Het gaat om stijl, niet om leeftijd!

1 november 2016
157
stijl leeftijd

De Australische journaliste Julia Baird was 36 toen ze in de etalage naar een vintage perzikkleurige jurk keek en haar (inmiddels ex-) partner in haar oor fluisterde: "Weet je, er komt een dag dat het dragen van oude-damesjurken niet meer ironisch is." 

Au. Ze liet de jurk hangen en voelde zich uit het veld geslagen. Nu - vele jaren later - denkt ze terug aan dat moment terwijl ze de modewereld observeert in het recente artikel 'Kleed je niet naar je leeftijd'. Hoezeer de maatschappij ook roept dat 'leeftijd slechts een getal is', nog steeds constateert Baird (ook uit eigen ervaring) dat vrouwen vanaf een jaar of 40 ongevraagd advies krijgen over dat ze zich niet te jong meer moeten kleden. Herkenbaar?

Mutton dressed as lamb

In het Engels bestaat er een mooie uitdrukking voor vrouwen die zich jong kleden: mutton dressed as lamb (een schaap gekleed als een lam). Hoewel deze zin tegenwoordig vaak in negatieve zin wordt gebruikt (zie hierboven), werden deze woorden in de 19e eeuw aan het hof van de Engelse prins George IV juist gebruikt als een ode aan oudere vrouwen die er goed uitzagen, zo schrijft Baird. George IV gebruikte deze uitdrukking om aan te geven dat hij geen oog had voor jonge meisjes, maar slechts voor oudere vrouwen die zich jong kleedden. Kijk, dat is een mooie opsteker.

Niet vervagen of verstoppen

Zelf vindt Baird het ook grote onzin dat je je naar je leeftijd zou moeten kleden (want wat is dat in hemelsnaam?) en bewondert ze de vele vrouwen die tot op hoge leeftijd lekker dragen waar ze zelf zin in hebben: van kleurrijke gewaden tot strakke sportpakjes of outfits van de jongerenafdeling van de H&M. "Zij weigeren om te vervagen, zich te verstoppen of zich te kleden zoals het behang. Heerlijk!"

Inspiratie

De New York Times startte een actie en vroeg lezers foto's te delen van vrouwen op Instagram voor wie stijl belangrijker is dan hun leeftijd. Hieronder vind je ter inspiratie een mooie selectie!

"Style, not age." Follow our hearts and souls. #NYTstylenotage

Een foto die is geplaatst door To Z: (@toz_fashion) op

Fall deserves #fallcolors ???? top @topshop #jumpsuit @zara #loafers @hm bag @brahmin

Een foto die is geplaatst door Diane?Wife ?Fashion Blogger? (@fashiononthe4thfloor) op

#nytstylenotage Dressed & Undressed: Women, Aging & Identity, my one-woman performance tickets going fast! New show added: brownpapertickets.com

Een foto die is geplaatst door Patrice Vecchione (@patricevecchione) op

Great shot with @jasminzorlu and @debrarapoport @advancedstyle #chapeau #hatattack #hatattackny

Een foto die is geplaatst door Diana Gabriel (@dianagabrielnyc) op

 

Lees ook:  Dit is misschien wel de beste methode om in slaap te komen

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De bonsaiboom-verzorggids: alles wat je moet weten over het snoeien & verzorgen van de bonsai

De zuiverende werking van de zoutlamp en betekenis hiervan

Het sterrenbeeld Tweeling: eigenschappen en karakter

Wat is een mala ketting, en waar gebruik je hem voor?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings