Geranium - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

3 januari 2020
588
Geranium snoeien

Een geranium is een populaire plant, doordat er veel verschillende geraniums zijn. Je hebt ze in diverse hoogtes, kleuren en soorten en ook de bloeitijd en standplaats verschilt per soort. Daardoor is er altijd wel een geschikte geranium te vinden voor elke soort tuin. Ze zijn te plaatsen als bodembedekker, maar ook als plant in de border. Daarnaast hebben alle geraniums mooie kleuren en bladeren en verspreidt de geranium een lekkere geur. Het zijn vaste planten die in het Nederlands ooievaarsbek worden genoemd. Niet te verwarren met de eenjarige geranium, in het Latijns Pelargonium genaamd. Geraniums komen van over de hele wereld, waaronder Europa, Afrika, Amerika en het Verre Oosten.

Afkomst van de geranium

De naam geranium klinkt misschien Duits in jouw oren, maar de plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. De eerste geranium kwam pas in de 17e eeuw naar Europa. Vanuit Nederland werd de plant verspreid over de hele wereld. Eigenlijk heeft de geranium de verkeerde naam. Botanisch gezien is de plant namelijk geen lid van de Geranium familie. De term geranium staat voor een winterharde vaste plant. Een zomerplant wordt officieel pelargonium genoemd. In de 17e eeuw ontstond hier al verwarring over. De geraniums werden als wintervaste plant naar Europa gebracht, omdat ze hier qua uiterlijk veel op leken. In de 18e eeuw ontdekte botanica de verschillen tussen de twee planten, maar tot de dag van vandaag wordt de plant in de meeste landen nog steeds geranium genoemd.

geraniums snoeien

Verschillende soorten

De meeste mensen kennen alleen de witte en de rode geraniums. Deze zie je vaker staan in bakken bij mensen op het balkon. De geranium kent een grote diversiteit aan kleuren. Ze zijn er niet alleen in de kleuren rood, wit en roze, maar ook in de kleuren violet, geel, oranje, lila en abrikoos. Wist je dat er zelfs twee kleurige varianten bestaan? Er zijn dus ontzettend veel soorten geraniums die in bijna alle kleuren te vinden zijn.

Lees ook:  Klimop - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Ook de kleur van de bladeren, net als de vorm, verschilt per soort. Veel bloemen hebben lijntjes of vlekken. Je hebt onder meer de geranium Johnsons blue, een winterharde plant die ongeveer 40 tot 50 centimeter hoog wordt. Hij bloeit van mei tot en met juni, heeft blauwe/lavendelkleurige bloemen en groene bladeren. Een ander soort is de Geranium Endressii. Ook deze plant is winterhard en de plant wordt ongeveer 35 á 40 centimeter hoog. De Endressii bloeit in de maanden juli en juni en heeft roze bloemen en groene bladeren. Een iets kleinere soort is de Geranium Renardii, die tussen de 20 en 30 centimeter hoog wordt. De bloemen zijn wit/blauw van kleur en de bladeren groen en grijs. Ook deze plant groeit in juni en juli.

Geranium Rozanne

Een van de nieuwere soorten is Geranium Rozanne. De plant bloeit van mei tot en met oktober, zodat je lang kan genieten van de mooie violetblauwe bloemen met een wit hartje. Het is dan ook de langst bloeiende geranium. De plant wordt ongeveer 40 centimeter hoog en groeit zeer breed. Dit soort heeft lange stengels die op de grond liggen en door andere planten heen kunnen groeien. Je kan deze plant het beste in de volle zon neerzetten of een plek waar half schaduw en half zon komt. De Geranium Rozanne geurt niet en is een zeer geschikte bodembedekker. Voor een optimaal resultaat kan je het beste 5 planten per vierkante meter plaatsen.

Geranium Rozanne

Verzorging geraniums

Heb jij geen groene vingers? Dan is de geranium de ideale plant voor jou. Het is de perfecte plant voor als je weinig thuis bent of weinig tijd hebt om de plant te verzorgen. Geen enkele andere plant is zo makkelijk te onderhouden. Ook zonder er tijd en moeite in te steken, bloeien geraniums heel goed. Verzorg jij je geranium heel goed, dan kan hij enorm groot worden. Er zijn zelfs geraniums die een hoogte van vijf tot tien meter hebben bereikt.

Lees ook:  Spaanse Margriet - Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

Het planten van geraniums kan het beste in humusrijke tuingrond. Verdeel de pollen regelmatig, zodat de geraniums op hun plek blijven. Je kan daarbij het beste planten in groepen van minstens 3 planten. Bijna alle geraniums kunnen zowel in de volle zon, schaduw of half in de zon en in de schaduw geplaatst worden. Voor sommige geraniums geldt echter een specifieke standplaats, dus je doet er goed aan om dit per soort te bekijken. Rooi een grote pol en deel de plant in kleinere stukken. Knip daarna blad af, zodat er minder vocht verdampt en de plant beter groeit. Plant een klein gedeelte terug en geef veel water. Het moment om de pollen te rooien is in het voorjaar of in het najaar. Verder kan je geraniums het beste direct na de bloei snoeien, zodat planten nogmaals kunnen bloeien. Knip hierbij de lange uitgebloeide stengels af.

Meer artikels over planten? Bekijk ons artikel over de Rhododendron zeker eens!

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben online marketeer bij het geweldige marketingbureau Web Wings. Na mijn stage bij het bedrijf succesvol te hebben afgerond, ben ik enorm trots dat ik er nu full time mag werken en dan ook nog eens mag schrijven voor Paradijsvogels Magazine! Ik ben dol op edelstenen, tarot leggen en het leren over verschillende spirituele stromingen. Daarnaast kan ik uren kijken naar tv shows of spelen op mijn Nintendo Switch. Ik hoop dat het lezen van mijn artikelen jullie net zo veel inspireert als het was om te schrijven!

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down