Felix Meritis: al ruim 200 jaar in het teken van kunst en wetenschap

9 september 2015
420

Op de Keizersgracht 324 in Amsterdam staat een gebouw met een rijke geschiedenis. Niet zozeer rijk in materialistische zin (hoewel de bouw van het pand in 1788 vast niet goedkoop is geweest), maar vooral rijk in intellectuele zin. Het staat namelijk al ruim twee eeuwen in het teken van de Verlichting.
Het begon in 1788. In de 17e en 18e eeuw zetten de Verlichtingsdenkers zich in af tegen de kerk en de autoriteiten. Zij streefden naar een samenleving waarin kunst, cultuur en wetenschappen centraal stonden. Daarom lieten ze in 1788 het Felix Meritis gebouw neerzetten, met speciale zalen voor Muziek, Tekenkunde, Natuurkunde, Koophandel en Letterkunde. In de honderd jaar van het genootschap, maar ook daarna vierde de intellectualiteit hier hoogtij: de muziekzaal was de belangrijkste van Amsterdam en genoot een internationale reputatie (de kleine zaal van het Concertgebouw is zelfs geïnspireerd op deze zaal) en het orkest gold als het beste van het land. De 'Broodsprekers' hielden (betaalde) voordrachten over handel, uitvindingen en de staat van Amsterdam. In het trappenhuis zijn allerlei proeven met de zwaartekracht gedaan. En in de Shaffyzaal maakten Ramses Shaffy, Liesbeth List en Freek de Jonge furore in de jaren '60. Op het dak bevindt zich het oudste bestaande Observatorium van Nederland en een van de oudste in Europa.
Het gebouw gaat de komende jaren flink gerenoveerd worden, maar zowel in uiterlijk als 'innerlijk' is het prachtig en karakteristiek, zoals onderstaande foto's laten zien. Wilt u het ook eens met eigen ogen aanschouwen? Dat kan tijdens een van de vele activiteiten van 'Felix in de Steigers', een tijdelijk initiatief dat negen maanden lang debatten, exposities, theater, film en activiteiten op het gebied van muziek organiseert. Zo is de Nieuwe Nachtwacht er te zien, een spectaculaire remake van het meesterwerk van Rembrandt vol krachtige, ondernemende vrouwen. Ook vinden er vele boeiende activiteiten plaats zoals Felix College (eten en luisteren naar een boeiende spreker), het Felixtival (een spannend cultureel festival op 18 september) en Kunsthart (een kritische theatervoorstelling over kunst op 21 september).

Lees ook:  5 Unieke accommodaties in Nederland

Maar u kunt natuurlijk ook de Open Monumentendag bezoeken. Op 13 september worden doorlopend rondleidingen gegeven, tot het Observatorium op het dak aan toe.
Felix Meritis | Paradijsvogels Magazine

De Concertzaal

De Concertzaal


De Concertzaal

De Concertzaal


De Zuilenzaal

De Zuilenzaal


De Shaffyzaal

De Shaffyzaal


De Shaffyzaal

De Shaffyzaal


De Sterrenzaal

De Sterrenzaal


Felix Meritis | Paradijsvogels Magazine

Het Observatorium


Felix Meritis | Paradijsvogels Magazine Felix Meritis | Paradijsvogels MagazineFelix Meritis | Paradijsvogels MagazineFelix Meritis | Paradijsvogels Magazine

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down