7 simpele Feng Shui tips voor een woonkamer waar je Ă©cht blij van wordt

6579 VIEWS
7 simpele Feng Shui tips voor een woonkamer waar je Ă©cht blij van wordt

 

De term Feng Shui heb je vast wel eens langs horen komen, vaak in relatie met de inrichting van leef- of werkomgeving. Maar wat houd deze Chinese welzijnsleer precies in en hoe kan je haar praktisch toepassen op jouw leefomgeving om je eigen welzijn en geluk een extra duw in de rug te geven? 

Waar word jij Ă©cht blij van?

Het internet en de tijdschriften staan er vol mee; ‘perfect’ gestileerde huizen met knisperend witte muren, symmetrisch geplaatste meubelstukken en cactussen in turquois keramieke potten op hoeken van steigerhouten tafels. Maar betekent dit dat er Ă©Ă©n pasklare inrichting is die voor iedereen een positief effect heeft op de gemoedstoestand?

Volgens de leer van Feng Shui is dit niet het antwoord. Het belangrijkste uitgangspunt van deze 3000 jaar oude wijsgeer is namelijk dat je in je leefomgeving omringd moet worden met dingen waar jij écht van houdt en die je écht gebruikt, zonder daarbij rekening te houden met de constant wisselende interieur trends.

Het tegenwicht van de natuur

Daarnaast is Feng Shui gericht op de balans tussen natuurlijke en gecreëerde vormen waarbij eigenlijk alles wat door de mens gemaakt is in weze als niet natuurlijk beschouwd wordt. Zeker in de huidige tijd van technologische ontwikkeling hebben we steeds vaker een overschot aan niet natuurlijke elementen in huis met een mogelijke disbalans en een minder prettig gevoel in huis tot gevolg.

Je bent vast wel eens een ruimte ingestapt waarbij je je meteen tot rust voelde komen, grote kans dat dit een plek was waarbij, bewust of onbewust, aan veel van de Feng Shui principes voldaan was. Marianne Gordon, Feng Shui consultant, geeft aan dat het mooie is dat je niet meteen je hele inrichting om hoeft te gooien, maar dat je met een paar praktische tips je leefomgeving al nét iets prettiger kan maken.

tip #1 Creëer zachte oppervlakken

Soms worden huizen vooral ingericht vanuit esthetisch oogpunt, waarbij het veel belangrijkere element comfort over het hoofd wordt gezien. Een huis vol warme en uitnodigende plekjes waar écht in geleefd mag worden heeft een positiever effect op je gemoedstoestand dan die designermeubels die mooi zijn maar niet per se praktisch en comfortabel. Werk met dikke zachte dekens, een comfortabele bank en fijne zitkussens.

Lees ook:  Maak jouw slaapkamer gezelliger met deze 6 interieur ideĂ«en

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Feng Shui

Feng Shui tip #2 Maak gebruik van warm licht

Kaarsen van natuurlijke materialen voegen een warm element toe aan elke kamer. Varieer eens wat met verschillende fijne geurkaarsen op basis van essentiele oliën om de positieve effecten te versterken; lavendelgeur voor het naar bed gaan en eucalyptus voor een verkwikkend effect in de ochtend. Verder heeft hard artificieel licht een negatief effect op onze gemoedstoestand. Heb je de luxe van veel natuurlijk daglicht in je woonkamer, maak hier dan zo veel mogelijk gebruik van. Heeft jouw woonkamer het niet getroffen met enorme ramen en de juiste hoek ten opzichte van de zon, werk dan zo veel mogelijk met zacht gedimd licht.
Artikel gaat verder onder de afbeelding

Feng Shui daglicht

tip #3 Bewaar alleen boeken die je Ă©cht wilt lezen

We kennen het allemaal, stapels leesvoer die steeds hoger worden met boeken die je ooit nog wil lezen. Naast het verzamelen van stof creĂ«ert dit ook het ongewenste gevoel dat er ‘nog iets moet’. Marianne raadt dan ook aan alleen de boeken in je woonkamer te houden die je van plan bent op korte termijn te openen en de rest naar boven te verhuizen (of weg te geven).

Een huiskamer is om in te leven, niet om te bewonderen

Feng Shui tip #4 Speel met alle 5 de elementen

In de meest harmonieuze ruimtes komen de vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water in de juiste balans terug. De meeste mensen hebben een sterke voorkeur voor één van de vijf wat een disbalans kan creëren. Te veel metaal in je woonkamer bijvoorbeeld kan onrust opwekken terwijl kamers met een disbalans in het aarde element snel muf en dompig kunnen voelen. De kunst is alle vijf de energieën inherent aan de elementen terug te laten komen.

tip #5 Voeg levend groen aan je woonkamer toe

De inspiratie voor huisgroen is eindeloos. Een fijne bijkomstigheid van sommige planten is hun luchtzuiverende kwaliteit. Voor lage onderhoudsplanten kan je bijvoorbeeld denken aan vrouwentong en aloe vera. Cactussen zijn een minder goed idee, de stekels kunnen onbewust een interne spanning creëren. Belangrijk is om uitgebloeide bloemen uit de woonkamer weg te halen. Verlepte planten en bloemen hebben een negatieve invloed op onze stemming.

Lees ook:  Het grootste houtsnijwerk ter wereld

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Feng Shui 6

tip #6 Hou alleen positieve en inspirerende kunst

Kunst toevoegen in je woonkamer is een goede manier om je te omringen met positiviteit. Kunststukken die in lijn zijn met jouw persoonlijkheid en doelen zijn een goede manier om op een onbewust niveau dagelijks positieve affirmaties te ontvangen. Hoe mooi droevige kunst soms ook kan zijn, volgens Marianne heeft dit op de langere termijn een negatieve invloed op je gemoedstoestand en overtuigingen. Ook is het af te raden een groot zwaar kunststuk boven je bank te hangen, omdat hier je basisgevoel van veiligheid door kan verminderen.

Feng Shui tip #7 Creëer optisch meer ruimte

Voeg een grote spiegel toe om optische diepte toe te voegen in je woonkamer. Meerdere kleine spiegels zijn een minder goed idee, deze kunnen de vrije energiestroom juist doorbreken. Goede opbergruimte helpt ook in het rustig houden van je interieur en creëert daarmee ruimte en een kalme energie.

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

 

Feng Shui living room 7

Een deel van de Feng Shui filosofie komt overeen met de wereldberoemde oproep methodiek van Marie Kondo. Haar belangrijkste pijler in het opruimen van je huis is namelijk ook alleen dåt te houden waar je echt blij van wordt. Lees hier meer over haar boek, functionele gepatenteerde (1) opvouw tips en hoe je met zowel hart als hoofd de juiste keuzes kunt maken in het opruim proces. 


 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Het Deense geheim voor geluk
Moe van al het slechte nieuws deelt deze man alleen nog positieve berichten
In deze Zweedse gevangenis krijgen mensen yoga en meditatielessen
Ode aan de lente: 10 citaten over dit heerlijke jaargetijde