Gerbera - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

3 januari 2020
1778
Gerbera

De beste manier om een Gerbera te omschrijven is door na te gaan hoe je als kind vroeger, of misschien nog steeds, een bloem tekende. Dat is precies hoe een Gerbera eruit ziet. Het is een niet-geurende bloem die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Tasmanië komt. Gerbera’s komen in allerlei soorten en maten, waardoor ze ook zo populair zijn. Jaarlijks produceert Nederland heel veel Gerbera’s in verschillende kleuren om aan de vraag te voldoen. Deze populaire bloem staat bekend als geboortebloem. Dat kan verschillende oorzaken hebben. De bloemen trekken bloemen en bijen aan en ze draaien naar de zon toe. Je kan deze bloem voornamelijk in het voorjaar vinden.

Soorten Gerbera’s

De variëteit aan Gerbera’s is groot. Je kan ze in honderden verschillende kleuren vinden. Het is zelfs mogelijk om Gerbera’s te kopen met meerdere kleuren. Niet alleen de bladeren zijn er in verschillende kleuren, maar ook het hart kan bijvoorbeeld groen of zwart zijn. De meest populaire kleuren voor een Gerbera zijn oranje, rood, wit, paars, geel en roze. Verder heb je ook nog eens Gerbera’s die tweekleurig zijn. Ook deze Gerbera’s zijn enorm populair. Daarnaast heb je ook nog eens ontzettend veel verschillende vormen. Zo heb je Gerbera’s met een gekruld bloemenblad, een puntig bloemenblad of een ronde bloemenblad. Je hebt de standaard Gerbera met een grootte tussen de negen en dertien centimeter en een mini-Gerbera of germini met een diameter tussen de zes en acht centimeter.

Gerbera

Foto door tuinen.nl

Het zaaien van de Gerbera

Het zaaien van de Gerbera kan je het beste niet in je tuin doen, maar in een kweekkast of zaaibak. Doe dit in maart, april of mei en kweek ze onder glas. Houd daarbij rekening met zonlicht en zorg ervoor dat de zaadjes van de Gerbera niet verbranden. Als de plantjes groter zijn geworden dan is het tijd om ze in de tuin neer te zetten of in een pot te zetten. De plant verdampt veel vocht, waardoor je ze het best in vochtig grond kan planten. Ze staan verder graag in licht en kunnen zelfs in de volle zon staan. De bloeiperiode is van mei tot en met augustus, waardoor je vier maanden lang kan genieten van een tuin vol zomerse kleuren. Kijk goed naar het soort Gerbera, want niet alle soorten overleven de winter. Deze soorten kan je het beste in koude wintermaanden binnen zetten. Soorten die wel winterhard zijn kan je buiten laten staan, maar kan je het beste afdekken met bijvoorbeeld bladeren.

Lees ook:  Weergaloze stormtaferelen in 55.000 foto's

Verzorging Gerbera

De Gerbera hoeft niet gesnoeid te worden, maar er kunnen redenen zijn om het wel te doen. Bijvoorbeeld om de plant klein te houden. Ook is het goed om de uitgebloeide bloemen te verwijderen, waardoor de plant meer kracht heeft om de rest van de bloemen gezond te houden. Dit doe je door ze met een draaiende beweging te verwijderen vanuit het hart. Ook het verwijderen van uitgebloeide of afstervende bladeren is goed om de plant gezond te houden. Zo voorkom je dat schimmels de ruimte te krijgen om te groeien op de plant. Zorg ervoor dat je de Gerbera niet in het najaar snoeit. Veel delen van de plant bieden namelijk bescherming tegen vorst. Om ervoor te zorgen dat de Gerbera’s lang bloeien kan je ze het beste een keer in de drie weken plantenvoeding geven.

Meer artikels lezen over planten? Bekijk ons artikel over de Rhododendron eens!

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down