Fenna | Bezit van de zaak, einde van het vermaak?

27 maart 2015
259

Als een jonge vrouw vroeger verkering had, moest ze ‘oppassen’. Eén van de uitdrukkingen die in dat kader werd gebruikt was ‘bezit van de zaak is einde van het vermaak’. Ik vond dat destijds een vreemde uitdrukking, want je deed toch al die moeite om iemand te krijgen, ofwel die eerste zoen? Dat er meer achter stak, had ik pas veel later door. Maar deze uitdrukking is ook op andere situaties van toepassing.
Vaak zie ik mooie tassen, schoenen en kleren - soms in de winkel, soms in het voorbijgaan op straat. En heel soms zie ik iets, waarvan ik denk ‘precies wat ik zoek’.  Maar als ik dan net op het punt sta om het ‘juiste’ paar schoenen te kopen, dan zegt mijn vriend, zoals overigens meer  mannen reageren: ‘je hebt toch al genoeg schoenen?’ Ja, wel twintig paar, maar deze niet: de kleur is net wat ik al een tijdje zoek, de hakhoogte is uitstekend, ze passen perfect bij die ene jurk en ze zitten goed. ‘En wat kosten ze?’ is de volgende vraag. Na het prijskaartje te hebben bekeken hoor ik enig gemompel in de trant van ‘dat je dat geld er voor over hebt’.  Mijn humeur daalt tot het nulpunt. Maar al zie ik op dat moment helemaal voor me waar de schoenen goed bij passen en met welke gelegenheid ik ze aan kan, toch vraag ik me af of mijn vriend ergens gelijk heeft.
Want  waarom moet ik zo nodig een nieuw paar schoenen kopen als ik er al zoveel heb? Heb ik ze echt nodig - nee, natuurlijk niet - of wil ik per se wat kopen omdat het geld in mijn zak brandt? Gaat het om de jacht of het bezit?
Om op deze vragen een antwoord te krijgen, probeer ik nu regelmatig tot tien te tellen voor ik iets koop. En inderdaad; soms besef ik dat ik die schoenen niet nodig heb of dat ze eigenlijk te duur zijn (en dat mijn vriend toch wel gelijk heeft). Dan ga ik met lege handen de deur weer uit. Maar als ik die schoenen een week later nog in mijn hoofd heb zitten dan ga ik terug naar de winkel. En als ik ze dan nog steeds goed, mooi en lekker vind, dan koop ik ze en anders niet. Zodra de schoenen eenmaal van mij zijn verheug ik me extra op ons volgende etentje, wanneer ik de schoenen bij die ene jurk ga dragen. Zo wordt het bezit van deze zaak voor mij juist het begin van het vermaak!
[hr]
Fenna Korthals Altes is een reële optimist. In het besef dat het leven goed is geniet ze er met volle teugen van – hierin vaak bijgestaan door vriendinnen, vriendje en kat. Ze wil zich zo lang mogelijk vrij voelen en heeft daarom als levensvisie om verder te kijken dan ‘hoe het hoort’. Voor Paradijsvogels Magazine beschrijft ze met scherpe blik en prettige zelfspot de dilemma’s die dit met zich meebrengt.
 

Lees ook:  Sieraden van potlood: de schoonheid van dagelijkse dingen

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings