltjes kunnen worden bestreden, hoe fijner je kan leven!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De tabaksplant snoeien & verzorgen

Een onvergetelijke vakantie bij Recreatiepark de Leistert in Limburg

Wat is kinetische kunst?

Zo organiseer je een Hawaii themafeest

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings