Deze foto's zaten in een envelop die iemand 16 jaar geleden op de rommelmarkt kocht

9 mei 2017
162

 

Iedereen fantaseert wel eens over een unieke rommelmarktvondst. Zo'n zilveren schaaltje dat je voor een habbekrats op de kop tikt en later een origineel ontwerp uit de Victoriaanse tijd blijkt te zijn. De Amerikaan Tom Sponheim deed zo'n magische ontdekking. Hij vond - 16 jaar geleden - tijdens zijn stedentrip in Barcelona op een rommelmarkt een envelop met negatieven en kocht deze voor $3,50.

Onbekende fotograaf

Thuis ontwikkelde Sponheim de negatieven. De foto's bleken te zijn gemaakt in de jaren '60 en geven een prachtig inkijkje in het dagelijkse straatbeeld van die tijd. Doordat de fotograaf niet bekend was hadden de foto's een extra mysterieus tintje. Je kunt eeuwig fantaseren over wie er achter de camera heeft gestaan, maar een ding is zeker, de fotograaf had een goed oog voor de menselijke momenten. Sponheim besloot op een gegeven moment te stoppen met fantaseren en was vastberaden om de maker van de foto's te achterhalen. In 2010 zette hij een Facebookpagina op. De pagina verwierf vele likes, en er werden zelfs mensen herkend op de foto's. Maar helaas kon niemand vertellen wie de foto's had gemaakt.

Tot 2017.

Zoektocht

Begoña Fernández kwam per toeval op de Facebookpagina terecht en maakte het haar missie om de maker op te sporen. Gebaseerd op herkenningspunten van de foto's kwam ze uiteindelijk bij een basisschool uit en vanuit daar kwam ze terecht bij fotografiegezelschap Agrupació Fotográfica de Catalunya , waar ze eindelijk in het archief een foto tegenkwam die ze herkende van Sponheim's Facebookpagina. De foto was gemaakt door Milagros Caturla, een administrateur op de basisschool die vele lokale fotografiewedstrijden had gewonnen en tot haar dood in 2008 in haar appartement zelfs nog een doka had.

Lees ook:  Dit zijn de 14 grappigste natuurfoto's van 2017

Samenwerken

Fernández en Sponheim zijn vastberaden om het werk van Caturla niet verloren te laten gaan en hebben de handen ineen geslagen om de foto's zo veel mogelijk op exposities te laten zien. 19 en 28 mei 2017 wordt het in ieder geval tentoongesteld tijdens Barcelona's Revela-T fotografie festival.

Tom Sponheim Tom Sponheim Tom Sponheim Tom Sponheim Tom Sponheim Tom Sponheim Tom Sponheim Tom Sponheim Tom Sponheim Tom Sponheim Tom Sponheim Tom Sponheim Tom SponheimTom Sponheim

Via Bored Panda

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings