Fascinerende boeksculpturen | Ingewikkeld en mooi

2056 VIEWS
Fascinerende boeksculpturen | Ingewikkeld en mooi

“Een boek is meer dan een verbale structuur of serie van verbale structuren: het is de dialoog die het teweegbrengt met de lezer…je moet een ruimte creëren tussen de tekst en je eigen voorstellingsvermogen ” – Jorge Luis Borges.

Kunstenares Jacqueline Rush Lee liet zich voor haar werk inspireren door de Argentijnse dichter en schrijver Jorge Luis Borges. 18 jaar lang onderzocht zij het boek als object, medium en archetypische vorm. Waar en boek voor de een ‘af’ object is dat er toe dient om gelezen te worden, is het voor Lee ruw materiaal. “Ik gebruik diverse processen om de formele en conceptuele eigenschappen van boeken om te vormen in een object dat tijd, kennis en communicatie onderzoekt. Mijn boeksculpturen elimineren geschreven inhoud en creëren een experimentele vorm waarin je de structuur van een boek kunt lezen.”

Het klinkt vrij ingewikkeld, en als je naar de boeksculpturen van Lee kijkt dan klopt dat. Tegelijkertijd is het ook mooi. Van zwartgeblakerde pagina’s die elk moment in as uit elkaar lijken te vallen, tot ‘opgeklopte’ bladzijden die zijn vertienvoudigd in hun gezamenlijk volume – wat de inhoud tussen 2 kaften al niet met je voorstellingsvermogen kan doen! jacqueline rush lee13 jacqueline rush lee12 jacqueline rush lee11 jacqueline rush lee10 jacqueline rush lee9 jacqueline rush lee8 jacqueline rush lee7 jacqueline rush lee6

jacqueline rush lee 18 jacqueline rush lee 22 jacqueline rush lee 21 jacqueline rush lee 20 jacqueline rush lee 19


Anderen bekeken ook: Oude boeken worden theekopjes, sneeuwlaarzen en …artisjokken

Lees ook:  Israëlische kunstenares maakt vazen van oude encyclopedieën

boekenkunst


Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:

MEER INSPIRATIE

Het Noord-Brabantse museum
Bijzondere glaskunst
Muurschilderingen door Adele Renault
Kunstenaar Elyse Dodge ziet bergen anders