
In 1975 keek een man uit het raam in de toen rauwe en criminele Lower East Side in New York. Hij stond bekend als Adam Purple, een creatieve oude 'hippie' met lang haar en een voorliefde voor paarse kleding. Hij hield van zijn wijk, maar toch stond het uitzicht in schril contrast met de plek waar hij ooit was opgegroeid. In Missouri speelden kinderen buiten in een groene, schone omgeving, terwijl de kinderen voor zijn raam zich vermaakten op een vuilnisbelt. Het raakte hem zo dat hij besloot er eigenhandig wat aan te doen: eigenhandig creëerde hij een geheime tuin in het midden van New York.
De Garden of Eden
Vijf jaar lang werkte hij aan zijn 'Garden of Eden', een ronde tuin vol planten, bloemen en paadjes om op te spelen. De tuin leverde allerlei groenten en fruit op voor de buurt: mais groeide er, tomaten, komkommers en aardbeien. Rond 1980 was de tuin een geliefde plek voor veel buurtbewoners. En de tuin groeide! Iedere keer als een oud gebouw tegen de vlakte ging bouwde Adam Purple verder aan zijn tuin, samen met de buurtbewoners.
Alles van waarde is weerloos
Maar ondertussen ontstond langzaam een spanningsveld. De gemeente kénde de geheime tuin wel, maar érkende haar niet. Hoe groter en mooier de plek werd, hoe spannender ook de toekomst. Uiteindelijk gebeurde in 1986 hetgeen waar iedereen bang voor was: ondanks herhaaldelijk actievoeren door de buurt en eindeloos procederen door Adam Purple werd de tuin met de grond gelijk gemaakt. Een degen in het hart van Adam Purple, die kort geleden op 84-jarige leeftijd overleed, maar eigenlijk al een stukje van zichzelf verloor op die bewuste dag in 1986. Toch zal hij altijd herinnerd worden als de man die de Lower East side eigenhandig een stuk mooier maakte. In 2011 maakten Harvey Wang en Amy Frost een korte documentaire over hem (te zien onderaan deze pagina), die werd getoond tijdens het Lower East Side Film Festival. Ook verscheen er een boek over hem. Inmiddels wordt geld ingezameld om een herdenkingsmonument voor deze bijzondere man op te richten.
Verbeeldingskracht brengt je overal
Het is een triest, maar vooral ook een hoopgevend verhaal. Over de impact die één enkele man kan hebben met zijn twee blote handen en een flinke dosis optimisme en doorzettingsvermogen. Zijn werk inspireerde velen, bracht mensen bij elkaar en zorgde ervoor dat kinderen konden spelen in een heuse geheime tuin, midden in New York. Zoals Einstein al zei: ratio brengt je van A naar B, maar verbeeldingskracht brengt je overal.
[hr]
Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:
[mc4wp_form id="15395"]
[hr]