Frankrijk zonder snelweg: roadtrippen over de Route Nationale 7

1064 VIEWS
Frankrijk zonder snelweg: roadtrippen over de Route Nationale 7

Wie ooit eens op vakantie naar het zuiden van Frankrijk is geweest, is vast bekend met de eindeloze snelwegen en de beruchte Route du Soleil. Maar de weg richting het zonnige zuiden kan ook een beleving op zich zijn. De Route Nationale 7 beloont je met heel veel moois onderweg.

Ooit was het dé autoroute van Frankrijk, maar met de rappe aanleg van snelwegen raakte de populaire Route Nationale 7 steeds meer in ongebruik. Filerijden richting het zuiden over de saaie maar snelle Route du Soleil werd de norm voor vakantiegangers die zo snel mogelijk naar de zon toe wilden. Maar inmiddels is de nostalgische route bezig aan een terugkomst. En terecht!

Klik hier voor een kaart van de gehele Route Nationale 7.

Route Nationale 7
Geen snelweg maar pittoreske plaatsjes, zoals in de Provence © Sebastien Jermer/Unsplash
Route Nationale 7
Eindig de Route Nationale 7 aan de zuidkust, zoals bij Nice © Thea Hdc/Unsplash

Waarom Route Nationale 7?

Officieel begint de autoroute, ook wel N7 genoemd, in Parijs. Bij de Notre Dame vind je de 0-markering, om precies te zijn. De route eindigt aan de Côte d’Azur. In tegenstelling tot de Route du Soleil en vele soortgelijke snelwegen richting het zuiden, is de Route Nationale 7 er eentje waar het karakteristieke Frankrijk nog volop doorschemert. Hier rijd je door pittoreske dorpjes waar je bij de plaatselijke boulangerie een kakelverse pain du chocolat oppikt en waar deuren van kerken en monumenten op een kiertje staan. Eerlijk is eerlijk, zo snel als de snelweg gaat het niet. Dit is slow travel, zonder plankgas of péage, dus trek zeker een week uit om de route naar het zuiden te rijden als je onderweg wilt genieten van mooie tussenstops.

Lees ook:  Deze 7 apps maken reizen makkelijker
Route Nationale 7
De beroemde brug van Avignon © Gillag/Pixabay
Route Nationale 7
Maak een tussenstop bij het kasteel van Napoleon © Aurele/Pixabay

Hoogtepunten op de route

Die tussenstops zijn er namelijk meer dan genoeg. Voor stedentrippers, cultuursnuivers en natuurliefhebbers is er keuze zat. Denk aan het kasteel van Napoleon in Fontainebleau, dat zeker een bezoek waard is. Of de mooie stad Moulins waar het wemelt van de bezienswaardigheden. Voor een dagje Frans stadsleven is het de historische ommuurde stad Avignon ook een dikke aanrader. Voorbij Avignon is de zuidelijke sfeer onmiskenbaar. Aix-en-Provence, de thuishaven van de beroemde kunstschilder Paul Cézanne is een tussenstop waard. Niet lang daarna komt de kust in zicht. Het decadente Frankrijk is volop te proeven in steden als Cannes en Nice. Vlak voor de grens met Italië splitst de Route Nationale 7 en komt de officiële autoroute tot een eind.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

De mooiste bestemmingen in Frankrijk
De mooiste stranden van Frankrijk om te bezoeken
Speciale bezienswaardigheden om te ontdekken in het historische Lille
Fietsvakantie Frankrijk? Lees onze 6 favoriete tips!