Even je telefoon in je tas stoppen, je schoenen aantrekken en de natuur in stappen. Gewoon even helemaal weg van de drukte van je dag en opladen in de buitenlucht. Klinkt heerlijk, toch? In Noorwegen is dit niet alleen een fijn idee, maar een manier van leven die diep geworteld zit in de cultuur. Friluftsliv, ofwel "buitenleven", is voor de Noren niet zomaar een trend. Het is een levensfilosofie. Ze hebben zelfs bedrijven die het in hun werkweek integreren, waardoor medewerkers tijd krijgen om buiten te zijn. Dit geeft een enorm gevoel van vrijheid en balans. De Noren hebben dit al zo goed ingebed in hun leven. Zouden wij in Nederland niet ook een beetje van hun kunst van buitenleven moeten leren?
Een simpel leven in de natuur
Friluftsliv komt niet uit de lucht vallen; het heeft zijn wortels in de Noorse cultuur en werd in de 19e eeuw bekend door de Noorse schrijver Henrik Ibsen.
Het idee is simpel: door meer tijd buiten door te brengen, verbind je jezelf met de natuur en met jezelf.
Het draait niet alleen om het doen van fysieke activiteiten zoals wandelen, fietsen of skiën. Het draait om het vinden van rust en balans in de natuur. Dit simpele leven in de natuur helpt om het hoofd leeg te maken en je zorgen even los te laten.
De Noorse filosofie achter friluftsliv is dat je jezelf echt kunt opladen. Door jezelf onder te dompelen in de natuurlijke wereld om je heen. Het draait allemaal om een bewuste en rustige levensstijl, weg van de hectiek van het moderne leven.
Friluftsliv betekent letterlijk ‘het leven in de open lucht’
Echter gaat het veel verder dan simpelweg buiten zijn. Het gaat over het voelen van de frisse lucht op je huid. Het horen van de vogels die zingen. En het ademen van de natuur om je heen.
Het is een manier om met volle teugen van het leven te genieten, maar dan op een rustige, ontspannen manier die onze drukke levens niet altijd toestaan. In Noorwegen is dit een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven.
Friluftsliv is goed voor je mentale gezondheid
Je zou kunnen denken, "wat is er nou zo bijzonder aan buiten zijn?". In werkelijkheid heeft friluftsliv enorme voordelen voor je mentale gezondheid. Vooral tegenwoordig zijn we voortdurend verbonden en ervaren we veel stress. Juist nu biedt friluftsliv de perfecte manier om te ontsnappen en je hoofd leeg te maken. Het helpt je geest tot rust te komen, je humeur te verbeteren en zelfs je creativiteit te stimuleren.
Uit onderzoek blijkt dat tijd in de natuur je stressniveau verlaagt, je concentratie verbetert en zelfs je bloeddruk verlaagt. En wie wil dat nu niet? Door meer tijd buiten door te brengen, geef je jezelf de kans om je gedachten even los te laten en volledig in het moment te zijn. Het maakt niet uit of je gaat wandelen, fietsen of gewoon in de tuin zit – de natuur heeft de kracht om je mentaal weer op te laden.
In de Noorse cultuur is het dan ook helemaal niet vreemd om dagelijks even de tijd te nemen om een frisse neus te halen, ongeacht het weer. Dit is een belangrijk onderdeel van het welzijn en een manier om balans te vinden in het dagelijkse leven. Ook tijdens de koude wintermaanden nemen veel Noren de tijd om buiten te zijn,. Zij geloven namelijk dat de natuur hen de energie en helderheid biedt die ze nodig hebben om hun dagelijkse taken goed uit te voeren.
Friluftsliv tijdens de werkweek
In Scandinavië is friluftsliv niet alleen een filosofie voor het weekend, maar ook iets wat bedrijven omarmen. Sterker nog, in sommige Scandinavische bedrijven wordt werknemers de ruimte gegeven om actief deel te nemen aan buitenactiviteiten. Bijvoorbeeld, in Zweden wordt het vaak aangemoedigd om in de pauze een korte wandeling te maken. Ook joggen of zelfs een lunchwandeling te doen in het bos wordt veel gedaan. Dit bevordert namelijk niet alleen de gezondheid, maar ook de creativiteit en productiviteit. Bedrijven geloven dat een frisse lucht en wat beweging de perfecte manier zijn om even afstand te nemen van het scherm. Zo kunnen ze opnieuw gefocust te raken.
Helaas, in Nederland zien we dit nog niet zo vaak. Sterker nog, veel Nederlanders vinden vaak geeneens de tijd om buiten te komen. We kunnen dus wel wat kunnen misschien toch wat inspiratie halen uit de Scandinavische aanpak. Het zou toch heerlijk zijn, als we onze werkdag zouden kunnen onderbreken voor een snelle wandeling in de natuur. Of even een frisse neus halen tijdens de lunch. Dit zou niet alleen goed zijn voor ons welzijn, maar ook voor onze productiviteit.
Friluftsliv in Nederland? Zo kom je vaker buiten
Oké, de Noorse cultuur is misschien wat moeilijk te kopiëren in Nederland. Buitenleven zit immers in hun cultuur geworteld. Toch kunnen wij Nederlanders de filosofie zeker omarmen in ons dagelijks leven.
Een makkelijke manier om dagelijks tijd buiten door te brengen? Dat is door je eigen tuin of serre te creëren. Heb je een klein balkon of een ruime tuin? Zorg ervoor dat je een fijne plek hebt waar je kunt zitten en ontspannen. Heb je geen tuin? Overweeg dan een serre aan huis te bouwen. Dit geeft je het gevoel van buiten zijn. Zelfs als het weer niet mee zit! Een ruimte met veel licht en groen kan wonderen doen voor je gemoedstoestand.
Kun je de auto laten staan en wandelen of fietsen naar je werk? Dit is een geweldige manier om de natuur in te ademen en te genieten van de frisse lucht, terwijl je tegelijkertijd wat beweging krijgt. Zelfs een kortere wandeling van 10 minuten kan al een positief effect hebben op je gemoedstoestand.
Net zoals de Noren hun friluftsliv inplannen, kun jij dat ook doen. Plan bijvoorbeeld elke dag een korte wandeling in je lunchpauze. Of ga na je werk even de natuur in. Als je het in je agenda zet, is de kans groter dat je het ook daadwerkelijk doet.
Probeer elke maand een dag of weekend naar een natuurgebied te gaan. Dit kan een bos zijn, meer of de kust. De natuur heeft het vermogen om je geest te kalmeren en je weer in contact te brengen met wat echt belangrijk is.
Friluftsliv is zoveel meer dan alleen buiten zijn. Het is een manier van leven die in de Scandinavische cultuur stevig verankerd zit en ons herinnert aan het belang van rust, gezondheid en balans. Hoewel we in Nederland misschien niet allemaal de ruimte hebben om dit op dezelfde manier te integreren, kunnen we wel leren van de Noorse filosofie.