Geen tuin? Gooi je gft-afval in een wormenhotel!

2821 VIEWS
Geen tuin? Gooi je gft-afval in een wormenhotel!

Voor de milieubewuste mens is er een nieuwe trend: het wormenhotel. Wie zijn of haar gft-afval niet in de prullenbak wil gooien kan het nu op een natuurlijke manier laten composteren ook als je geen tuin, terras of balkon hebt.

Elke dag weer belanden er enorme hoeveelheden schillen, klokhuizen en koffiedik in de vuilnisbak, terwijl dit het favoriete kostje is van de worm. Een wormenhotel biedt uitkomst: in een wormenhotel leven ongeveer 50 wormen die compost maken van juist dat afval. Ze eten het afval op en poepen het vervolgens weer uit, waardoor compost ontstaat. Deze natuurlijke compost vol mineralen is hard nodig om ervoor te zorgen dat onze bodem vruchtbaar blijft en dat we er op kunnen blijven planten en verbouwen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

combi 3 foto's
Het mooie wormenhotel van hout helemaal rechts is ontworpen door Le Compostier

Milieubewust

In Amsterdam staan inmiddels ongeveer veertig hotels. Dat dit niet genoeg is blijkt wel uit het feit dat er heel wat buurten op de wachtlijst staan om een wormenhotel te bemachtigen. Een goede ontwikkeling: milieubewuste stedelingen die hun afval niet meer in vuilniszakken op straat wil zetten maar juist bewust bezig zijn met het aloude adagium ‘Een betere wereld begint bij jezelf’. De wormenhotels helpen steden om circulair, wat duurzaam betekent, te worden.

Lees ook:  Idyllische geheime tuinen in Parijs, Utrecht en Groot-Brittannië

Spread the worm

Niet alleen in Amsterdam is het wormenhotel een graag gezien gebouw(tje). Steeds meer gemeenten volgen het voorbeeld van de hoofdstad of waren al op eigen initiatief van bewoners de trotse bezitter van een wormenhotel. Er wordt hard gewerkt om aan de vraag naar meer wormenhotels te kunnen voldoen. Wat ook mogelijk is: bouw je eigen wormenhotel!

In 6 stappen bouw je je eigen wormenhotel

Het is natuurlijk heel prettig als je in de buurt van een wormenhotel woont, maar je kunt ook zelf een hotelletje bouwen voor op je dakterras, je balkon of gewoon ergens binnen. Hieronder geven we in enkele stappen aan hoe je je eigen composteermachine kunt maken. Helemaal onder aan het stappenplan kun je in een filmpje nog eens zien hoe het maken van een wormenhotel in z’n werk gaat.

Stap 1. Dit heb je nodig: 2 of 3 emmers/ bakken van plastic, met een goede deksel. Een boormachine met 2 boortjes: 10 mm en 20 mm. Strookjes oud krantenpapier en fijne snippers karton, dorre bladeren of stro. Wat biologische potgrond. Eerste verzameling gft-afval, ongeveer 1kg en natuurlijk wormen (twee handjes). Bestel je compostwormen (dat zijn vaak tijgerwormen) op internet of haal ze gratis op bij een wormenophaalpunt bij jou in de buurt (ja, dat bestaat!).

Lees ook:  Tiffanie Turner laat zien hoe je de mooiste bloemen maakt van papier

Schermafbeelding 2018-01-18 om 11.49.33

Stap 2. Boor met de 20 mm boor gaten in de bovenkant van de emmer. Boor met het 10 mm boortje gaatjes in de bodem. Ga je voor een drielaags wormenhotel, herhaal dan deze stap voor de tweede emmer.

Stap 3. Vul de emmer(s) met je strookjes krantenpapier en de fijne snippers karton, dorre bladeren of stro, gevolgd door de potgrond en het gft-afval. Herhaal deze laagjes en laat de wormen vrij.

Stap 4. Plaats de emmer(s) met

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

In deze 5 zelfoogsttuinen doe je boodschappen op het land
Een huisje in de tuin. Wordt het een tuinhuis, blokhut of tiny house?
5 Tuin ideeën om jouw tuin direct een upgrade te geven
5 originele (en makkelijke) ideeën voor een zomerse tuin