Geranium – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

2817 VIEWS
Geranium – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Een Geranium is een populaire plant, doordat er veel verschillende Geraniums zijn. Je hebt ze in diverse hoogtes, kleuren en soorten en ook de bloeitijd en standplaats verschilt per soort. Daardoor is er altijd wel een geschikte Geranium te vinden voor elke soort tuin. Ze zijn te plaatsen als bodembedekker, maar ook als plant in de border. Daarnaast hebben alle Geraniums mooie kleuren en bladeren en verspreidt de Geranium een lekkere geur. Het zijn vaste planten die in het Nederlands ooievaarsbek worden genoemd. Niet te verwarren met de eenjarige Geranium, in het Latijns Pelargonium genaamd. Geraniums komen van over de hele wereld, waaronder Europa, Afrika, Amerika en het Verre Oosten.

Verschillende soorten

Er zijn dus ontzettend veel soorten Geraniums die in bijna alle kleuren te vinden zijn. Alleen gele en oranje Geraniums bestaan niet. Ook de kleur van de bladeren, net als de vorm, verschilt per soort. Veel bloemen hebben lijntjes of vlekken. Je hebt onder meer de Geranium Johnsons blue, een winterharde plant die ongeveer 40 tot 50 centimeter hoog wordt. Hij bloeit van mei tot en met juni, heeft blauwe/lavendelkleurige bloemen en groene bladeren. Een ander soort is de Geranium Endressii. Ook deze plant is winterhard en de plant wordt ongeveer 35 á 40 centimeter hoog. De Endressii bloeit in de maanden juli en juni en heeft roze bloemen en groene bladeren. Een iets kleinere soort is de Geranium Renardii, die tussen de 20 en 30 centimeter hoog wordt. De bloemen zijn wit/blauw van kleur en de bladeren groen en grijs. Ook deze plant groeit in juni en juli.

Lees ook:  Misschien is dit de mooiste boom ter wereld
Geranium
Foto door vasteplant.be

Geranium Rozanne

Een van de nieuwere soorten is Geranium Rozanne. De plant bloeit van mei tot en met oktober, zodat je lang kan genieten van de mooie violetblauwe bloemen met een wit hartje. Het is dan ook de langst bloeiende Geranium. De plant wordt ongeveer 40 centimeter hoog en groeit zeer breed. Dit soort heeft lange stengels die op de grond liggen en door andere planten heen kunnen groeien. Je kan deze plant het beste in de volle zon neerzetten of een plek waar half schaduw en half zon komt. De Geranium Rozanne geurt niet en is een zeer geschikte bodembedekker. Voor een optimaal resultaat kan je het beste 5 planten per vierkante meter plaatsen.

Verzorging Geraniums

Het planten van Geraniums kan het beste in humusrijke tuingrond. Verdeel de pollen regelmatig, zodat de Geraniums op hun plek blijven. Je kan daarbij het beste planten in groepen van minstens 3 planten. Bijna alle Geraniums kunnen zowel in de volle zon, schaduw of half in de zon en in de schaduw geplaatst worden. Voor sommige Geraniums geldt echter een specifieke standplaats, dus je doet er goed aan om dit per soort te bekijken. Rooi een grote pol en deel de plant in kleinere stukken. Knip daarna blad af, zodat er minder vocht verdampt en de plant beter groeit. Plant een klein gedeelte terug en geef veel water. Het moment om de pollen te rooien is in het voorjaar of in het najaar. Verder kan je Geraniums het beste direct na de bloei snoeien, zodat planten nogmaals kunnen bloeien. Knip hierbij de lange uitgebloeide stengels af.

Lees ook:  Wonen aan het einde van de aarde

Meer artikels over planten? Bekijk ons artikel over de Rhododendron zeker eens!

MEER INSPIRATIE

De top 5 mooiste wandelroutes van Drenthe
Help de natuur vanuit je eigen tuin!
De mooiste fietsroutes in de Veluwe
De vogels in je tuin voeren