Gedicht: Verwijdering

23 september 2020
291

Verwijdering

Zij dreven langzaam uit elkaar
als tektonische platen.
Hij zag het gebeuren, maar

hij kon het toch niet stoppen
hoe hij ook poogde de gaten
met warme woorden te stoppen.

De kloof werd een oceaan
en zij dreef voorbij de horizon.

Weg was zij uit zijn bestaan
en toen pas voelde hij de zon.

Robin Kerkhof, 23 september 2020


Over het gedicht

Twee weken geleden introduceerden wij de term minisonnet in onze tekst onder het gedicht er waaide een krant van onze huisdichter Robin Kerkhof. De term minisonnet hadden wij toen als volgt gedefinieerd:

Een rijmend gedicht met korte versregels bestaande uit twee strofen van drie regels (terzinen) en twee strofen van twee regels (distichons). In de twee terzinen roept de dichter een beeld op waar hij in de twee distichons een menselijk gegeven aan koppelt.

Als wij deze regels in ogenschouw nemen, is bovenstaande gedicht van onze huisdichter dan ook een minisonnet?

Wel de vorm, niet de inhoud

Wij twijfelen. Enerzijds voldoet het gedicht keurig aan de vormregels: rijmend, twee terzinen, twee distichons en korte versregels.

Echter inhoudelijk steekt dit gedicht anders in elkaar, dan de eerste twee minisonnetten van onze huisdichter. Er zitten meerdere beelden in en het menselijk aspect loopt door het hele gedicht heen.

Wat betekent laatste regel?

Minisonnet of niet, wij vinden het wel een mooi gedicht. Vooral de laatste regel fascineert ons.

Wij nemen even gemakshalve aan, dat de dichter hier niet letterlijk de zon bedoelt, maar wat dan wel? Emotionele warmte? Was er altijd al warmte in zijn omgeving, maar voelde hij dat pas toen zíj weg was uit zijn leven? Is dat wat de dichter bedoelt?

Lees ook:  Een gedicht van Rutger Kopland over een ontmoeting met eenzaamheid

Hoe interpreteert u dit gedicht? Wij zijn benieuwd.


Over Robin Kerkhof

Sinds 1 juli 2020 schrijft dichter Robin Kerkhof iedere week voor onze lezers een nieuw gedicht.

Behalve dichter is Robin Kerkhof ook de hoofdredacteur van Poëzie verrijkt het leven. Hier vindt u gedichten van bekende en minder bekende dichters. Daarnaast is er een poëzie-encyclopedie, een Facebook-pagina en een nieuwsbrief over poëzie.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Zo wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Het troostende effect van begrafenis liedjes

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer

20 mooiste parken in Londen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings