Een gastvrij en gezellig huis

20 januari 2024
116
gastvrij huis deurmat buiten

Gastvrijheid is een prachtige deugd die ons in staat stelt om anderen met open armen te ontvangen in ons huis en in ons leven. Het gaat niet alleen om het uitnodigen van vrienden en familie voor een kopje koffie of een maaltijd, maar ook om het creëren van een sfeer van welkom en comfort. In dit artikel gaan we het hebben over wat gastvrijheid betekent en hoe je het kunt implementeren, zowel binnen als buiten je huis.

Waarom zou je gastvrij moeten zijn?

Nou, geloof het of niet, we hebben allemaal behoefte aan gemeenschap. Zelfs degenen onder ons die introvert zijn, hebben op een bepaald niveau anderen nodig. We hebben allemaal die basiswens om van anderen te houden en voor hen te zorgen, en om op hun beurt geliefd en verzorgd te worden door anderen.

Het leren om gastvrij te zijn, betekent leren om van anderen te houden en voor hen te zorgen door aan hun fysieke behoeften te voldoen, samen met hun emotionele behoeften.

Ook het opbouwen van relaties is een van de meest lonende aspecten van gastvrijheid. Wanneer je een omgeving creëert waar mensen zich welkom, geaccepteerd en comfortabel voelen, creëer je een plek waar relaties kunnen groeien en bloeien.

gastvrij huis

Een gastvrij huis is uitnodigend en sfeervol

Sfeer draait om het creëren van de juiste omgeving die past bij de gelegenheid. Uitnodiging is het idee om mensen zich thuis en comfortabel te laten voelen, zelfs als ze voor de eerste keer jouw huis betreden. En de deurmat buiten is het eerste wat ze zien en aanraken!

Houd die formule in gedachten terwijl we een aantal praktische manieren bespreken om een huis in elkaar te zetten dat geschikt is voor gastvrijheid.

Lees ook:  Je tuin Feng Shui inrichten

Een gastvrij huis? Eerst opruimen, dan decoreren

Het hosten van een bijeenkomst is een geweldig excuus om (eindelijk) die ruimte in je huis te decoreren waar je altijd al mee aan de slag wilde. Voordat je dat doet, raad ik ten zeerste aan om op te ruimen. Ruim de dingen op die je niet langer gelukkig maken of niet goed passen bij je ruimte. Beginnen met een schone lei en een goede basis zijn de sleutels tot succes.

Stel vervolgens een budget voor jezelf in en maak die kamer klaar! Of het nu gaat om een nieuwe set eetkamerstoelen, een paar sierkussens, een bargereedschapswagen of wat accessoires voor je boekenplanken, decoreer met de visie om een gezellig thuis te creëren dat uitnodigend is voor anderen. Maak een plan en ga aan de slag! Het hebben van de deadline van een bijeenkomst in je huis kan precies de motivatie zijn die je nodig hebt om dat project af te ronden.

gastvrij huis deurmat buiten

Zet de toon voor gastvrijheid

Denk na over hoe je wilt dat je gasten zich voelen als ze je huis binnenkomen. Wat is geschikt voor de gelegenheid? Ben je gastheer van een chique cocktailfeest, een intieme bijeenkomst voor een paar vrienden, of een episch dansfeest?

De sleutelelementen om een geweldige eerste indruk te creëren hebben te maken met je zintuigen: wat je ziet, hoort, ruikt, en zelfs aanraakt. Denk dus aan dingen zoals verlichting, muziek, geur en het welkomstgevoel van de deurmat buiten - de combinatie van die elementen heeft een krachtig effect op de sfeer van het evenement, dat echt begint met het openen van je voordeur!

Bijvoorbeeld, als je een kerstfeest geeft, laat dan je afspeellijst spelen voordat de eerste gast arriveert, steek een yankee kaars aan en leg een mooie deurmat buiten om gasten te begroeten.

Lees ook:  Een modern interieur

Als het iets minder formeel is, zoals het hebben van een paar vrienden voor het avondeten, gaat het misschien meer om ontspannende muziek op de achtergrond en misschien zelfs het dimmen van de lichten een beetje.

Denk aan de indeling bij een gastvrij huis

Het maakt niet uit of je in een ruim huis in de buitenwijken woont of in een klein appartement met één slaapkamer in de stad, je moet nadenken over de indeling. Hoe zullen mensen zich door een kamer bewegen en/of naar een aangrenzende ruimte? Hoe soepeler de indeling, hoe comfortabeler je gasten zich zullen voelen. Dit kan betekenen dat je meubels verplaatst als je een menigte verwacht, strategisch nadenkt over de plaatsing van eten of drinken, of "zones" creëert voor bepaalde activiteiten.

Onthoud dat epische dansfeest dat ik hierboven noemde? Als het plan is dat het in de woonkamer gaat gebeuren, zal het waarschijnlijk veel gemakkelijker zijn om mensen op de dansvloer te krijgen als je van tevoren je salontafel en stoelen uit de weg haalt. Mensen zullen natuurlijk naar dat gebied trekken als het tijd is om los te gaan!

Aan de andere kant, als "chique cocktailparty" het spel is, is het hebben van verschillende ontmoetingsplekken en comfortabele zitplaatsen voor gesprek belangrijk. Denk ook aan de plaatsen die meestal druk worden, zoals de bar/drinkplaats, en zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om rond te lopen en moedig mensen aan om naar een andere plek te gaan zodra ze een drankje in handen hebben.

gastvrij huis deurmat buiten

Moedig een "help jezelf" houding aan

Als je mensen uitnodigt om zelf initiatief te nemen om een paar dingen zelf te doen zonder te hoeven vragen hoe of waar, zoals een glas uit een kastje halen voor water of hun jas ophangen aan een rek bij de deur, zullen ze zich niet alleen bijna als familie voelen. Maar jij als gastheer zult meer vrij zijn om van je gasten te genieten. Maak het voor hen gemakkelijk om die "zelfbedienings" houding te omarmen door aan te wijzen waar de waterglazen zich bevinden en wat haken vrij te maken aan je kapstok.

Lees ook:  Vakantiegevoel in eigen land: 4 handige tips

Natuurlijk, als iemand voor de eerste keer te gast is in je huis, is het een mooie geste om hen in eerste instantie te bedienen, maar communiceer met hen dat ze welkom zijn (en aangemoedigd!) om zichzelf daarna te helpen!

Eenvoud wint vaak de dag bij een gastvrij huis

Bij twijfel is eenvoud meestal het beste. Immers, je hebt een feest gegeven of een bijeenkomst gepland zodat je een geweldige tijd kunt hebben met de mensen die je hebt uitgenodigd, toch? Vasthouden aan voedsel dat weinig onderhoud vergt, makkelijk te maken drankjes, en ongecompliceerde decoratie zal je waarschijnlijk meer in balans houden en je algehele plezier vergroten. Er zijn zeker momenten om helemaal los te gaan (en voor sommige mensen is dat de enige manier om het te doen!), maar ik zou zeggen dat het in het algemeen meer gaat om de kleine dingen goed te krijgen en tijd door te brengen met je gasten. Het leven draait om relaties, en het creëren van een thuis en een bijeenkomst die bevorderlijk is voor het opbouwen van die relaties, gaat een lange weg!

Leer hier meer over voor het eerst op jezelf wonen.

Over de auteur

Ingrid Bergman
Ingrid Bergman schrijft blogs en gedichten en spreekt met haar teksten jouw innerlijke wijsheid aan. Praktische dromer- humoristische deepdiver-woordkunstenaar-magieverbinder-levensondernemer. Auteur ‘Tussenruimte’.

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down