Gedicht: Eerbetoon aan Basho

22 juli 2020
210

Eerbetoon aan Basho

Wij zitten in de serre en kijken naar
de halve maan boven het in duister
gehulde bos. Ik speel op mijn gitaar
een liedje zo zacht alsof ik fluister.

Ik stop als mijn lief een filomeel hoort
die met zijn warme en zuivere lied
mijn valse gepingel beantwoordt.
Mijn lief staat en staart, maar zij ziet

de vogel niet. Dan is er opeens regen
en de druppels vallen op stoep en ruit,
op bomen en mos en overal tegen
en overstemmen de nachtegaals gefluit.

Als de regen stopt, spitsen wij onze oren,
maar geen zangvogel laat zich deze nacht nog horen.

Robin Kerkhof, 27 juli 2020


Over het gedicht

Voor zijn gedicht van deze week liet onze huisdichter zich inspireren door het werk van de beroemde Japanse haiku-dichter Basho (1644 – 1694). Een haiku is een kort, niet-rijmend gedicht. Vaak bestaat een haiku uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen, maar minder lettergrepen komt ook voor.

Robin Kerkhof schrijft zelf ook haiku's, maar hij is vooral een fan van haiku's lezen. Voor dit eerbetoon aan de beroemdste haiku-dichter ter wereld koos hij doelbewust voor een sonnet. Met dit Shakespearesonnet probeert Robin Kerkhof de sfeer van Basho's poëzie te vangen in een ander jasje.

Wij zeggen ander jasje en niet een nieuw jasje, omdat het sonnet als dichtvorm zeker zo oud is als de haiku. De haiku is ontstaan uit de Aziatisch poëzietraditie, terwijl het sonnet juist diep is geworteld in de Europese poëzietraditie. Door voor een sonnet te kiezen als eerbetoon aan Basho brengt Robin Kerkhof deze twee tradities bij elkaar.

Lees ook:  Een energiezuinig huis kopen

Wie is Robin Kerkhof?

Behalve dichter is Robin Kerkhof ook een liefhebbende echtgenoot en de trotse vader van een speelse dochter van zes jaar. Zijn gezin is voor hem een bron van inspiratie.

Daarnaast is hij de hoofdredacteur van Poëzie verrijkt het leven. Dit is een online totaalconcept met als doel om het leven van zoveel mogelijk mensen te verrijken met positieve poëziebeleving. Hier vindt u gedichten van bekende en minder bekende dichters. Daarnaast is er een poëzie-encyclopedie, een Facebook-pagina en een nieuwsbrief over poëzie.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings