Gedicht: Van denker tot pias

751 VIEWS
Gedicht: Van denker tot pias

Van denker tot pias

Kan er leven zijn op een elektron?
Wat ligt voorbij de buitenste grens
van het heelal? Hoelang zal de mens
als wezen nog bestaan? Werpt de zon

dan nog fotonen af? Bestaat de hel
of de hemel? Kan ik verschil maken
als ik een van acht miljard ben? Waken
de engelen? Dit soort vragen kwel-

den mij al sinds ik zeven jaar oud was,
maar nu ik groot ben, pieker ik over
andere zaken, zoals de uitslover

op kantoor, mijn verzekeraar als rover,
het hoge gras bij de buren, de vaatwas
en de boodschappen. Ik ben nu een pias.

Robin Kerkhof, 18 november 2020


Over het gedicht

Had u als kind net zulke filosofische gedachten als de ik-persoon uit bovenstaand gedicht? Van mijzelf weet ik het antwoord niet. Daarvoor is het te lang geleden, dat ik zelf zeven jaar oud was. Uiteindelijk denk ik, dat het per kind verschilt. Sommige kinderen zijn nu eenmaal meer denker, dan de meeste leeftijdgenootjes.

Echter interessanter vind ik het statement aan het eind van het gedicht. Onze huisdichter laat de ik-persoon hier wel heel kort door de bocht beweren dat hij nu een pias is. En waarom? Omdat zijn dagelijkse beslommeringen hem ervan weerhouden om over diepere zaken na te denken? Dat geldt waarschijnlijk voor de meeste volwassen mensen op aarde.

Lees ook:  Deze gedichten zijn alleen te lezen als het regent

Je zou het ook kunnen omdraaien: de filosofische zevenjarige is de pias, omdat hij nadenkt over zaken waar hij in de dagelijkse praktijk weinig mee kan. Is dat niet eigenlijk een zinloze bezigheid?

Wat vindt u?

Over Robin Kerkhof

Sinds 1 juli 2020 schrijft dichter Robin Kerkhof iedere week voor onze lezers een gedicht. Behalve dichter is Robin Kerkhof ook de hoofdredacteur van Poëzie verrijkt het leven. Hier vindt u gedichten van bekende en minder bekende dichters. Daarnaast is er een poëzie-encyclopedie, een Facebook-pagina en een nieuwsbrief over poëzie.

MEER INSPIRATIE

Gedicht over zwangerschap
Gedicht: Dansend kind
Gedicht: Blauwtje
Rouwgedicht: Uitvaart