De geheime tuinen van Marrakech

4012 VIEWS
De geheime tuinen van Marrakech

Mystieke sferen, uitbundig groen geflankeerd door kleurige tegels, prachtige vergezichten en het gevoel dat deze plekken net zolang bestaan als de verhalen uit 1001 nacht.. de tuinen van Marrakech zijn kleine oases tussen de stenen van de medina.

Vaak verscholen achter de muren van een Riad is het vinden van deze tuinen een leuke ontdekkingstocht door de stad. Andere liggen wat meer in het zicht en bieden de gelegenheid om eindeloos te dwalen tussen het groen. Hier vind je tien exemplaren die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, of om gewoon een dag in weg te dromen..

1. Jardin Majorelle

Geheime tuinen in Marrakech | Paradijsvogels Magazine

De Majorelletuin is een van de hoogtepunten van Marrakech. Ondanks dat de tuin klein is, minder dan een halve hectare, bevinden er zich een heleboel minilandschappen die de zintuigen prikkelen: van koele, dromerige hoeken tot vurige en stekelige borders. In 1947 stelde Jacques Majorelle – schilder en plantenverzamelaar – zijn tuin open voor het publiek. Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé kochten deze plek in 1980.

2. De tuinen van het Bahia Paleis

Geheime tuinen in Marrakech | Paradijsvogels Magazine

De geleerde Mohammed El Faïz beschreef het complex en de tuinen van het Bahia Paleis als ‘het laatste voorbeeld van de glorieuze architectuur en de kunst van het tuinieren in Marrakech’. Drie prachtige binnenplaatsen kleuren het complex groen.

3. Arsat Moulay Abdeslam Cyberpark

Geheime tuinen in Marrakech | Paradijsvogels Magazine

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden lijkt dit park in geen velden of wegen op Silicon Valley of ander techgedreven deel van de wereld. Hier in Marrakech is het een fascinerend experiment tussen oud en nieuw. Dit park, 8 hectare groot, was ooit een prinselijk bezit, maar werd in 2005 heropend als een publiek park.

Lees ook:  De bijzondere Japanse Tuin bij Landgoed Clingendael is maar 8 weken per jaar geopend

De deal was dat Maroc Telecom zou betalen voor het benodigde opknapwerk en onderhoud, in ruil voor de commerciële exploitatie van het park als multimedia tentoonstellingscentrum en -theater. Het park is in ieder geval groot genoeg om het cyberdeel te laten voor wat het is en te genieten van flora- en waterpracht.

4. Het Badipaleis

Geheime tuinen in Marrakech | Paradijsvogels Magazine

Deze tuin is vooral een herinnering aan de majestueuze plek die het ooit was, maar daarom niet minder mooi om anno 2016 te bezoeken. In het midden van het paleis bevindt zich een binnenplaats die in perfecte symmetrie is opgebouwd. Waterpartijen, paviljoenen en verzonken tuinen bepalen het ontwerp. Uit de archieven blijkt dat deze tuinen ooit gevuld waren met sinaasappels, citroenen en andere citrusplanten in perfecte harmonie met decoratieve jasmijn en andere kruiden en bloemen.

5. Riad Enija

Geheime tuinen in Marrakech | Paradijsvogels Magazine

Toen de Zweedse architect Björn Conerdings en zijn vrouw Ursula Haldimann – een ontwerpster van beroep – in 1990 een huis in Marrakesh zochten, bekeken zij meer dan 200 plekken voordat ze hun oog lieten vallen op Riad Enjia. Deze tuin is een mix van historische parels en een stadse jungle, met gerestaureerd oud tegelwerk en zo’n intens plantleven dat het soms bijna overweldigend is.

6. Les Deux Tours

Geheime tuinen in Marrakech | Paradijsvogels Magazine

Dit rustige hotel ligt op slechts 15 minuten rijden van het centrum en heeft een tuin die landelijk, ingetogen en tegelijk glamoureus is. De natuur lijkt dwars door de gebouwen te groeien en verbindt de gastenvilla’s op vloeiende wijze met elkaar in een groene promenade. Dit golvende ontwerp is gebaseerd op de Islamitische traditie van discretie, waarbij er op natuurlijke wijze plekken ontstaan waar mensen zich in rust terug kunnen trekken.

Lees ook:  Weet je jezelf geen raad met je tuin of balkon? Met deze tips kom je een heel eind

7. De Beldi Country Club

Geheime tuinen in Marrakech | Paradijsvogels Magazine

Deze plek is een landelijke retraite voor stadsbewoners en -bezoekers die even de drukte willen ontvluchten. Gelegen in de schaduw van het Atlasgebergte biedt de Beldi Country Club een ongekende vrijheid om te ontspannen. Er is geen golfbaan, geen members only beleid en er staan geen het-gras-niet-betreden-bordjes. Het is een pure oceaan van tuinen waartussen landelijke gebouwen staan.

8. Jnane Tamsna

Geheime tuinen in Marrakech | Paradijsvogels Magazine

Dit is een ongewoon guesthouse van Gary Martin en zijn vrouw Meryanne. De organische en moderne tuin biedt altijd iets bijzonders om te zien en is daarnaast aangelegd en onderhouden volgens ecologische principes.

9. Sar Si Said

Geheime tuinen in Marrakech | Paradijsvogels Magazine

Op deze plek bevindt zich ook het Museum voor Marokkaanse Kunst. De tuin is in de stijl van een Riad opgetrokken en heeft veel citrusbomen, bloeiende borders en aromatische kruiden.

10. De Agdal

Geheime tuinen in Marrakech | Paradijsvogels Magazine

Dit is de meest belangrijke tuin in Marrakesh en wordt ook wel de Islamitische Versailles genoemd. Het is een grote, koninklijke tuin, ontworpen voor groen vertier voor de familie van Sultan Abd el Moumen rond 1156. Een klein deel van deze tuin is twee keer per week open zodat het publiek de – naar het schijnt enorm – grote karpers kunnen voeren die rondzwemmen in een eeuwenoud waterbassin, kan picknicken onder de olijfbomen of, op een heldere dag in de winter, de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte kan zien.

Via: The Telegraph, foto’s Alessio Mei.

MEER INSPIRATIE

Het inrichten van een landelijke tuin
Een paradijs in je achtertuin
Genieten met een intex zwembad in je tuin
Een prachtige kruidentuin aanleggen in 5 makkelijke stappen