Geniet van het prachtige weer met deze 3 lange fietstochten in Nederland

219 VIEWS
Geniet van het prachtige weer met deze 3 lange fietstochten in Nederland

Nederland is een erg mooi fietsland, er zijn dan ook talloze geweldige routes te vinden. Als je een fervent fietser bent, dan is het leuk om eens kennis te maken met al deze routes. Wil je meerdere dagen eropuit trekken? Ook dan is er meer dan keuze genoeg. Tip: met een elektrische fiets kan je dagenlang genieten, zonder dat het je lichamelijk te veel wordt.

LF Maasroute
Deze 480 kilometer lange route vormt het Nederlandse deel van de Internationale Maasfietsroute EuroVelo 19. Het is een indrukwekkende route, die je langs de meest bijzondere plaatsten loodst: van buitengewoon mooie vestingstadjes en fruitgaarden, over oer-Hollandse taferelen met grazende koeien en dijken tot het bijna on-Nederlandse landschap van het Limburgse Maasdal. En dankzij de vele veerponten die je tegenkomt op de route, kun je de sfeer aan beide kanten van de Maas proeven.

De LF Maasroute geeft je een schitterend beeld van onze relatie met een van de belangrijkste rivieren in Nederland: de Maas. De route begint in Maastricht, waar de rivier Nederland binnenkomt en je fietst helemaal naar de Hoek van Holland, waar de Maas uitmondt in de zee. Mocht je niet genoeg krijgen van deze route, dan kun je de fietstocht verder zetten door België en Frankrijk en zo richting de bron van de Maas fietsen.

Lees ook:  Het nieuwe Rijksmuseum: De film


LF Hanzeroute
Bij deze route van 135 kilometer fiets je over vrij liggende fietspaden en slingerende dijkjes langs de IJssel, een van de mooiste rivieren van Nederland. Tijdens deze fietstocht blijf je jezelf verbazen over de adembenemende vergezichten. Je fietst niet alleen door de mooie natuur: je gaat ook van Hanzestad naar Hanzestad, waar je terecht kunt voor een gezellig terrasje, leuke winkels of een dosis cultuur.

De IJssel bracht Nederland honderden jaren geleden voorspoed en rijkdom dankzij haar verbinding met de open zee en het Duitse achterland. Volgeladen schepen voeren af en aan en welvarende handelssteden ontstonden: Deventer, Zutphen, Kampen, Zwolle en Doesburg. Deze vijf eeuwenoude Hanzesteden zijn nu de schitterende havens waarlangs de route jou leidt. De historische pakhuizen, oude kades en gotische gevels laten je de geschiedenis herbeleven.

De Nederlandse Kustroute
570 km lang genieten van zee, strand en duinen: dat is de Nederlandse Kustroute! Je fietst van Sluis naar Nieuweschans en onderweg zorgen fraaie badplaatsen en pittoreske steden voor ontspannen stops. Ook overnachten is geen enkel probleem, er zijn op de route vele mogelijkheden. Op een fietsroute als deze is een elektrische fiets een uitkomst.

Tussen Sluis en Den Helder kom je vooral langs langgerekte duinstroken. De route van Callantsoog naar Nieuweschans loopt door een van de meest dunbevolkte en rustige delen van Nederland. Toch biedt dit stuk je veel afwisseling met onder andere het voormalige Waddeneiland Wieringen en verschillende authentieke (terp)dorpen en stadjes.

Lees ook:  Waarom Sint Janskruid helpt tegen een winterdip

Heb je er na 570 kilometer nog niet genoeg van? Dan kan je deze route over de grens verder volgen. De Nederlandse Kustroute is namelijk het Nederlandse deel van de Internationale North Sea Cycle Route EuroVelo 12.

Tussen 1 april 2019 en 1 april 2022 vinden er werkzaamheden plaats op de afsluitdijk. Hierbij worden delen van het fietspad tijdelijk afgesloten. Er is een speciale Afsluitdijk fietsbus die je kosteloos langs de werkzaamheden brengt. Het is bij deze route raadzaam om rekening te houden met het gegeven dat deze route je ook langs de Noord-Hollandse Duinreservaat voert. Je hebt hiervoor een toegangskaart nodig. Het natuurgebied ligt langs de Noordzeekust (van Schoorl tot het Noordzeekanaal).

Bron hoofdafbeeldingen en kaarten: Nederlandfietsland.nl

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Schatzoeken: de beste rommel- en antiekmarkten van Europa
Ga deze zomer op ontdekkingsreis tijdens de Vredesexpositie in Münster
De leukste dorpjes en steden aan het water om af te koelen
Bij deze pluktuinen in Nederland kun je zelf fruit plukken