Gedicht: er waaide een krant

17 VIEWS
Gedicht: er waaide een krant

er waaide een krant
over het strand
die belandde in zee

daar dreef hij mee
heel tevree
met een ovenwant

net zo toevallig kwam jij
in de halfvolle trein

van Breda naar Ravenstein
te zitten tegenover mij

Robin Kerkhof, 9 september 2020


Over het gedicht

Bovenstaande gedicht van onze huisdichter heeft in grote lijnen dezelfde vorm als zijn gedicht Mijn lieve vrouw van twee weken geleden. In beide gevallen is het een rijmend gedicht dat bestaat uit de twee strofen van drie regels (terzinen) en twee strofen van twee regels (distichons). Daarnaast zijn de versregels in beide gedichten nogal aan de korte kant.

Zelfs de inhoudelijke structuur lijkt op elkaar: in de terzinen roept de dichter een beeld op waaraan hij in de distichons een menselijk gegeven koppelt. Deze structuur doet denken aan de dichtvorm sonnet waarbij aan het einde ook een wending zit.

Je zou bijna denken, dat Robin Kerkhof een nieuwe dichtvorm heeft bedacht. Aangezien wij de eerste zijn die deze vorm onderkennen, vinden wij, dat we er ook een naam voor mogen verzinnen: minisonnet.

Aan de andere kant zijn twee gedichten misschien wat weinig om van een nieuwe dichtvorm te spreken. Laten wij daarom eerst eens afwachten waar onze huisdichter in de toekomst mee komt.

Lees ook:  Lichter leven | De mooiste van Rumi

Over Robin Kerkhof

Sinds 1 juli 2020 schrijft dichter Robin Kerkhof iedere week voor onze lezers een nieuw gedicht.

Behalve dichter is Robin Kerkhof ook de hoofdredacteur van Poëzie verrijkt het leven. Hier vindt u gedichten van bekende en minder bekende dichters. Daarnaast is er een poëzie-encyclopedie, een Facebook-pagina en een nieuwsbrief over poëzie.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Gedicht: Vervreemde vogel
Gedicht: Mijn lieve vrouw
Gedicht: Vogels
Gedicht: Liefste