De geschiedenis van klederdracht

4 oktober 2022
220
Kleding kopen

Kleding is niet weg te denken uit de huidige samenleving, het draagt bij aan de identiteit van mensen. Iedereen heeft zijn eigen stijl, de kleding die wij dragen geeft aan op welke wijze wij waargenomen willen worden.

Het overgrote deel van de mensen houd het tegenwoordig op kleding kopen, vroeger was dit echter heel anders. Laten we een kijkje nemen in de geschiedenis van klederdracht en de veranderingen die hebben plaatsgevonden om te komen tot het hedendaagse resultaat.

Klederdracht uit de prehistorie

200 duizend jaar geleden begonnen de voorouders van de moderne mensen met kleding dragen. In deze tijden was kleding niet meer dan bescherming tegen weersomstandigheden. Ze gebruikte dierenhuiden, bont en plantaardige materialen voor hun kleding.

Op een later moment zijn mensen kleding aan elkaar gaan weven en lappen stof aan elkaar gaan naaien. Mensen hebben altijd wel een gevoel gehad voor esthetiek blijkt uit het kleurgebruik dat sinds de prehistorie populair is. Hierdoor vertelde de kleding iets over de positie in de samenleving.

Kledij van de Egyptenaren

In dit tijdperk was kledij een luxe. Edellieden konden zich onderscheiden van de burger door het gebruik van dure materialen. De burgers waren schaars gekleed, dit kwam mede door de hoge tempraturen.

In een woestijn is het warm. Daarom waren stoffen als linnen erg populair in Egypte. Mannen droegen een short tot knie lengte en vrouwen lange gewaden. De edellieden vulde hun kleding aan met tunieken, hoofddeksels en sieraden.

kleding kopen
regenjassen

Kledij van de Grieken en Romeinen

Grieken

In het tijdperk van de Grieken en Romeinen was hun handwerk superieur aan de rest van Europa. De kleding die men droeg, liet zien van welke statuur en klasse een persoon was. De kleding van de Grieken maakte men van gedrapeerde doeken. Het verschil zat niet in de materialen, maar in de manier waarop de kleding ingewikkeld werd.

Lees ook:  Geluk in een maisveld

Romeinen

Romeinen droegen tunieken van linnen of wol. Onderscheid tussen rijk en arm werd gemaakt door de lengte van de tunieken. De wel bekende toga was een kledingstuk die gebruikt werd voor belangrijke gelegenheden. Het dragen van een toga was onderworpen aan strenge regels, alleen Romeinse burgers mochten een toga dragen.

kleding kopen
regenjassen

Klederdracht tijdens de Middeleeuwen

Tijdens de middeleeuwen had de kerk veel invloed op de manier waarop kledij gedragen werd. Het werd belangrijk om je lichaam te bedekken.

Lange broeken en bovenkleding met lange mouwen werden de standaard. Kleding van de adel was vaak gemaakt van dure en versierde stoffen. Zij gebruikte kledij om hun macht en rijkdom uit te stralen.

Kledij van de renaissance

Een nieuw tijdperk was aangekomen met de uitvinding van de boekdrukkunst, ontdekking van het Amerikaanse continent en de stijgende welvaart onder de bevolking. Dit alles had invloed op de klederdracht.

De burgers konden zich stoffen veroorloven die eerder alleen beschikbaar waren voor de adel. Om zich toch te onderscheiden van de normale burger ging de adel een bepaalde stijl dragen. Ze droegen voornamelijk heel korte jassen of heel lange manteljassen gecombineerd met panty’s.

kleding kopen
regenjassen

Klederdracht tijdens de 17e en 18e eeuw

In deze periode schakelde de dames over naar het dragen van hoepelrokken. Hierbij werd een stalen constructie onder de rok verborgen, die zorgde ervoor dat de jurk groter en voller werd.

Kleding voor de adel werd versierd met mooie patronen en waren zeer kleurrijk. Voor mannen en vrouwen was het gewoonlijk om pruiken te dragen over je eigen haar.

Lees ook:  De ontdekking van 100 jaar oude schoolbordtekeningen
kleding kopen
regenjassen

Klederdracht tijdens de 19e eeuw

De industriële revolutie had veel impact op de klederdracht in de 19e eeuw. De leef- en werkomstandigheden hadden een directe impact op de mode.

Vrouwen droegen ten alle tijden een jurk of rok gepaard met een korset. Een wespentaille was het ideaal beeld van deze tijd. Een broek was alleen voor de heren.

Kledij uit de 20e eeuw

Vrouwen begonnen zich te verzetten tegen het ideaal beeld van een wespentaille. Kledij werd steeds losser en het werd normaler voor vrouwen om broeken te dragen.

Mensen begonnen kleding te dragen die zij mooi vonden. Niet alleen het beeld dat bepaalde kledij geassocieerd werd met rijkdom was al lang vergeten, ook werd het individualistische aspect van kledingdracht meer gedoogd.

Kleding van de huidige tijd

In de 21e eeuw is kleding geen statussymbool meer. Het is een manier om jouw stijl en gevoel te uiten. Daarnaast zijn tegenwoordig alle combinaties mogelijk om te dragen.

Het dragen van regenjassen is niet alleen nog maar voor bij slecht weer. Er zijn verschillende merken die het silhouet van een regenjas gebruiken om een statementpiece te creëren.

kleding kopen
regenjassen

Mode is door de jaren heen erg van karakter veranderd. Hoe de kleding vroeger gebruikt werd voor de functionaliteit en het onderscheiden van rijk en arm, is het tegenwoordig een manier om je gevoel te uiten. Je kunt natuurlijk alles dragen en combineren, zolang jij er maar een goed gevoel bij hebt.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings