
Feng shui klinkt misschien als iets voor woonkamers of slaapkamers, maar juist je gamekamer verdient aandacht. Je brengt er veel tijd door en een pc die lang aanstaat, maakt een ruimte snel muf, terwijl je juist zoekt naar ontspanning, focus of juist adrenaline. Hoe fijn is het als de ruimte dat ondersteunt? Feng shui draait om balans en laat ons gamen in harmonie. Een balans van de juiste meubels, licht, kleuren en materialen. We voelen ons beter wanneer de energie in de ruimte vrij stroomt. Alsof alles net wat lichter voelt.
De basisprincipes van feng shui voor gamers
Feng shui werkt met vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk element heeft een eigen sfeer. Hout zorgt voor groei, vuur voor energie, aarde voor stabiliteit, metaal voor scherpte en water voor rust. Je hoeft ze niet letterlijk toe te voegen. Een houten bureau, een metalen lamp of een blauwe muismat kan al genoeg zijn. Het belangrijkste van Feng shui is dat je kleuren in je interieur gebruikt die passen bij het gevoel dat je zoekt. Blauw en groen brengen zo kalmte, rood en oranje geven een actieve sfeer. Zorg dus voor afwisseling, maar hou het simpel. Te veel tinten maken de ruimte te onrustig. Eén hoofdkleur met een paar accenten werkt vaak beter.
De juiste vormen en materialen voor te gamen in harmonie
Let ook op vormen. Ronde vormen zorgen voor een zachte uitstraling, terwijl hoekige meubels juist meer structuur geven. Combineer deze vormen daarom bewust, zodat ook hier een evenwicht ontstaat. Denk aan een houten, vierkant bureau met een zacht, rond vloerkleed eronder. Materialen doen namelijk veel voor de sfeer. Zo voelen natuurlijke materialen zoals hout of katoen bijvoorbeeld vaak fijner aan dan plastic, aangezien het rustiger oogt.
Je gamekamer krijgt daardoor een meer ontspannen vibe en dat draagt bij aan een prettigere game-ervaring. Gamen in harmonie was nog nooit zo makkelijk!
Slimme opstelling voor rust in je hoofd
De plek van je bureau bepaalt veel meer dan je denkt. Als je recht tegen een muur kijkt, blokkeer je ongemerkt je creativiteit. Het helpt om je gezicht naar de deur of een open ruimte te richten. Je krijgt dan vanzelf een gevoel van overzicht, wat rust geeft. Laat ook ruimte rondom je zitplek. Zorg ook dat je niet in de loop zit en vrij kan bewegen, zonder steeds stoelen te verschuiven of over kabels te struikelen. Dit zorgt allemaal voor onnodige stress.
Denk vervolgens de plaatsing van het scherm. Plaats het niet te hoog of te laag. Geloof mij, je nek en ogen zullen je dankbaar zijn. Toch een maatje kleiner of grotere pc nodig? Neem dan eens een kijkje bij Ikbenstil. Zo creëer je een plek waar je zonder afleiding kunt gamen of werken.
Vergeet licht en lucht niet
Slechte verlichting haalt je energie naar beneden. Te veel fel licht is vermoeiend, te weinig licht maakt je suf. De juiste balans vinden is dus belangrijk. Kies daarom voor indirect licht dat je kunt dimmen. Zo kun je de sfeer aanpassen aan wat je nodig hebt. Natuurlijk licht doet wonderen. Als het kan, plaats je je bureau of console bij een raam. Daglicht helpt je om wakker en alert te blijven. Gebruik lichte gordijnen of shutters om het zonlicht te filteren. Zo voorkom je reflecties op je scherm.
Frisse- zuivere lucht is een must
Frisse lucht is net zo belangrijk als licht. Een raam dat open kan, maakt al veel verschil. Heb jij geen ideaal raam in de ruimte? Dan helpen planten ook. Ze zuiveren de lucht en geven je kamer een kalme uitstraling. Vergeet tot slot de temperatuur niet. Een ruimte die te warm of te koud is, haalt je uit je flow en is oncomfortabel. Met een simpele ventilator of een goed geïsoleerde kamer hou je de balans vast.

Details die je gamekamer compleet maken
Kleine aanpassingen geven je kamer karakter. Denk aan een zachte plaid, een vloerkleed of een houten wandrek. Je voegt sfeer toe zonder dat het druk wordt. Kies objecten met een rustige vorm of natuurlijke kleur om harmonie te creëren. Wil je wat meer persoonlijkheid tonen? Ga dan voor accessoires die iets over jou zeggen. Een vintage controller op de plank of een poster van je favoriete game kan prima. Zolang het niet overal ligt of hangt, blijft het overzichtelijk.
Zorg dat decoratie geen afleiding wordt. Te veel spullen leiden je aandacht weg van wat je aan het doen bent. Zet dingen op vaste plekken. Opladers, kabels of controllers berg je op in lades of dozen en de kabels van de pc werk je netjes weg. Je houdt het visueel rustig. Over rustig gesproken, een pc die te veel geluid maakt kan op zijn manier ook voor veel afleiding zorgen. Zoek daarom voor een workstation bij ikbenstil.nl en geniet van de harmonie.
Jouw ruimte, jouw ritme
Een gamekamer hoeft niet high-tech of duur te zijn om fijn aan te voelen. Het draait om balans, rust en de juiste indeling. Met een beetje aandacht creëer je een plek waar je jezelf kunt zijn. Waar je niet wordt afgeleid door rommel, fel licht of chaos in je hoofd. Gun jezelf een kamer die meebeweegt met jouw ritme. De een zoekt actie, de ander juist ontspanning. Als jouw ruimte dát ondersteunt, merk je dat in alles wat je doet. Van focus tot plezier, van prestatie tot pauze. Gamen in harmonie was nog nooit zo makkelijk.