9 weetjes over fruitvliegjes

28 juli 2020
1161
fruitvliegjes

Het is niet leuk om fruitvliegjes in je keuken of waar dan ook te hebben. Het lijkt soms wel alsof deze vliegen het hele jaar door aanwezig zijn. Vooral als je hordes fruitvliegjes in huis hebt, zijn de fruitvliegen vaak lastig te bestrijden. Door hun kleine formaat zijn ze vaak moeilijk te zien, totdat ze ineens langs je gezicht zoemen. Het rare is dat ze telkens maar weer verschijnen, zelfs wanneer je alles wat je maar kunt bedenken, hebt schoongemaakt. Maar waar ze nu precies vandaan komen en nog belangrijker, hoe je er weer vanaf komt, dat is voor de meeste een raadsel. Een strategie om van de fruitvliegen af te komen is door erachter te komen hoe fruitvliegen “handelen en wandelen.”  Om je hierbij te helpen hebben we een lijst voor je samengesteld met de meest voorkomende vragen die mensen hebben over fruitvliegen, de gewoonten van fruitvliegen en de beste manieren om van fruitvliegen af te komen.

1 - Wat vinden fruitvliegjes lekker?

Fruitvliegen worden aangetrokken door de zoete geur van gerijpte groenten en fruit. Deze liggen beide meestal in je keuken of op je eettafel. Veel fruitvliegen hebben ook graag alcohol en suikerhoudende dranken op het menu. Een fruitvlieg neemt graag een duik in je glas wijn of bier. Maar sommige fruitvliegen houden ook van schoonmaakmiddelen. Wees dus niet verbaasd dat sommige fruitvliegen zich voeden met het residu dat achterblijft op vochtige dweilen, vochtige poetslappen en sponzen.

Tip: Als je minder last wilt hebben van fruitvliegen, zorg er dan voor dat je geen fruit en open flessen met alcoholhoudende dranken in de keuken of op tafel hebt staan.

2 - Kunnen fruitvliegjes je ziek maken?

Ja, je kunt ziek worden van fruitvliegen, maar dit is vaak niet het geval. Fruitvliegen kunnen bacteriën, schimmels of gistcellen van de ene plek naar de andere verspreiden. Ze kunnen zo ook ander voedsel besmetten. Deze bacteriën en schimmels versnellen het rottingsproces van groente en fruit. Dit proces trekt weer opnieuw fruitvliegen aan. Zie je larven of maden in de groenten of fruit, dan is het bedorven en kun je het beter maar niet opeten en gelijk weggooien. De larven of maden kunnen namelijk maagklachten of ziekte veroorzaken. Gelukkig hoef je niet ziek te worden als je voedsel eet waar fruitvliegen op hebben gezeten. Wanneer groenten of fruit nog niet bedorven is, en je het goed wast, kun je het gewoon zonder ziek te worden opeten.

Lees ook:  Processierups: last van uitslag op de huid

3 – Waar leggen fruitvliegen hun eitjes?

Volwassen fruitvliegen leggen hun eitjes het liefste in rottende groenten en fruit, gistend sap, melk- en bierresten. Het liefste gaan ze niet graven in voedsel dat nog niet fermenteert. Fruitvliegen leggen niet alleen hun eieren in overrijpe producten. Fruitvliegen houden van warmte en de geur van het rottingsproces. Maar dit kan ook bijvoorbeeld in je vuilnisbak. Uit de eitjes ontstaan maden, die vervolgens uitgroeien tot nieuwe fruitvliegen.

Weetje: Fruitvliegen leggen ook graag hun eitjes op warme plaatsen in de buurt van overrijp of rottend fruit of andere etensresten. Dat kan bijvoorbeeld in je voorraadkast of op het aanrecht.

4 – Leven fruitvliegen in de afvoer?

Ja, fruitvliegen leven en broeden gretig in afvoeren. Hier kunnen ze namelijk vaak het voedsel en vocht vinden dat ze nodig hebben. Denk nu niet, dat spoel ik toch wel even weg. Want hoewel het kan lijken alsof ze worden weggespoeld wanneer je je kraan laat lopen, overleven de meeste fruitvliegen deze overstroming vaak gewoon.

5 - Sterven fruitvliegen in de winter?

Winterweer doodt de populatie fruitvliegen niet. Alleen koude temperaturen kunnen de ontwikkeling van nieuwe generaties fruitvliegjes belemmeren. Wetenschappers hebben ontdekt dat de levensduur van fruitvliegen bij 15,6 graden afneemt. Wanneer de temperatuur onder de 11,6 graden daalt, stoppen fruitvliegen volledig met hun ontwikkeling.

6 – Kunnen fruitvliegen door schermen heenkomen?

Er is enige discussie over de vraag of fruitvliegen zich een weg kunnen banen door raam- en deur schermen. Het probleem is namelijk dat niet alle schermen op dezelfde manier zijn gemaakt. Het ene scherm houdt fruitvliegen buiten en een ander scherm weer niet. Verder zijn schermen niet de enige opening waar fruitvliegen door heen gaan om je huis binnen te komen. Het openen en sluiten van deuren of kiertjes in de deuren zijn mooie openingen waar fruitvliegen graag door naar binnen komen.

Lees ook:  Twentse kruistochten: cultuurwandelingen door het Twentse landschap

7 – Waarom zijn er fruitvliegjes in mijn kamer?

Fruitvliegen hebben geen voorkeur waar ze hun voedsel vandaan halen. Als ze iets te eten kunnen vinden in je slaapkamer, badkamer of woonkamer, blijven ze gewoon daar rondhangen. Wil je deze ongewenste gasten niet in de kamer, dan zal je je kamer grondig moeten schoonmaken. Zoek naar voedsel dat mogelijk is gevallen of gemorst. Tapijten kunnen wat vocht bevatten van gemorste wijn, bier of frisdrank. Controleer je badkamer de afvoeren en vuilnisbakken op producten die fruitvliegen kan aantrekken.

8 – Hoe kan ik de fruitvliegen uitputten?

Als je bereid bent lang te wachten en een gebied absoluut vlekkeloos kunt houden, dan zal een fruitvlieg populatie uiteindelijk zijn voedselbronnen (die ook dienen als broedplaats) uitputten. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wie wil tenslotte zo'n plaag afwachten als er eenvoudige stappen zijn om deze plagen te verwijderen?

9 – Hoe kan ik de fruitvliegjes bestrijden?

Om fruitvliegen in je huishouden goed te bestrijden, kun je beginnen met het plaatsen van fruitvliegen vallen. Je kunt je eigen val maken, maar het is gemakkelijker en veel aangenamer om een kant-en-klare val te gebruiken. Maak vervolgens de kamer(s) grondig schoon:

  • Verwijder gemorst of gevallen voedsel.
  • Leeg de vuilnisbakken en maak ze schoon.
  • Verwijder vuil van alle apparaten, inclusief je vaatwasser.
  • Neem je kasten grondig af, deze kunnen mogelijk voedselresten bevatten.
  • Spoel gootstenen en afvoeren uit met een reinigingsvloeistof.
  • Houd gootstenen droog wanneer ze niet worden gebruikt.
  • Gooi moppen, poetslappen of sponzen weg of maak ze schoon.
  • Verwijder al het voedsel dat fruitvliegen zou kunnen aantrekken.

Lees ook:  5x slapen in de buurt van de Zaanse Schans

Met een goed huishouden zeg je tot ziens tegen de fruitvliegen!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down