Gedicht: Kathedraal van Manila

297 VIEWS
Gedicht: Kathedraal van Manila

Kathedraal van Manila

Tyfoons, aardbevingen, bommen en brand
verwoesten het godshuis keer op keer,
maar hoe meer God teistert dit tropisch land,
hoe meer liefde men voelt voor de Heer.

Robin Kerkhof, 2020-11-25


Over het gedicht

Toen wij bovenstaande kwatrijn van Robin Kerkhof lazen, dachten wij even, dat onze huisdichter zich had laten inspireren door het gedicht Captain Miguel van J. Slauerhoff. In dat gedicht speelt de hoofdstad van de Filipijnen immers ook een belangrijke rol. Echter toen wij dit navroegen bij onze huisdichter, bleek het toch anders te zitten:

“Een paar jaar geleden besloot ik op vakantie te gaan naar de Filipijnen. Voordat ik op het vliegtuig stapte, kende ik de Filipijnen vooral van nieuwsberichten over tyfoons, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Daarnaast wist ik van de witte stranden en de vele koraalriffen, maar daarmee hield mijn kennis ook zo’n beetje op.

Echter toen ik daar was, bleek het land nog veel meer te bieden te hebben. Zo bleken op de Filipijnse eilanden ook veel eeuwenoude kerken te zijn. Dat had ik van een Aziatisch land niet verwacht.

Een van de kerken die ik wilde bezichtigen was de Nuestra Señora de la Asunción in Santa Maria. Deze kerk staat namelijk op de Unesco Werelderfgoed-lijst.

Ik wilde deze kerk bezoeken op een zondagochtend. Dat was niet zo handig. De kerk bleek barstensvol te zitten in verband met de zondagsmis. Er stonden zelfs mensen buiten om de mis te volgen. Toen merkte ik pas hoe katholiek de mensen in Filipijnen in feite zijn.

Later bezocht ik ook de Kathedraal in Manila. Daar leerde ik dat deze kerk in de loop der eeuwen meerdere malen is verwoest: drie keer door een aardbeving, één keer door een tyfoon, één keer door een brand en één keer door een bombardement tijdens WO II. Toch hebben de Filipijnse mensen de kathedraal steeds opnieuw opgebouwd.

Dat vond ik zo opmerkelijk, dat ik besloot om hier een gedicht over te schrijven.”

Over Robin Kerkhof

Sinds 1 juli 2020 schrijft dichter Robin Kerkhof iedere week voor onze lezers een gedicht. Behalve dichter is Robin Kerkhof ook de hoofdredacteur van Poëzie verrijkt het leven. Hier vindt u gedichten van bekende en minder bekende dichters. Daarnaast is er een poëzie-encyclopedie, een Facebook-pagina en een nieuwsbrief over poëzie.

MEER INSPIRATIE

Gedicht: Liever sociaal
Gedicht: Op de speelplaats
Gedicht: Een huwelijk
Gedicht: Van denker tot pias