In deze Zweedse gevangenis krijgen mensen yoga en meditatielessen

6 maart 2018
281

In ons recente artikel over een Amerikaanse basisschool die straffen verving door meditatielessen stonden we stil bij hoe verbluffend succesvol het soms kan zijn om af te wijken van gebaande paden. Het leert ons dat het totaal anders kan, dat het goed is en dat geeft hoop. Een prachtig gegeven, dat we graag de aandacht geven die het verdient. Zo ook het verrassende feit dat meditatielessen en yoga een steeds grotere toegevoegde waarde hebben in het gevangeniswezen.

De gevangenis is een harde wereld waar je gevangenen niet snel in lotushouding verwacht aan te treffen. En toch gebeurt het- hetzij op voorzichtige schaal-, in het Högsbo-instituut in Göteborg (Zweden) bijvoorbeeld. Deze Zweedse gevangenis is sinds een aantal jaar begonnen met gedetineerden het meditatieprogramma 'The Path of Freedom' aan te bieden. Een programma dat zij naast hun reguliere dagbesteding en behandelprogramma's kunnen volgen. Het programma combineert theorie en praktijk (celoefeningen), één-op-één gesprekken en groepslessen in meerdere sessies en richt zich op onderwerpen als compassie, liefde, vergeving, acceptatie en conflictoplossing.

Meer concentratie door yoga en meditatie

Ulrike Liljegren, voormalig manager van instituut Högsbo ziet veel voordelen in deze vrij nieuwe aanpak en zegt in The Epoch Times:

Gedetineerden reageren veel beter op andere behandelingsprogramma's als ze worden gecombineerd met yoga en meditatie. Veel gevangenen leiden aan neuro-psychiatrische aandoeningen zoals ADHD of zijn beschadigd door langdurig drugsgebruik. Het meditatieprogramma helpt ze zich beter te concentreren.

Mental coach Pake Hall die veel van de sessies in het instituut begeleidde vult aan:

Het programma is er puur op gericht om mensen achter de tralies mentaal te helpen. De gevangenis is een moeilijke, maar tegelijkertijd geweldige omgeving voor meditatie. Je wordt je bewust van het feit dat je je eigen duistere kanten onder ogen moet zien. Die kanten komen vanzelf te voorschijn als je wordt opgesloten en geen kant op kunt. In zeker zin is de gevangenis een klooster.

Pake Hall (bron: Epoch Times)

Pake Hall (bron: Epoch Times)

Inner peace voor gedetineerden

Hoewel yoga en meditatie niet voor iedere gedetineerde voor de hand ligt- het is binnen de gevangenismuren vaak belangrijk om een stoer en onaantastbaar imago te hebben- komen veel positieve geluiden over de aanpak ook van de gedetineerden zelf. Zo zegt een deelnemer:

Mijn hoofd is vergelijkbaar met een tafeltenniswedstrijd waarbij ballen onophoudelijk over en weer vliegen. Na de lessen realiseerde ik me dat ik die ballen echt niet allemaal hoef terug te slaan.

Een ander zegt:

Als een andere gevangene me raar aankijkt herinner ik mezelf eraan wat ik in de meditatielessen leerde en richt ik mijn aandacht op mijn voeten in plaats van de confrontatie aan te gaan.

Deze positieve mentale veranderingen onder gevangenen werden ook goed zichtbaar voor Hall en het gevangenisbestuur:

Onder de gevangenen liep een man rond die van nature extreem druk was en voortdurend stuiterde door het gebouw. Op het moment dat hij meditatie toevoegde aan zijn dagelijkse routine zagen we dat hij ineens in staat was een half uur stil te zitten. Een ongelofelijk mooie gewaarwording.

71C0BAFB-DAC1-4F3F-850F-A8038E34B3AB

Succes waait over

Niet alleen in deze Zweedse gevangenis hebben meditatie en yoga een plekje in het behandelprogramma gekregen, ook in een aantal gevangenissen in Noord- en Zuid-Amerika, Engeland, India en Nederland is dat het geval, volgens Yoga nieuws.

Lees ook:  Lichter leven | Het goede morgen project

Lees ook het artikel over een Noors psychiatrisch ziekenhuis dat successen boekt door een ongebruikelijke aanpak te hanteren: door patienten zo min mogelijk medicijnen te geven en meer te focussen op persoonlijke hobby's en lievelingsbezigheden.  

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings