Fotografie | De kracht van een glimlach

1401 VIEWS
Fotografie | De kracht van een glimlach

We herkennen het allemaal wel. Je loopt over straat op weg naar huis, diep in gedachten verzonken en niet geheel bewust van de omgeving. Maar ook vooral niet bewust van onze gezichtsuitdrukking. Totdat een bekende ons erop wijst dat we boos of sip kijken. Dat zijn we dan meestal niet, maar onze gezichtsuitdrukking en houding straalt soms totaal iets anders uit dan ons werkelijke gevoel op dat moment. Dit ervoer fotograaf Jay Weinstein ook toen hij op reis was in India en het inspireerde hem om een bijzondere fotoreeks te maken.

De intimiderende vreemdeling

Weinstein wilde in 2013 een man in India fotograferen bij een drukke trein maar aarzelde. De man keek net om en had een strenge blik in zijn ogen. Het intimideerde hem. Hij besloot daarom maar door te gaan met het fotograferen van andere objecten, maar plots roept de man met joviale stem: “maak ook een foto van mij!” Toen Weinstein zijn camera op hem richtte en de man vroeg om te lachen, gebeurde er iets bijzonders. De man die hem eerder zo geïntimideerd had door zijn harde uitstraling transformeerde in een man met sprankelende ogen wiens hele houding warmte uitstraalde.

Lach eens naar het vogeltje

Geïnspireerd door de ontmoeting met de man, begon hij zijn nieuwe project: ‘So I asked them to smile’. Hiermee wil hij het effect aantonen van een lach op de gezicht van iemand die je niet kent. In de jaren daarna vroeg hij regelmatig vreemden op straat om voor hem te poseren. Eerst ving hij hun neutrale blik en vervolgens vroeg hij ze om een natuurlijke glimlach. Het resultaat is verbluffend. De kracht van een glimlach wordt door deze serie goed duidelijk. De lachende mensen geven de kijker een warm en vrolijk gevoel en dit tovert zo ook een lichte glimlach op ons eigen gezicht. De mensen lijken hierdoor ook een stuk meer benaderbaar, alsof ze oude bekenden zijn in plaats van vreemden.

Lees ook:  Deze kat reist met haar baasje door Canada

Positiviteit 

Hoewel we natuurlijk niet onophoudelijk met een lach op ons gezicht kunnen lopen – niet zonder luid protest van onze kaken in ieder geval – laat deze fotoreeks wel duidelijk zien hoe simpel het is om een beetje positiviteit de wereld in te brengen. Wellicht een goede herinnering om soms iets bewuster op de omgeving te letten en een ander vaker te begroeten met een glimlach 🙂

Jay Weinstein - lach vreemden (1)

Jay Weinstein - lach vreemden (2)

Jay Weinstein - lach vreemden (3)

Jay Weinstein - lach vreemden (10)

Jay Weinstein - lach vreemden (4)

Jay Weinstein - lach vreemden (5)

Jay Weinstein - lach vreemden (6)

Jay Weinstein - lach vreemden (12)

Jay Weinstein - lach vreemden (8)

Jay Weinstein - lach vreemden (9)

Jay Weinstein - lach vreemden (7)

Jay Weinstein - lach vreemden (11)

Jay Weinstein - lach vreemden (13)

Jay Weinstein - lach vreemden (14)

Jay Weinstein - lach vreemden (15)

Jay Weinstein - lach vreemden (16)

Jay Weinstein - lach vreemden (17)

Jay Weinstein - lach vreemden (18)

Via: Bored Panda

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

De verstilde schoonheid van theaters in Parijs
Ode aan alle moeders
Knipkunst met een leuke knipoog
Straatfotografie van stralende oudere mannen en vrouwen in Chinatown