Het gaat om stijl, niet om leeftijd!

1638 VIEWS
Het gaat om stijl, niet om leeftijd!

De Australische journaliste Julia Baird was 36 toen ze in de etalage naar een vintage perzikkleurige jurk keek en haar (inmiddels ex-) partner in haar oor fluisterde: “Weet je, er komt een dag dat het dragen van oude-damesjurken niet meer ironisch is.” 

Au. Ze liet de jurk hangen en voelde zich uit het veld geslagen. Nu – vele jaren later – denkt ze terug aan dat moment terwijl ze de modewereld observeert in het recente artikel ‘Kleed je niet naar je leeftijd‘. Hoezeer de maatschappij ook roept dat ‘leeftijd slechts een getal is’, nog steeds constateert Baird (ook uit eigen ervaring) dat vrouwen vanaf een jaar of 40 ongevraagd advies krijgen over dat ze zich niet te jong meer moeten kleden. Herkenbaar?

Mutton dressed as lamb

In het Engels bestaat er een mooie uitdrukking voor vrouwen die zich jong kleden: mutton dressed as lamb (een schaap gekleed als een lam). Hoewel deze zin tegenwoordig vaak in negatieve zin wordt gebruikt (zie hierboven), werden deze woorden in de 19e eeuw aan het hof van de Engelse prins George IV juist gebruikt als een ode aan oudere vrouwen die er goed uitzagen, zo schrijft Baird. George IV gebruikte deze uitdrukking om aan te geven dat hij geen oog had voor jonge meisjes, maar slechts voor oudere vrouwen die zich jong kleedden. Kijk, dat is een mooie opsteker.

Niet vervagen of verstoppen

Zelf vindt Baird het ook grote onzin dat je je naar je leeftijd zou moeten kleden (want wat is dat in hemelsnaam?) en bewondert ze de vele vrouwen die tot op hoge leeftijd lekker dragen waar ze zelf zin in hebben: van kleurrijke gewaden tot strakke sportpakjes of outfits van de jongerenafdeling van de H&M. “Zij weigeren om te vervagen, zich te verstoppen of zich te kleden zoals het behang. Heerlijk!”

Inspiratie

De New York Times startte een actie en vroeg lezers foto’s te delen van vrouwen op Instagram voor wie stijl belangrijker is dan hun leeftijd. Hieronder vind je ter inspiratie een mooie selectie!

“Style, not age.” Follow our hearts and souls. #NYTstylenotage

Een foto die is geplaatst door To Z: (@toz_fashion) op

Fall deserves #fallcolors ???? top @topshop #jumpsuit @zara #loafers @hm bag @brahmin

Een foto die is geplaatst door Diane?Wife ?Fashion Blogger? (@fashiononthe4thfloor) op

#nytstylenotage Dressed & Undressed: Women, Aging & Identity, my one-woman performance tickets going fast! New show added: brownpapertickets.com

Een foto die is geplaatst door Patrice Vecchione (@patricevecchione) op

Great shot with @jasminzorlu and @debrarapoport @advancedstyle #chapeau #hatattack #hatattackny

Een foto die is geplaatst door Diana Gabriel (@dianagabrielnyc) op

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

Lees ook:  Margareth van der Werf over stijl: "Ik woon al een jaar in dit blauwe pak!"

MEER INSPIRATIE

Dit echtpaar stemt al 37 jaar hun outfits naadloos op elkaar af
Opgeruimd staat netjes: 8 kleine tips om te ontspullen
Een modellenbureau dat ontstond uit een passie voor de stijl van oudere mensen
8 tips om online vintage kleding te kopen