Ben je op zoek naar een kamerplant die gemakkelijk te verzorgen is en snel groeit? Dan is een Ficus lyrata de perfecte kamerplant voor jou! Het is een prachtige plant met mooie bladeren en het geeft de ruimte een tropische sfeer. In Nederland staat de Ficus lyrata ook wel bekend als de tabaksplant of de vioolbladplant. Van oorsprong komen deze planten uit Afrika. Het hangt af van de grootte van de plant hoeveel water je moet geven, daarnaast is het snoeien niet meteen noodzakelijk. Een Ficus lyrata houdt van veel licht en heeft een standplaats nodig aan het raam. Ondanks een goede verzorging van de Ficus lyrata kan de plant ziektes bevatten. Ben je benieuwd naar de verzorging van de Ficus Lyrata? Lees dan snel verder hoe je de Ficus lyrata moet verzorgen.
Ficus lyrata water geven
Een Ficus lyrata verzorgen begint bij het water geven op de juiste manier. De grond van een Ficus lyrata dient altijd licht vochtig te zijn. Let er alleen op dat de wortels van de plant niet in het water staan. We raden je aan om regelmatig kleine hoeveelheden water te geven aan de Ficus lyrata. Het is namelijk verstandig om de plant iets minder water te geven dan te veel. Hoeveel water je de Ficus lyrata moet geven hangt af van de grootte van de kamerplant. Is je plant 2 meter hoog? Dan verbruik je al snel een paar liter water per week. Is het een vensterbank plantje? Dan heb je genoeg aan een halve liter. Er zit ook nog verschil in de wintertijd en in de zomertijd. In de winter heeft deze plant minder water nodig dan in de zomer.
Snoeien
Het snoeien van een Ficus lyrata is niet meteen noodzakelijk. Wil je toch gaan snoeien? Dan kun je dit het beste doen in de lente. In deze periode herstelt de plant hier namelijk het snelste van. Let daarbij wel op het witte sap bij het snoeien, dit kan namelijk giftig zijn en zorgen voor irritatie. Naast het snoeien kun je ook door middel van sproeien zorgen dat je kamerplant zijn schoonheid blijft behouden. Dit helpt bij het verhogen van de luchtvochtigheid. Vooral als je je plant hebt geplaatst naast een radiator is het aan te raden om vaker te sproeien.
Licht en warmte
De beste standplaats voor een Ficus lyrata is een lichte plek waar veel zonlicht binnenkomt, in tegenstelling tot de Calathea die liever in de schaduw staat. Lees hier alles over de Calathea. Bij voorkeur staat deze kamerplant op een plek waar minimaal 5 uur direct zonlicht is per dag. Heb je een groot raam in je woonkamer? Plaats de kamerplant dan direct voor het raam als je op het noorden, oosten of westen staat. Heb je een raam op het zuiden? Plaats de plant dan 2 tot 3 meter voor het raam. Houd er ook rekening dat de plant niet in de tocht staat, dit is namelijk niet goed voor de plant.
Als de Ficus lyrata te weinig licht krijgt dan zul je zien dat de plant zijn bladeren laat vallen en dat de bladeren kleiner worden. Om dit te voorkomen kun je de plant na een tijd draaien, zodat elke kant goed belicht wordt. Dit zorgt er ook voor dat op alle plekken de plant mooie bladeren heeft en evenredig groeit.
Ficus verpotten
Je kunt een Ficus lyrata het beste verpotten na aanschaf van de plant of in de lente, net zoals het verpotten van de Sansevieria. In de lente kunnen de eventuele beschadigde wortels namelijk sneller herstellen. De kamerplant heeft veel wortels, plaats hem daarom in een pot die minimaal 20% breder is dan de kweekpot. Bij voorkeur raden we je aan om een zware pot te kiezen. Een zware pot zorgt voor meer stabiliteit, zeker als de plant groter wordt. Gebruik in de pot normale potgrond of vulcastrat.
Voeg geen hydrokorrels toe op de bodem. Het stilstaande water kan zich minder makkelijk door de wortels heen vanwege de hydrokorrels en dan gaat het rotten. Het is beter om een inzethoes te gebruiken, zo weet je zeker dat je plant niet gaat rotten.
Voeding Ficus lyrata
Het is niet nodig om de Ficus lyrata kamerplantenvoeding te geven in de herfst en winter. In deze periode heeft de plant namelijk rust. In de lente- en zomermaanden kun je de plant wel voeding geven, als de plant uit zijn rust is. Houd er wel rekening mee dat je de juiste dosering geeft en let erop dat overvoeding de kamerplant niet ten goede komt.
Ficus lyrata stekken
Je kunt een Ficus lyrata eenvoudig stekken met kopstekken. Je knip het uiteinden van een 10 centimeter tak met maximaal twee bladeren. Plaats deze stek direct in het water. Kies je voor een grotere stek met meer bladeren? Dan kan het zijn dat de stek verdroogt, omdat er meer water zal verdampen. Plaats de stek op een plek waar voldoende licht is en waar de temperatuur boven de 18 graden is. Je moet ook regelmatig het water verschonen, zeker als het water troebel is geworden.
Heeft je stek voldoende wortels gekregen? Dan kun je de stek in de aarde plaatsen. Houd hier ook rekening mee dat de grond licht vochtig is. Is je grond namelijk droog, dan kan de stek uitdrogen. Verpot de Ficus lyrata op tijd, want hierdoor wordt het aanmaken van nieuwe wortels gestimuleerd.
Ziektes
Plakt de vloer onder je Ficus lyrata? Dan zijn waarschijnlijk de bladeren van de kamerplant kleverig. De kans dat er luis in de plant zitten is hierdoor groot. Verschillende soorten luis scheiden namelijk een kleverige substantie af op de bladeren van een plant. Het is belangrijk om het ongedierte te bestrijden, zodat je plant een grotere kans heeft op overleven. Met een biologisch bestrijdingsmiddel kun je eenvoudig de luizen bestrijden.
We raden je ook aan om elke 3 maanden de bladeren van je plant te bekijken om beestjes te zoeken die niet in de plant thuishoren. Zo weet je zeker dat je plant geen ziektes heeft en dat je er lang van kunt genieten! Een Ficus lyrata verzorgen is niet moeilijk, je moet de plant de aandacht geven die hij verdiend.