Een geheime tuin die decennialang verscholen lag achter een verborgen deur

10 augustus 2016
716

In 1911 verscheen het door Frances Hodgson Burnett geschreven kinderboek De Geheime Tuin. Een prachtig verhaal over een meisje dat achter een verborgen deur de prachtige ommuurde tuin van haar tante ontdekt waar al tien jaar niemand geweest is. Hier lees je een paar van de mooiste quotes uit het boek.

Liefhebbers van het boek – en liefhebbers van tuinen – zal het verheugen te horen dat er ook een echte geheime tuin bestaat. Deze tuin bevindt zich net als in het kinderboek in Engeland, is geheel ommuurd en had een verscholen deur als toegang, en werd lange tijd door helemaal niemand bezocht...

De Verloren Tuinen van Heligan

the-lost-gardens-of-heligan-cornwall-door

Achter deze deur werd de betreffende geheime tuin in 1990 aangetroffen. De tuin vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw en draagt de naam The Lost Gardens Of Heligan. Het was eigendom van de familie Tremayne en behoorde tot het landgoed Heligan, wat in de buurt van de dorpen Pentewan en Mevagissey ligt in Cornwall.

De prachtige tuin, die destijds vol stond met zeldzame plantsoorten, raakte vanaf de Eerste Wereldoorlog steeds verder in verval omdat een groot deel van de hoveniers nooit terugkeerden van het slagveld. Het huis zelf werd door de jaren heen voor oorlogstroepen gebruikt of verhuurd.

Pas in 1990 werd de tuin herontdekt toen de uit Nederland afkomstige Tim Smit samen met John Willis (een erfgenaam van de Tremayne familie) naar de tuin op zoek ging.

Restauratie

PicMonkey Collage1

De mysterieuze tuin, die ooit met veel zorg onderhouden werd, lag geheel braak en bijzondere tuindecoraties waren overgroeid door de natuur. Smit besloot met enkele medestanders om de tuin weer in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen.

Lees ook:  Je tuin Feng Shui inrichten

Het restauratieproces dat in 1996 begon, werd gefilmd en uitgezonden als zesdelige televisieserie. Het was een enorm succes en de magie keerde langzaam maar zeker terug in de verloren tuin. Dankzij het harde werk is het tegenwoordig een van de meeste geliefde botanische tuinen in Engeland waar onder andere een Italiaanse tuin, een jungle en prachtige Rododendrons gevonden kunnen worden.

De tuin wordt echter het meest geroemd om de reusachtige beelden die deels overgroeid zijn met planten, wat voor een fabelachtig effect zorgt.

Foto's van de tuin

The Lost Gardens of Heligan (5)

The Lost Gardens of Heligan (6)

The Lost Gardens of Heligan (4)

The Lost Gardens of Heligan (1)

The Lost Gardens of Heligan (7)

The Lost Gardens of Heligan (8)

The Lost Gardens of Heligan (9)

The Lost Gardens of Heligan (10)

The Lost Gardens of Heligan (11)

The Lost Gardens of Heligan (12)

The Lost Gardens of Heligan (13)

The Lost Gardens of Heligan (14)

Lees ook: Subtiele wijsheden uit het boek De Geheime tuin die je met verwondering naar het leven laten kijken

Via: Faith is Torment, BBC 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings