Exposeren op je 102de? Carmen Herrera doet het!

4659 VIEWS
Exposeren op je 102de? Carmen Herrera doet het!

De Cubaanse kunstenares Carmen Herrera exposeert voor de zesde keer in de Lisson Gallery in London. Waarom dit zo bijzonder is? Carmen werd geboren op 31 mei 1915 en is dus nu 102 jaar oud.

De expositie laat een deel van Carmen’s meest ambitieuze werk zien. Carmen staat bekend om haar geometrische vormen en levendige abstracties. Ze maakt dynamische composities die, door een zorgvuldige balans tussen lijnen, vormen en kleuren, beweging en ritme lijken over te brengen.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingen

Carmen-Herrera-Image-credit-Matthew-Carasella.-Image-via-cbsnews.com_

overzicht tentoonst3

overzicht tentoonst2

Dynamische aanpak

De aanpak van Carmen is meditatief, reflecterend en gedurfd. Ze roept met haar werk een gevoel van instabiliteit maar tegelijkertijd ook orde op door de spelen met symmetrie en asymmetrie en met licht en schaduw. Door een combinatie van tekenen, schilderen en beeldhouwen weet Carmen de voor haar typische “scherpe kantjes” tot leven te brengen.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingen

herrera1

ander werk 1

aan het werk

Vroeg geleerd oud gedaan

Carmen werd geboren in Havana, Cuba, en begon al op haar achtste met het volgen van kunstlessen. In 1929 vertrok ze, toen pas 14 jaar oud, naar Parijs voor een kunstopleiding. Eind jaren ’30 keerde ze terug naar Havana. Het jaar 1939 werd een van de belangrijkste jaren in haar ontwikkeling als kunstenares:

There, an extraordinary world opened up to me that never closed: the world of straight lines, which has interested me until this very day.

Carmen vertrok naar de Verenigde Staten, maakte nog een tussenstop van een aantal jaar in Parijs, om vervolgens definitief neer te strijken in New York waar zij in de jaren ’50 nauw contact had met andere na-oorlogse abstractionisten zoals Mark Rothko, Leon Polk Smith en Barnett Newman.

Lees ook:  Wat dichter Martin Bril ons leert over de ware kunst van het leven

Het werd Carmen tijdens haar carrière niet makkelijk gemaakt vooral vanwege haar geslacht. Het feit dat je een vrouw was werkte tegen je zoals ze dat zelf eens verwoordde.  Carmen heeft lang zonder noemenswaardige erkenning gewerkt tot haar ontdekking op latere leeftijd, in het jaar 2000.

carmen herrera1

vroeger

atelier

jong en oud

Lees ook het artikel over het verhaal van Jane Goodall die haar hele leven de boodschap van haar moeder met zich meenam: ‘Als je echt iets wil, dan moet je bereid zijn om hard te werken, kansen te pakken en bovenal, om nooit op te geven.’

MEER INSPIRATIE

Deze man plantte sinds 1979 in zijn eentje een bos groter dan Central Park
De bijzondere levensvisie van een man die in een zandkasteel woont
Hoe deze varkensboer besloot het helemaal anders te doen en veganist werd
Doris Jones (91) helpt samen met haar 2 katten bij het ontdekken van archeologische sites