Gedicht: er waaide een krant

9 september 2020
523

er waaide een krant
over het strand
die belandde in zee

daar dreef hij mee
heel tevree
met een ovenwant

net zo toevallig kwam jij
in de halfvolle trein

van Breda naar Ravenstein
te zitten tegenover mij

Robin Kerkhof, 9 september 2020


Over het gedicht

Bovenstaande gedicht van onze huisdichter heeft in grote lijnen dezelfde vorm als zijn gedicht Mijn lieve vrouw van twee weken geleden. In beide gevallen is het een rijmend gedicht dat bestaat uit de twee strofen van drie regels (terzinen) en twee strofen van twee regels (distichons). Daarnaast zijn de versregels in beide gedichten nogal aan de korte kant.

Zelfs de inhoudelijke structuur lijkt op elkaar: in de terzinen roept de dichter een beeld op waaraan hij in de distichons een menselijk gegeven koppelt. Deze structuur doet denken aan de dichtvorm sonnet waarbij aan het einde ook een wending zit.

Je zou bijna denken, dat Robin Kerkhof een nieuwe dichtvorm heeft bedacht. Aangezien wij de eerste zijn die deze vorm onderkennen, vinden wij, dat we er ook een naam voor mogen verzinnen: minisonnet.

Aan de andere kant zijn twee gedichten misschien wat weinig om van een nieuwe dichtvorm te spreken. Laten wij daarom eerst eens afwachten waar onze huisdichter in de toekomst mee komt.

Over Robin Kerkhof

Sinds 1 juli 2020 schrijft dichter Robin Kerkhof iedere week voor onze lezers een nieuw gedicht.

Behalve dichter is Robin Kerkhof ook de hoofdredacteur van Poëzie verrijkt het leven. Hier vindt u gedichten van bekende en minder bekende dichters. Daarnaast is er een poëzie-encyclopedie, een Facebook-pagina en een nieuwsbrief over poëzie.

Lees ook:  De grootste paarden ter wereld

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down