Is geld daadwerkelijk vrijheid?

3 juni 2023
201
Financiële vrijheid

We willen allemaal graag het geld hebben om te doen wat we willen en als het even kan het zo min mogelijk te hoeven werken. Met andere woorden: financiële vrijheid is een luxe die menigeen van ons graag zou willen hebben. Tegelijkertijd is ook het niet iedereen gegeven. Sommige mensen worden rijk geboren, anderen hebben een echte ondernemersgeest of rollen de juiste baan in om vervolgens veel geld te verdienen. Wat kun jij doen om financiële vrijheid te verwerven?

Ambitieus zijn

Zonder ambitie is de kans niet zo groot dat je financiële vrijheid weet te verwerven. Alleen de wens om veel geld te verdienen is niet voldoende om ook op het juiste pad daartoe te komen. Denk na over wat je eigenlijk zou willen bereiken en welke stappen je kunt zetten om daar te komen. Dat kan betekenen dat je ook over de grenzen van je eigen zelfvertrouwen en perceptie van je eigen mogelijkheden moet stappen. Er is echter zelfvertrouwen nodig om ambities te kunnen bereiken, en doorzettingsvermogen. Heb jij het idee dat je nog aan je zelfvertrouwen kunt werken? Lees dan hier een aantal handige tips

Hard zijn

Helaas kan het ook nodig zijn om hard te zijn als je op het pad naar financiële vrijheid wilt blijven. Ben je ondernemer, dan werkt het niet om genade te hebben met wanbetalers. Je moet ook durven grijpen naar een middel als beslaglegging om te krijgen waar je recht op hebt, hoe rigoureus dat ook is. Je hebt er immers voor gewerkt en het is niet redelijk dat het voor jouw debiteur maar business-as-usual blijft terwijl jij op je geld blijft wachten. Als je onbetaalde rekeningen accepteert, word je nooit financieel vrij. Schakel een incassobureau in om ervoor te zorgen dat je je geld krijgt wanneer je met een klant te maken krijgt die maar niet wil betalen.

Lees ook:  Hoe creëer je meer vrijheid door online te werken?
geld sparen

Passief inkomen genereren

Een van de meest effectieve manieren om financiële vrijheid te bereiken, is door te streven naar passief inkomen, liefst al zo vroeg mogelijk en naast je baan. Dit betekent dat je inkomsten genereert zonder actief te hoeven werken voor elke euro die je verdient. Dat kun je bereiken met behulp van bijvoorbeeld investeringen in vastgoed, aandelen, dividenduitkeringen of door royalties te bemachtigen. Aan de voorkant moet je er wat voor doen, maar uiteindelijk heb je dan iets opgebouwd waar je geld uit kunt blijven halen zonder dat je er nog veel voor hoeft te doen.

Creëer een spaargewoonte

Spaarzaamheid is helaas in eerste instantie wel een noodzakelijk onderdeel van het bereiken van financiële vrijheid. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk een spaargewoonte op te bouwen. Begin met regelmatig geld opzij te zetten, zelfs als het een klein bedrag is. Automatiseer je spaarproces door een deel van je inkomen automatisch naar een aparte spaarrekening over te maken. Op deze manier bouw je geleidelijk een buffer op voor noodgevallen en creëer je een basis voor investeringen en vermogensopbouw. Geef je het geld niet uit, dan kun je er later van gaan genieten.

Het vereist discipline en durf om naar financiële vrijheid toe te werken. Onthoud dat je naar iets toe werkt waar je in de toekomst pas de vruchten van gaat plukken en dat nu de tijd is om daar tijd en geld in te investeren. Het genieten komt helaas dan pas later, maar dan hopelijk wel volop en in grote luxe. Wil je nu al gaan genieten van de tijd en het geld die je beschikbaar hebt, dan is dat natuurlijk ook een keuze die je kunt maken, maar besef dan dat je later waarschijnlijk geen bakken met geld zult hebben.

Lees ook:  De mooiste scooterroutes van Nederland

Over de auteur

Jasper Voorn

Recente berichten

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

Zó moet het: het plannen van je volgende zomervakantie

De mooiste scooterroutes van Nederland

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down