De geheime stadstuin van New York

926 VIEWS
De geheime stadstuin van New York

In 1975 keek een man uit het raam in de toen rauwe en criminele Lower East Side in New York. Hij stond bekend als Adam Purple, een creatieve oude ‘hippie’ met lang haar en een voorliefde voor paarse kleding. Hij hield van zijn wijk, maar toch stond het uitzicht in schril contrast met de plek waar hij ooit was opgegroeid. In Missouri speelden kinderen buiten in een groene, schone omgeving, terwijl de kinderen voor zijn raam zich vermaakten op een vuilnisbelt. Het raakte hem zo dat hij besloot er eigenhandig wat aan te doen: eigenhandig creëerde hij een geheime tuin in het midden van New York.

De geheime stadstuin van New York | Paradijsvogels Magazine

De Garden of Eden

Vijf jaar lang werkte hij aan zijn ‘Garden of Eden’, een ronde tuin vol planten, bloemen en paadjes om op te spelen. De tuin leverde allerlei groenten en fruit op voor de buurt: mais groeide er, tomaten, komkommers en aardbeien. Rond 1980 was de tuin een geliefde plek voor veel buurtbewoners. En de tuin groeide! Iedere keer als een oud gebouw tegen de vlakte ging bouwde Adam Purple verder aan zijn tuin, samen met de buurtbewoners.

De geheime stadstuin van New York | Paradijsvogels MagazineDe geheime stadstuin van New York | Paradijsvogels MagazineDe geheime stadstuin van New York | Paradijsvogels Magazine

Alles van waarde is weerloos

Maar ondertussen ontstond langzaam een spanningsveld. De gemeente kénde de geheime tuin wel, maar érkende haar niet. Hoe groter en mooier de plek werd, hoe spannender ook de toekomst. Uiteindelijk gebeurde in 1986 hetgeen waar iedereen bang voor was: ondanks herhaaldelijk actievoeren door de buurt en eindeloos procederen door Adam Purple werd de tuin met de grond gelijk gemaakt. Een degen in het hart van Adam Purple, die kort geleden op 84-jarige leeftijd overleed, maar eigenlijk al een stukje van zichzelf verloor op die bewuste dag in 1986. Toch zal hij altijd herinnerd worden als de man die de Lower East side eigenhandig een stuk mooier maakte. In 2011 maakten Harvey Wang en Amy Frost een korte documentaire over hem (te zien onderaan deze pagina), die werd getoond tijdens het Lower East Side Film Festival. Ook verscheen er een boek over hem. Inmiddels wordt geld ingezameld om een herdenkingsmonument voor deze bijzondere man op te richten.

Lees ook:  Deze dame uit New York leeft, woont en kleedt zich volledig in de kleur groen

Verbeeldingskracht brengt je overal

Het is een triest, maar vooral ook een hoopgevend verhaal. Over de impact die één enkele man kan hebben met zijn twee blote handen en een flinke dosis optimisme en doorzettingsvermogen. Zijn werk inspireerde velen, bracht mensen bij elkaar en zorgde ervoor dat kinderen konden spelen in een heuse geheime tuin, midden in New York. Zoals Einstein al zei: ratio brengt je van A naar B, maar verbeeldingskracht brengt je overal.


Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:


De geheime stadstuin van New York | Paradijsvogels Magazine

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Deze man plantte sinds 1979 in zijn eentje een bos groter dan Central Park
Exposeren op je 102de? Carmen Herrera doet het!
De bijzondere levensvisie van een man die in een zandkasteel woont
Hoe deze varkensboer besloot het helemaal anders te doen en veganist werd