Een gedicht van Jean Pierre Rawie over het moment van elkaar opnieuw ontdekken

22 maart 2018
452

De Nederlandse dichter en schrijver Jean Pierre Rawie (1951) heeft een hekel aan dichterlijke vrijheid vertelde hij de NRC recentelijk tijdens een lunchinterview.

Vorm en rijm hebben een ordenende functie. Ze structureren de chaos van het bestaan. Een goed gedicht is niets anders dan angst onschadelijk gemaakt met woorden.

Jean Pierre Rawie schrijft vaak over het verstrijken van de tijd en het lijden. Hij is van mening dat het publiek recht heeft op toegankelijke poëzie met een boodschap. Rijm heeft volgens hem een geruststellend ordenend aspect. Jean Pierre Rawie wordt om zijn vormvastheid ook wel eens vergeleken met Jacques Bloem en Martinus Nijhoff.

Moment

Soms hoor ik onverwacht weer achter

gewone woorden die je uit

een zoveel zuiverder en zachter,

adembenemender geluid,

dat ik opnieuw naar je moet kijken

of ik je nooit tevoren zag.

Laat al die jaren maar verstrijken;

zolang ik dit bewaren mag

kan jou en mij de tijd niet deren:

weer voor het eerst met je alleen

hoor ik de harmonie der sferen

door alle alledaagsheid heen.

 

Jean Pierre Rawie, Moment, uit: Onmogelijk geluk (2001), uitgeverij Bert Bakker. Hier te koop.

Lees ook dit mooie gedichtje over het licht van Hans Andreus. 

Lees ook:  Zeg het aan geen mens

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings