Fenna | Als je haar maar goed zit

891 VIEWS
Fenna | Als je haar maar goed zit

Je haar bepaalt voor een heel groot deel wie je bent. Jonge meiden hebben lang, steil, vaak blond haar. Soms los, soms in een paardenstaart. Als het maar lang is, want dan hoor je er bij.  Wat later gaan we een eigen stijl creëren. Sommige vrouwen hebben vanaf hun twintigste altijd hetzelfde kapsel, anderen wisselen per jaar of zelfs per seizoen van model. Ik behoor tot de laatste groep, omdat ik van verandering houd.

De ene keer is mijn haar lang, dan halflang, dan weer heel kort. Tot twee maal toe heb ik mij laten overhalen tot het nemen van een permanent (gruwel!) en éénmaal heb ik mijn haar tot stekeltjes laten knippen – ik was toen 27. Toen vond ik dat prachtig; nu zou ik er niet meer aan moeten denken.

Daar ik geregeld van kapsel wissel (zie de foto’s onderaan dit artikel), kijk ik vaak om mij heen naar het haar van andere vrouwen. Of ik kijk ter inspiratie op internet. Ik moet er dan wel voor waken niet het verkeerde kapsel leuk te vinden; mijn haar is zwaar en dik, dus een leuke krullenkop zou niet geschikt zijn.

Kort geleden zag ik een jonge vrouw met prachtig glanzend en koperrood haar – niet geverfd! Het was ook nog eens lang met een soepele slag erin. Ik was bijna op haar afgestapt om te zeggen hoe mooi ik het vond en haar op het hart te drukken het nooit af te knippen. Ik heb er nu nog spijt van dat ik dat niet heb gedaan.

Dit haar is kort – erg kort – en vooral te zien in de zomermaanden.  Makkelijk voor de vakantie: wassen of zwemmen en klaar! En daar zit volgens mij precies het venijn.

Soms zie ik kapsels die ik niet mooi vind. Ik ben bijvoorbeeld niet erg gecharmeerd van de korte kapsels die zich het beste laten omschrijven als ‘praktisch’. Dit haar is kort – erg kort – en vooral te zien in de zomermaanden.  Makkelijk voor de vakantie: wassen of zwemmen en klaar! En daar zit volgens mij precies het venijn: want hoewel dit haar er ‘makkelijk’ uit ziet, heeft mijn ervaring juist geleerd dat het tegenovergestelde het geval is. Wil je dat kort haar een beetje goed zit, dan moet je er ’s ochtends gewoon eerder je bed voor uit.

Lees ook:  The Age of Happiness | Het bewijs dat ouderdom niet bestaat

Maar ach, wat maakt het ook uit welk model je hebt? Als je haar maar lekker en vooral goed zit. Wanneer we allen het zelfde kapsel hadden dan zou dat maar saai zijn. Ik heb sinds twee maanden weer een nieuwe coupe. Deze bevalt mij heel goed:  kort, maar wel net over de oren en zo geknipt dat ik een beetje slag heb (en gelukkig net wat minder bewerkelijk in de ochtenduren..).

Voorlopig even geen verandering; dit keer houd ik mijn model zeker langer dan één seizoen!


Van jongs af aan maak ik bij elke significante kapselwisseling een foto. Zie hier het resultaat van 60 jaar haarstijlen:

0-22 23-33 34-44 45-nu


Fenna Korthals Altes is een reële optimist. In het besef dat het leven goed is geniet ze er met volle teugen van – hierin vaak bijgestaan door vriendinnen, vriendje en kat. Ze wil zich zo lang mogelijk vrij voelen en heeft daarom als levensvisie om verder te kijken dan ‘hoe het hoort’. Voor Paradijsvogels Magazine beschrijft ze met scherpe blik en prettige zelfspot de dilemma’s die dit met zich meebrengt.

 

MEER INSPIRATIE

Dit echtpaar stemt al 37 jaar hun outfits naadloos op elkaar af
Opgeruimd staat netjes: 8 kleine tips om te ontspullen
Een modellenbureau dat ontstond uit een passie voor de stijl van oudere mensen
8 tips om online vintage kleding te kopen