Geschiedenis van de klompen

29 augustus 2021
1025
geschiedenis klomp

Waar denk jij aan als je aan Nederland denkt? Stroopwafels, tulpen, aardappelen, boerenkool, kaas… Er is van alles mogelijk. Misschien zijn klompen niet het állereerste wat er in je opkomt, maar geef toe: klompen zijn echt typisch Nederlands! Klompen staan niet voor niets op ansichtkaarten van Nederland en ook de souvenirwinkeltjes hangen vol met kleine of grote exemplaren. De meeste mensen zullen blij zijn dat we tegenwoordig ander (lees: comfortabeler) schoeisel aan onze voeten kunnen dragen. Maar waarom liepen mensen vroeger op klompen? En zijn klompen nu écht Nederlands? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over de geschiedenis van de klompen!

Oorsprong van de klomp

Al sinds de Oudheid worden klompen gedragen, met name door arbeiders en boeren. De klompen gaan zelfs helemaal terug naar de Middeleeuwen. Nu is het niet zo dat er in deze tijd geen andere schoenen waren, integendeel zelfs. In de Middeleeuwen liepen sommige bevolkingsgroepen al rond met ‘hippe’ leren schoenen. Ook al zullen die er wellicht iets anders uit hebben gezien dan hoe we ze nu kennen. Echter waren deze leren schoenen onbetaalbaar voor het gros van de bevolking. Naast dat klompen een stuk goedkoper waren, konden ze ook nog eens perfect worden gedragen in de modderige grond die ons Nederlands landschap toen al had. Perfect dus voor mensen die hard moesten werken op het land. Wist je dat de oudst bekende klomp ooit is gevonden in Amsterdam? Deze klomp stamt af uit 1230. Een hele poos geleden dus!

klompen nederland

De klomp in andere landen

De klomp is natuurlijk typisch iets voor Nederland, maar ze worden echt niet alleen in Nederland gedragen. Tegenwoordig zijn klompen zelfs in heel Europa te vinden en worden ze ook nog steeds gedragen. Wie denkt dat de klomp wel is uitgevonden in Nederland, heeft het helaas ook mis. Volgens onderzoekers kent de klomp zijn oorsprong in Noord-Frankrijk. Hier werd de klomp toentertijd ook veelvuldig gedragen, net zoals in Nederland en België overigens. Waarom we de klomp dan toch zo met Nederland associëren? Dat komt waarschijnlijk omdat Nederlanders, net zoals nu, een echt handelsvolk waren. Zij reisden dan ook de hele wereld rond, mét de welbekende klompen. Op deze manier is vanuit vroeger de link dus al gelegd met Nederlanders en klompen. Dat dit vandaag de dag nog steeds gebeurt, hebben we te danken aan onze hardwerkende voorouders.

Lees ook:  De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Klompen zijn erg gewild

De populariteit van klompen is nog steeds niet te stoppen. Dit is ook de reden dat er nog steeds klompen worden gemaakt, in bijvoorbeeld het Brabantse Best. In een moderne plek als Best, waar bijvoorbeeld rijschool Best en gewoon een McDonald’s te vinden is, worden nog steeds ouderwetse klompen gemaakt. Waarom zij dat doen? Omdat de klomp erg populair is onder toeristen. Kijk maar eens in Amsterdam, er zijn genoeg toeristen die graag op de foto willen in de welbekende grote gele klomp. Ook souvenirtjes van klompen doen het erg goed bij de toeristen. Maar ook nuchtere Hollanders die houden van onze cultuur dragen nog vol trots de klomp. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in samenwerking met een krant worden met het dragen van klompen koude voeten voorkomen in de winter. Zie jij het niet zo zitten om iedere dag een klomp te dragen? Je kunt klompen ook uitstekend gebruiken als versiering! Gebruik het bijvoorbeeld als bloempot, beeldje of zelfs brievenbus. Zo geef je een unieke draai aan de ouderwetse klomp.

klomp rijschool best

De klomp van nu

Ouderwetse klompen zoals je ze herinnert, rood met geel, zijn er nog steeds. Maar tegenwoordig zijn er veel meer verschillende klompen te vinden. Hoog, laag, breed, er zijn allemaal verschillende modellen verkrijgbaar. Ook het beschilderen van de klomp kan helemaal uniek worden gemaakt, met een eigentijdse draai. De ouderwetse klomp hoeft helemaal niet saai te zijn. Je kunt er, naast het dragen, allerlei andere leuke dingen mee doen! Een gepersonaliseerde klomp bijvoorbeeld is ook heel leuk om cadeau te geven bij bijvoorbeeld een bruiloft of bij de geboorte van een baby. Of wat dacht je van een klomp beschilderen als idee voor een kinderfeestje. De mogelijkheden zijn eindeloos. Misschien de volgende keer toch maar een paar klompen kopen, in plaats van die nieuwe sneakers?

Lees ook:  De boekhandelaar

Kun jij geen genoeg krijgen van de Nederlandse cultuur en wil jij meer weten over de Nederlandse geschiedenis, tradities en gewoontes? Dan vind je ons artikel over het Nederlands erfgoed vast ook interessant! Hierin vertellen we onder andere over wat er allemaal op de lijst van het Nederlands erfgoed staat. Zo heb je meteen je kennis over de Nederlandse cultuur weer opgefrist. Wie weet komt dat ooit nog eens van pas tijdens een leuk gesprek.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto naar IJsland: alle nuttige info op 1 plek

Afkicken in het buitenland biedt veel voordelen

Welke vloer past bij jouw interieur: visgraat of Hongaarse punt?

Hoe kun je investeren in de duurzame wereld?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down