Ontdek de mooiste locaties op het Canarische eiland Fuerteventura

28 december 2020
375

Eindeloze stranden, authentieke dorpjes en uitgestrekte berglandschappen – het is allemaal te ontdekken op het eiland Fuerteventura. Mede dankzij deze hoogtepunten is het uitgegroeid tot een van de meest populaire eilanden van de Canarische Eilanden.

Fuerteventura is een vakantiebestemming die het hele jaar door prachtig weer biedt. Het eiland van de eeuwige lente staat bekend om zijn eindeloze droomstranden met fijn zand en een geweldig uitzicht over de zee. De rusteloze Atlantische Oceaan verfrist de warme zomerdagen. Maar naast de prachtige stranden heeft het Canarische eiland voor de noordwestelijke kust van Afrika nog veel meer te bieden.

Hieronder bevinden zich historische gebouwen en steden, maar ook stranden en andere fascinerende attracties zijn onderdeel van de ervaring. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos te noemen.

Wij hebben daarom een aantal van de mooiste bezienswaardigheden, de bereikbaarheid en de beste reistijd voor een bezoek aan Fuerteventura voor je op een rij gezet!

Schiereiland Jandía

Fuerteventura staat naast de vele prachtige stranden en pittoreske dorpjes ook bekend om zijn prachtige vuurtorens. De beste manier om ze te bewonderen is door een bezoek te brengen aan het populaire schiereiland Jandía.

Op Jandía kun je de de Faro de Jandía of de Faro de Morro Jable zien. En een reis hier naartoe is de moeite meer dan waard, want het uitzicht vanaf de vuurtorens is adembenemend te noemen. Bovendien kun je je in het natuurpark van Jandía onderdompelen in een indrukwekkend vulkanisch landschap en de unieke natuur van het eiland verkennen tijdens talrijke wandelingen.

Als je overigens toch al de omgeving aan het verkennen bent, mag ook een bezoek aan de badplaatsen Costa Calma en Esquinzo niet ontbreken.

Weg van de drukte van de toeristen kun je de authentieke en avontuurlijke kant van Fuerteventura ontdekken in het surfresort La Pared en het dorp Cofete. Kortom, overal waar je kijkt op Jandía zul je iets moois tegenkomen.

Casa Santa Maria

Casa Santa Maria is gelegen in het historische centrum van Betancuria, waar we verderop in het artikel nog dieper op in zullen gaan. Casa Santa Maria is een prachtig gerenoveerde 17e eeuwse boerderij.

Deze bijzondere locatie herbergt een restaurant waar je heerlijk kunt eten en drinken. Een ander hoogtepunt is de grote tuin, waar je meer kunt leren over Canarisch vakmanschap, evenals een 3D-bioscoop waar je een aantal indrukwekkende films kunt bekijken.

Er is ook een natuurpark met indrukwekkende video's en foto's van de flora en fauna van de Canarische Eilanden, met name van Fuerteventura.

Corralejo

Een paradijs van fijn zand strekt zich uit langs de noordoostelijke kust van het eiland. Deze prachtige kuststrook is onderdeel van Corralejo, een van de populairste en mooiste locaties op het eiland.

De duinen van Corralejo liggen in het natuurgebied Parque Natural de Corralejo en verdienen absoluut een bezoek tijdens je verblijf op Fuerteventura. Met een oppervlakte van bijna 3 duizend hectare en een lengte van ongeveer tien kilometer is er zand zo ver het oog reikt. Hierdoor is het ook direct het grootste duinlandschap van de Canarische Eilanden. En een bijzonder feit: door de constante wind zijn ze altijd in beweging en veranderen ze continu.

Maak een lange wandeling door de duinen en kijk tijdens de wandeling zelfs uit tot aan de eilanden van Los Lobos en Lanzarote. Maar breng ook zeker even een bezoek aan de prachtige en ruime stranden die beschikken over heerlijk fijn zand en kristalhelder water. Door de harde wind is het vaak niet mogelijk om in het water te zwemmen, maar de golfen lenen zich daarentegen wel perfect voor de surfers onder ons.

Betancuria

Voor een van de mooiste plekken op Fuerteventura gaan we door naar het dorp Betancuria, dat schilderachtig gelegen is in een vallei dat wordt omgeven door een berglandschap. Maar niet alleen de omgeving van het dorp is de moeite waard, ook in Betancuria zelf kom je een aantal hoogtepunten tegen. Veel van deze hoogtepunten kunnen worden ontdekt door simpelweg een uitgebreide wandeling te maken.

Het historische Betancuria, met zijn witte huizen en groene vegetatie, heeft nog een echt authentieke uitstraling te bieden. Zodra je aan de wandeling begint zal een van de mooiste bezienswaardigheden van Fuerteventura, de kerk van de Iglesia de Santa Maria, er direct uitspringen. Het interieur van de kerk, met zijn culturele artefacten, is bijzonder mooi om te zien.

In de directe omgeving van de kerk staat het indrukwekkende landhuis Casa Santa Maria – waar we het eerder al even over hebben gehad. Maar als je de echte originaliteit van het eiland wilt ontdekken, mag een bezoek aan het kleine dorpje Valle de Santa Ines zeker niet ontbreken.

Cuevas de Ajuy

Aan de ruige westkust van Fuerteventura ligt het vissersdorpje Ajuy. En deze plaats is anders dan veel andere toeristische hotspots op het eiland. In Ajuy is het dagelijkse leven erg ontspannen en dit wordt alleen nog maar versterkt door de geweldige omgeving. Er zijn veel wandelroutes in de omgeving waarmee je de regio kunt verkennen. Een paradijs voor alle natuurliefhebbers onder ons.

Lees ook:  Een rondreis door Mexico

Een ander bijzonder kenmerk is het natuurlijke zwarte lavastrandje, dat perfect in het landschap past. In Ajuy kun je ook de sporen van de piraterij volgen. Want het eiland was op een strategisch punt voor de piraten. Ze verstopten hun buit in de grotten van Caleta Negra.

De Cuevas de Ajuy zijn niet alleen een indrukwekkend natuurspektakel, en de verhalen gaan dus dat het vroeger ook het decor van de piraten was die hier destijds zich vestigde. Het strand van Ajuy werd volgens de mythes in het verleden gebruikt als aanlegplaats voor verschillende piratenschepen.

Of deze verhalen uiteindelijk ook tot de waarheid behoren zal waarschijnlijk altijd de vraag blijven, maar dat het een bezienswaardige locatie op het eiland is staat inmiddels wel vast. De kustlijn en het strand zijn al erg indrukwekkend, maar de zogenaamde piratengrotten zijn nog interessanter. Een pad leidt van het strand naar Caleta Negra (Zwarte Baai), vanwaar een steile trap je naar de grotten brengt.

Pico de la Zarza

Net als een aantal andere Canarische Eilanden is ook Fuerteventura van vulkanische oorsprong. Hierdoor is een indrukwekkend en tegelijkertijd schitterend landschap ontstaan. Kenmerkend voor dit type landschap zijn de soms hoge pieken en kolossale bergen. Van alle bergen op het eiland is de Pico de la Zarza de hoogste.

De berg is gelegen in het natuurpark van het schiereiland Jandía en wordt daardoor ook wel de Pico de Jandía genoemd. Het maken van een wandeling naar deze berg is de inspanning dubbel en dwars waard. Vanaf Jandia Playa kun je een wandelroute nemen die het park van Jandía doorkruist tot aan de top.

De route naar de berg toe is minstens net zo indrukwekkend als de berg zelf. Onderweg passeer je namelijk verschillende planten die alleen in dit gebied bestaan. De Pico de la Zarza is ruim 800 meter hoog en is een echte must voor wandelaars. Eenmaal aangekomen op de top word je ook nog eens beloond met een schitterend uitzicht over de omgeving en het ondergelegen natuurpark.

Het is overigens een aanrader om vroeg op stap te gaan, aangezien het – zeker in de zomermaanden – soms vrij warm kan worden.

La Oliva

Van de hoogste berg van Fuerteventura gaan we door naar een van de mooiste dorpjes van het eiland. Ver van het schilderachtige kustlandschap staat ook het binnenland van Fuerteventura garant voor de nodige verrassingen. Een hiervan is het als sfeervolle stadje La Oliva.

Een van de hoogtepunten van deze locatie is een typisch Canarisch stadsbeeld. Je hebt ook de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het Casa Mane cultuurcentrum en meer te leren over de lokale bevolking. Twee keer per week vindt er een kleurrijke markt plaats, waar je een aantal typische lokale producten kunt kopen.

Maar het echte hoogtepunt hier is toch wel de algehele sfeer en de uitstraling van het stadje. Maak simpelweg een wandeling om al het moois te ontdekken.

Oasis Park

Als het aankomt op natuurlijke hoogtepunten van Fuerteventura dan mag Oasis Park zeker niet ontbreken. Dit uitgebreide natuur- en dierenpark is gelegen in het woestijnlandschap van het eiland en heeft een oppervlakte van ruim 800 duizend vierkante meter.

In de botanische tuin zijn zo’n twee duizend verschillende plantensoorten te bewonderen. Maar de grote verscheidenheid aan planten is niet het enige dat kan worden verkent. Het park herbergt namelijk ook ruim twee honderd diersoorten, afkomstig vanuit de hele wereld. Daarnaast zijn er diverse shows, een kinderspeelplaats en een kinderboerderij.

Dankzij dit alles is Oasis Park de ideale locatie voor een dagje uit!

De berg Tindaya

We hadden het al even kort over de Pico de la Zarza, de hoogte berg van Fuerteventura. Toch is deze berg niet het enige letterlijke hoogtepunt van het eiland. De berg Montaña de Tindaya ligt in de buurt van het stadje La Oliva en wordt ook wel de magische berg van het eiland genoemd.

De berg heeft een rijke historie. De vele archeologische vondsten, zoals indrukwekkende grotschilderingen, geven je een inkijkje in de turbulente en lange geschiedenis van de berg. Aan de voet van de berg, in het gelijknamige dorp, kun je de prachtige charme van deze streek ontdekken.

Een beklimming van de top is helaas alleen mogelijk met een speciale vergunning. Maar ook als je niet de mogelijkheid hebt om een klim te maken is een bezoek aan het wonderschone landschap alleen al de inspanning waard.

Lees ook:  Romantiek, paleizen en historische bezienswaardigheden in de Lichtstad Parijs

El Cotillo

El Cotillo is een dorpje aan de noordwestkust van het eiland. Het plaatsje is met name populair onder de liefhebbers van watersport, maar ook op het vasteland valt meer dan genoeg te beleven. Het rustige vissersdorpje staat vol met unieke hoogtepunten en met name de prachtige steegjes zijn geweldig om te ontdekken.

Een aantal van de hoogtepunten in El Cotillo zijn de authentieke haven en de uitkijktoren. Vanaf deze toren – ook wel de Castillo del Tostón genaamd – krijg je een prachtig uitzicht over de stad en de nabijgelegen oceaan. Ook is het een locatie waar je een aantal bijzondere kunsttentoonstellingen kunt bewonderen.

Daarnaast kun je een excursie plannen naar de vuurtoren van Faro de Tostón, die is gelegen op de kliffen van de kust. Het gebouw bestaat uit drie torens en ligt op slechts een aantal kilometer van El Cotillo.

En tot slot is er ook voor de liefhebbers van zonnebaden aan het strand nog een goede optie in de vorm van het natuurparadijs Caleta del Marrajo.

Zoutmuseum

Fuerteventura heeft de beschikking over verschillende musea, waarvan het Zoutmuseum toch wel een hele bijzondere is. Hier kun je je namelijk onderdompelen in de geschiedenis van het Canarische zout. Het Museo del Sal ligt in Antigua, aan de oostkust van Fuerteventura.

Het museum kan worden onderverdeeld in twee gedeeltes. Het eerste gedeelte bestaat uit het interieur, dat een aantal jaren geleden nog volledig is gerenoveerd. Hier begint de reis in het begin van de 20e eeuw – de periode waarin het allemaal begon.

Het tweede gedeelte van het museum is buiten gelegen en bestaat uit een wandeling door de zoutmijn. Je ontdekt hoe de productie in elkaar zit en wat er allemaal bij komt kijken. Een bezoek aan het Zoutmuseum van Fuerteventura brengt je ook dichter bij de geschiedenis van de zoutwinning, de methoden van de zoutwinning en het werk in de zoutmoerassen en de zouthandel.

Tot slot is er ook nog de mogelijkheden om in de winkel het lokale zout te kopen als souvenir.

Iglesia Nuestra Señora de Regla

De Iglesia Nuestra Señora de Regla, de parochiekerk van Pájara, wordt beschouwd als een van de mooiste kerken van Fuerteventura. En deze waardering is zeker niet onterecht, want zowel het interieur als exterieur van deze compacte kerk is wonderschoon te noemen.

De stenen ingang van de kerk is versierd met mysterieuze ornamenten, het gouden barokke altaar is het bezoeken waard en ook het houten plafond in Mudejar-stijl draagt bij aan de uitstraling van de kerk. Vlak voor de kerk is er nog een ander hoogtepunt: een gerestaureerde scheppingskuil die tot enkele decennia geleden werd gebruikt voor het besproeien van de droge velden van het eiland.

Pájara

Pájara is een gemeente redelijk centraal gelegen op Fuerteventura. Het bijbehorende dorpje is vrij klein, maar nog altijd een van de hoogtepunten van het eiland. Het kleine, rustige dorpje Pajara ligt in een vallei dat wordt omgeven door een aantal bergen van honderden meters hoog.

Ook is het dus de thuisbasis van de Nuestra Señora de Regla, waar het net al even over hebben gehad. Tijdens een verblijf kun je ook direct de straten van de stad verkennen en een pauze inlassen in een van de vele gezellige cafés.

Villa Winter

Villa Winter is een vrijstaande villa gelegen in de buurt van het dorp Cofete. Op het eerste gezicht lijkt dit niet heel bijzonder, maar het verhaal achter deze villa is op z’n minst vrij mysterieus te noemen.

Er zijn veel geheimen en mysteries die tot op de dag van vandaag onopgelost blijven – en deze villa is er absoluut een van. Het gebouw werd in 1936 gebouwd door de Duitse ingenieur Gustav Winter. De legendarische Villa Winter ligt in een verlaten landschap in Cofete. De villa bestaat uit een gebouw van twee verdiepingen en een toren. Er zijn ook kelders, die op slot zijn en niet toegankelijk zijn. Omdat het landhuis niet wordt onderhouden, wordt het helaas steeds meer vervallen.

Eenmaal aangekomen kun je je fantasie de vrije loop laten. Er gaan verhalen rond dat hier onderzeeërs werden geplaatst, maar het is ook een mogelijke schuilplaats van de Duitsers geweest. Het is nog altijd niet duidelijk wat precies de functie van de villa is geweest.

Wat het verhaal achter het bouwwerk nu precies is blijft waarschijnlijk nog wel even onduidelijk, en een bezoek aan deze mysterieuze locatie mag dan ook eigenlijk niet ontbreken.

Als je overigens naar Villa Winter afreist met een (huur)auto, moet je rekening houden met het feit dat de weg erg steenachtig is en slecht ontwikkeld. Het is een aanrader om alleen naar de villa af te reizen met een geschikte auto en een passende verzekering.

Lees ook:  Vakantiegevoel in eigen land: 4 handige tips

Isla de Lobos

Isla de Lobos is een klein eilandje voor de kust van Fuerteventura. Het eiland valt onder de gemeente La Oliva en is vanaf Corralejo met de boot te bereiken.

Als je van originaliteit en een prachtige natuurlijke omgeving houdt, mag een reis naar dit eilandje eigenlijk niet ontbreken tijdens je verblijf op Fuerteventura. Lobos ligt vlak voor het noordoostelijke puntje van Fuerteventura. De reis met de boot duurt slechts 15 minuten. Vanuit de haven van Corralejo vertrekken meerdere malen per dag boten naar het eiland Lobos..

Eenmaal aangekomen op het kleine eiland – dat overigens slechts minder dan vijf vierkante kilometer groot is – kun je een wandeling van ruim 10 kilometer maken om een idee te krijgen van de schoonheid van het eiland. Het eiland is net als Fuerteventura zelf van vulkanische oorsprong en zijn attracties zijn onder andere de vuurtoren van Faro de Martino, de krater van Montaña Lobos en de zoutmoerassen van Las Lagunas.

Als je wilt genieten van de rust van dit kleine eiland is het fijne zand van de baai van Playa las Conchas een aanrader. Je zult hier niet veel locals ontmoeten, want behalve een paar Spaanse vissers die af en toe naar hun vakantiehuizen komen, zijn er simpelweg geen bewoners te vinden.

Tussendoor zijn er nog verschillende restaurants en picknickplaatsen om gebruik van te maken.

Playa de Cofete

Playa de Cofete wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van Fuerteventura. Het strand ligt in het zuiden van het eiland en aan de westkust van het schiereiland Jandia. Het strand is ongeveer elf kilometer lang en lijkt hierdoor haast wel eindeloos.

Bij eb is het strand indrukwekkend breed met fijn zand en nodigt het uit tot mooie wandelingen. Tijdens deze wandeling word je getrakteerd op een schitterende omgeving. Als er dan toch een nadeel moet worden genoemd over het strand van Cofete dan is het dat je er helaas niet kunt zwemmen. De stroming en de onderstroom zijn te gevaarlijk en hebben helaas regelmatig geleid tot ongelukken. Ondanks dat je er dus niet kunt zwemmen is alleen het aanzicht op de oceaan en de omliggende omgeving eigenlijk al meer dan genoeg om van te genieten.

Als je op zoek bent naar rust en ontspanning op Fuerteventura dan zul je het hier ongetwijfeld vinden. Het strand wordt nog niet overspoeld door toeristen, resorts en een oneindig aantal restaurants. Eén simpele toegangsweg en een schitterende omgeving zijn alles waar je het mee zult moeten doen op Playa de Cofete. Kortom, een ideale locatie om even heerlijk te ontspannen!

Bereikbaarheid Fuerteventura

Zodra je begint met het plannen van je reis, is de eerste vraag natuurlijk hoe je het beste en het snelste naar Fuerteventura kunt afreizen. Voor een reis naar de Canarische Eilanden is er eigenlijk maar een efficiënte optie: het vliegtuig. Fuerteventura beschikt over een eigen luchthaven waar dagelijks verschillende luchtvaartmaatschappijen op vliegen vanaf Schiphol.

Na de landing op de luchthaven van Fuerteventura kan je direct beginnen met een ontdekkingsreis over het eiland. Bij een pakketreis hoef je je meestal geen zorgen te maken over het bereiken van de accommodatie en wordt de transfer geregeld. Als je zelfstandig naar het eiland afreist kan er na de vliegreis gebruik worden gemaakt van het openbaar vervoer of de auto.

Het huren van een auto is hierbij echt een aanrader, aangezien het je de flexibiliteit geeft om het eiland zelfstandig te ontdekken.

Beste reistijd Fuerteventura

De Canarische Eilanden worden niet voor niets de eilanden van de eeuwige lente genoemd. De weersomstandigheden zijn het gehele jaar door lenteachtig. Dit geldt uiteraard ook voor Fuerteventura. Hierdoor is een bezoek aan het eiland eigenlijk het hele jaar door goed mogelijk.

Door het droge klimaat valt er elk jaar weinig regen op het eiland. Enkel de maanden december en januari kunnen gekenmerkt worden door een aantal regenbuien. In de zomermaanden ligt de temperatuur gemiddeld rond de 33 graden. In januari is het iets koeler, maar met 23 graden gemiddeld nog altijd erg aangenaam.

Aangezien de weersomstandigheden het hele jaar door aangenaam zijn, is de beste reistijd afhankelijk van je wensen als het aankomt op de drukte. Buiten het hoogseizoen is het over het algemeen rustiger, waarmee het een ideale periode is om de ontspanning op te zoeken. In de zomermaanden heerst er meer drukte op het eiland, iets wat het eiland weer helemaal tot leven brengt. Waar je uiteindelijk ook voor kiest, een bezoek aan Fuerteventura zal ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring worden!

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings