Fenna | De gelukkige huisvrouw

932 VIEWS
Fenna | De gelukkige huisvrouw

Ik heb ooit voor mijn verjaardag deel 1 van het boek ‘Handig huishouden’ (1960) gekregen; 153 pagina’s vol met nuttige tips over hoe ik mijn huis het beste en vooral praktisch kan inrichten.

Ter illustratie: in dit boek staan foto’s van de juiste meubels en dito servies, tips over hoe de tafel te dekken en welk behang op welke muur hoort. Natuurlijk staan er ook adviezen in over de keukeninrichting, want ‘een huisvrouw brengt veel tijd door in de keuken’ (ja, dat staat er echt in!). Ze wil dus graag vlot en vooral handig werken, daarom moeten alle gebruiksvoorwerpen ‘bij de hand’zijn opgeborgen. Heerlijk zo’n boek.

Toen dit boek werd geschreven werden vrouwen ontslagen zodra ze hun ‘jawoord’ gaven

Ook is duidelijk dat de dames op de foto’s zeer gelukkige huisvrouwen zijn: ze stralen van blijheid! Het moet immers een genot zijn om te beschikken over al die handige keukenhulpjes en je gezin daarmee regelmatig te kunnen verwennen, toch?

Ik word in ieder geval erg gelukkig van goed keukengereedschap want ik ben dol op koken. Daarnaast houd ik er van om mijn huis schoon te maken en het spic & span achter te laten; mijn aanrecht is altijd leeg als ik de deur uitga en als ik met vakantie ga is mijn huis geboend en geschrobd, mijn bed verschoond en mijn wasmand leeg. Dat vind ik fijn thuiskomen. Maar om daar mijn levenstaak van te maken… Nee, dank je.

Lees ook:  5 boeken om anderen mee te inspireren

Toen dit boek werd geschreven werden vrouwen ontslagen zodra ze hun ‘jawoord’ gaven. Vanaf dat moment zorgden ze voor man, kinderen en het huis – en werden gepromoveerd tot huisvrouw.

Een nieuwe jurk voor haarzelf kopen zit er dus niet in; die krijgt ze – wanneer de man in een attente bui is

Een huisvrouw is een topmanager: zij regelt en doet alles binnen het gezin.  Een huisvrouw heeft geen negen-tot-vijf-baan: zij begint vroeg in de ochtend en eindigt pas laat in de avond. Een huisvrouw heeft geen werkweek van vijf, maar van zeven dagen. En stoppen op je 65ste is er niet bij. Ondanks dit wordt een huisvrouw ondergewaardeerd, zowel qua status als qua salariëring. Een huisvrouw krijgt geen loon, het geld dat ze krijgt is om haar werk te kunnen doen: de boodschappen halen. Een nieuwe jurk voor haarzelf kopen zit er dus niet in; die krijgt ze – wanneer de man in een attente bui is.

Automatisch ontslag zodra je trouwt is gelukkig afgeschaft en huisvrouw zijn wordt niet meer als het enig zaligmakende beroep voor alle vrouwen beschouwd. Gelukkig maar, wat mij betreft. Het goed verzorgen van mijn huis geeft mij echter wel veel voldoening. Maar wel mét de combinatie van werken; want daar word ik nu een gelukkige (huis)vrouw van!

Lees ook:  Hoe ouder hoe gekker (?!)

Dit zijn wat afbeeldingen uit het boek ‘Handig Huishouden’ (1960) dat ik cadeau kreeg – een treffend tijdsbeeld!

rsz_img_2023 rsz_img_2026 rsz_img_2027

 


Fenna Korthals Altes is een reële optimist. In het besef dat het leven goed is geniet ze er met volle teugen van – hierin vaak bijgestaan door vriendinnen, vriendje en kat. Ze wil zich zo lang mogelijk vrij voelen en heeft daarom als levensvisie om verder te kijken dan ‘hoe het hoort’. Voor Paradijsvogels Magazine beschrijft ze met scherpe blik en prettige zelfspot de dilemma’s die dit met zich meebrengt.

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

7 waarheden over het lege nest
Met dit gedrag in een koffietent verraad je meteen je leeftijd
Waarom ik het geweldig vind om 50 jaar te zijn
Waarom ik helemáál niet gelukkig word van opruimen