Gedicht: Van denker tot pias

18 november 2020
242

Van denker tot pias

Kan er leven zijn op een elektron?
Wat ligt voorbij de buitenste grens
van het heelal? Hoelang zal de mens
als wezen nog bestaan? Werpt de zon

dan nog fotonen af? Bestaat de hel
of de hemel? Kan ik verschil maken
als ik een van acht miljard ben? Waken
de engelen? Dit soort vragen kwel-

den mij al sinds ik zeven jaar oud was,
maar nu ik groot ben, pieker ik over
andere zaken, zoals de uitslover

op kantoor, mijn verzekeraar als rover,
het hoge gras bij de buren, de vaatwas
en de boodschappen. Ik ben nu een pias.

Robin Kerkhof, 18 november 2020


Over het gedicht

Had u als kind net zulke filosofische gedachten als de ik-persoon uit bovenstaand gedicht? Van mijzelf weet ik het antwoord niet. Daarvoor is het te lang geleden, dat ik zelf zeven jaar oud was. Uiteindelijk denk ik, dat het per kind verschilt. Sommige kinderen zijn nu eenmaal meer denker, dan de meeste leeftijdgenootjes.

Echter interessanter vind ik het statement aan het eind van het gedicht. Onze huisdichter laat de ik-persoon hier wel heel kort door de bocht beweren dat hij nu een pias is. En waarom? Omdat zijn dagelijkse beslommeringen hem ervan weerhouden om over diepere zaken na te denken? Dat geldt waarschijnlijk voor de meeste volwassen mensen op aarde.

Je zou het ook kunnen omdraaien: de filosofische zevenjarige is de pias, omdat hij nadenkt over zaken waar hij in de dagelijkse praktijk weinig mee kan. Is dat niet eigenlijk een zinloze bezigheid?

Lees ook:  Help de natuur vanuit je eigen tuin!

Wat vindt u?

Over Robin Kerkhof

Sinds 1 juli 2020 schrijft dichter Robin Kerkhof iedere week voor onze lezers een gedicht. Behalve dichter is Robin Kerkhof ook de hoofdredacteur van Poëzie verrijkt het leven. Hier vindt u gedichten van bekende en minder bekende dichters. Daarnaast is er een poëzie-encyclopedie, een Facebook-pagina en een nieuwsbrief over poëzie.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De tabaksplant snoeien & verzorgen

Een onvergetelijke vakantie bij Recreatiepark de Leistert in Limburg

Wat is kinetische kunst?

Zo organiseer je een Hawaii themafeest

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings