
De één is er gek op, terwijl de ander er niets van moet weten: gember. Feit is wel dat gember een van de gezondste specerijen ter wereld is. Dus ook wanneer je het niet heel lekker vindt, kan het toch goed zijn voor je lichaam. Gember staat namelijk vooral bekend om de positieve effecten op de 'binnenkant' van je lichaam. Of je het nu puur tot je neemt of verwerkt in je thee of in een lekker recept; hieronder lees je meer over de grootste voordelen van gember.
Wat is gember precies?
Gember is een specerij dat internationaal gezien een van de meest gebruikte specerijen in de keuken is. Het gedeelte dat wij gember noemen, is de wortelstok van de zogeheten gemberplant. Deze plant wordt ook wel de Zingiber officinale genoemd. Gember wordt voornamelijk gebruikt om gerechten een lekkere spice te geven. Wat namelijk zo kenmerkend is aan deze specerij is het pittige karakter. Je kunt de smaak van gember het best omschrijven als licht pittig met een bittere nasmaak. Veel mensen vinden deze smaak te intens, omdat het een heel gerecht direct die bepaalde smaak kan geven.
Wat bijzonder is aan gember is dat het al honderden jaren wordt gebruikt. Zo is er bewijs uit de vierde eeuw voor Christus dat hindoes toentertijd volop experimenteerden met deze specerij. In Azië werd het al gauw een geliefde toevoeging aan gerechten. Ook gebruikten de oude Romeinen gember; in die tijd werd dit voedingsmiddel voornamelijk gezien als iets wat de rijke mensen zich konden veroorloven. Uiteindelijk duurde het nog even voordat gember in Europa terecht kwam. Het was pas na het instorten van het Romeinse Rijk dat deze specerij met de handel vanuit het oosten naar het westen werd gebracht. Sindsdien genieten we hier volop van deze bijzondere smaakmaker.
Wat maakt gember zo gezond?
De belangrijkste eigenschappen van de gemberwortel zijn gingerol en shogaol. Dit zijn twee onmisbare ingrediënten die een ontstekingsremmende en pijnstillende werking hebben. Je raadt het misschien al wel: het zijn precies deze twee eigenschappen die jouw lichaam een boost kunnen geven. Wist je dat gember ook wel het levende goud wordt genoemd? Dat is absoluut met een goede reden: gember staat bol van de mineralen en vitamines. Zo krijg je magnesium, kalium, koper en vitamines zoals B5 en B6 binnen wanneer je gember tot je neemt. Ook zitten er allerlei antioxidanten in die veel kunnen betekenen voor het ontgiften van je lijf.
Deze 'gezonde' eigenschappen werden al gauw opgemerkt in diverse landen op onze aardbol. Tegenwoordig gebruikt men in de traditionele Chinese geneeskunde gember vanwege deze pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Dit gebeurt overigens al duizenden jaren in deze geneeskunde - het bewijs dat het zo'n groot succes is, omdat mensen het jaar na jaar blijven gebruiken. Omdat deze specerij zo'n goede steun in de rug kan geven bij een gezonde lifestyle en bijdraagt aan een beter immuunsysteem is het niet meer weg te denken uit onze keukens en dagelijks leven.
Waar wordt gember voor gebruikt?
Wat gember zo uniek maakt, is dat je de wortel op verschillende manieren kunt gebruiken. Hierbij ga je aan de slag met verse gember of juist met gedroogde en gehakte gember als poeder uit een potje. Zo wordt deze specerij veel gebruikt in de Indiase keuken, zoals in curry's en stoofpotten. Natuurlijk kun je er ook de welbekende gemberkoekjes van maken, een typisch Nederlands gerecht. Daarnaast gebruiken veel mensen verse gember voor in de thee. Met een schijfje citroen erbij heb je een heerlijke kop gemberthee. Er zijn mensen die zweren bij een dagelijkse kop gemberthee en dat is niet voor niets. Tot slot kun je er nog smaakvolle siroop van maken voor gemberlimonade en kun je er nog op andere manieren mee experimenteren in de keuken. Zo zijn er diverse recepten voor gembertaarten, -cakes en koeken online te vinden.
Tegenwoordig wordt gember ook steeds vaker gebruikt op een andere manier. Niet iedereen profiteert van de heilzame werking van deze specerij door het te eten of te drinken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een natuurlijk gezichtsmasker van gember? De wortelknol zorgt er namelijk voor dat je poriën worden ontstopt. Ook doodt het de bacteriën in en op je huid die acne veroorzaken. Dit komt door het ontstekingsremmende karakter van de twee bovengenoemde eigenschappen van gember. Je hoeft dus niet alleen te experimenteren in de keuken - het is het ook meer dan waard om eens te kijken wat gember voor je huid kan betekenen.
10 redenen om gember te eten of te gebruiken
Tot slot nog een aantal interessante redenen om gember te eten of te gebruiken in je dagelijks leven. Er zijn nog veel meer voordelen van gember te ontdekken. Hieronder lees je in ieder geval de meest belangrijke voordelen van deze specerij.
-
Gember houdt misselijkheid tegen. Ben je bijvoorbeeld wagenziek? Dan is gember zeer geschikt om misselijkheid te voorkomen.
-
Gember geeft je immuunsysteem een boost door de vele vitamines en mineralen.
-
Ook fijn: gember beschikt over veel antioxidanten, zoals shogaolen. Deze zorgen ervoor dat je lichaam beschermd is tegen oxidatieve stress.
-
Gember is een natuurlijke ontstekingsremmer. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze specerij helpt tegen onder andere keelpijn, buikpijn, blaasontsteking en meer.
-
Last van een trage spijsvertering? Gember zorgt ervoor dat je spijsvertering goed op gang komt en dat je geen buikkrampen krijgt.
-
Door de gingerol en shogaol in gember worden ontstekingen in je lichaam geremd en zelfs bestreden.
-
Gember heeft een verwarmende eigenschap en zorgt ervoor dat je lichaam lekker warm blijft. Dat is ideaal in het koude seizoen.
-
Uit onderzoek blijkt dat gember goed is voor je geheugen. Deze specerij draagt bij aan je concentratie en je denkvermogen. Begin je dag dus met een kop gemberthee en je kunt direct goed starten.
-
Gember zorgt voor een goede doorbloeding van het lichaam. Hierdoor wordt onder andere ook hoofdpijn en migraine bestreden op een natuurlijke wijze.
-
Tot slot heeft gember een kalmerend effect op je lichaam en geest. Een kop gemberthee zorgt bijvoorbeeld voor minder stress en een algeheel beter gevoel.