Gedicht: Liefste

16 augustus 2020
374

Liefste

Oh, wat kraaien de kraaien toch fraai
bij het licht van de bijna volle maan.
Zij krijsen uit hoe ik mij al maan-
den voel: als een onrustig waai-
ende binnenstedelijke wind
die draait, liggen gaat, opsteekt en spint.

Maar overdag gaan de kraaien slapen
in hun nesten hoog in de oude eik
en vliegen zij naar het dromenrijk,
terwijl, ondanks duizend keer gapen,
mij de slaap onthouden blijft. Wat kan
ik doen als verwarde vermoeide man?

Dan zeg jij: "Liefste!" En dat ene woord
voorkomt dat mijn ziel volledig ontspoort.

Robin Kerkhof, 16 augustus 2020


Over het gedicht

Van Gogh als inspiratie?

Toen wij bovenstaande gedicht van onze huisdichter lazen, moesten wij onwillekeurig denken aan het schilderij 'Graanveld met kraaien' van Vincent van Gogh (1853 – 1890). Het impressionistische genie schilderde dit meesterwerk in de laatste maand van zijn leven.

Robin Kerkhof ontkent echter hardnekkig, dat dit schilderij de inspiratiebron was voor zijn gedicht 'Liefste'. Hij zegt zelf, dat de eerste regel bij hem opkwam toen hij door de straten van Amsterdam liep. Hij bedacht welk gevoel bij dat beeld zou passen en de rest van het gedicht schreef zich bijna vanzelf.

Vorm van gedicht

Het gedicht van deze week is weer een sonnet, maar ditmaal heeft het sonnet van onze huisdichter een afwijkende structuur. Een klassiek sonnet kent de volgende indeling van strofen: 4 regels + 4 regels + 3 regels + 3 regels. Een Engels sonnet heeft als indeling: 4 + 4 + 4 + 2. Echter dit gedicht is: 6 + 6 + 2.

Toen wij Robin Kerkhof vroegen waarom hij voor dit gedicht juist voor deze structuur koos, haalde hij zijn schouders op en zei: "De inhoud leidde tot deze vorm." Daar konden wij het mee doen.

Lees ook:  Een ontroerend gedicht van Rutger Kopland over het vertrek van dochters

Wie is Robin Kerkhof?

Behalve dichter is Robin Kerkhof ook een liefhebbende echtgenoot en de trotse vader van een speelse dochter van zes jaar. Zijn gezin is voor hem een bron van inspiratie.

Daarnaast is hij de hoofdredacteur van Poëzie verrijkt het leven. Dit is een online totaalconcept met als doel om het leven van zoveel mogelijk mensen te verrijken met positieve poëziebeleving. Hier vindt u gedichten van bekende en minder bekende dichters. Verder is er een poëzie-encyclopedie, een Facebook-pagina en een nieuwsbrief over poëzie.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De mythe van Prometheus, god en Titaan

De 9 allermooiste gedichten bij overlijden moeder

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings