Exposeren op je 102de? Carmen Herrera doet het!

1 december 2018
298

De Cubaanse kunstenares Carmen Herrera exposeert voor de zesde keer in de Lisson Gallery in London. Waarom dit zo bijzonder is? Carmen werd geboren op 31 mei 1915 en is dus nu 102 jaar oud.

De expositie laat een deel van Carmen's meest ambitieuze werk zien. Carmen staat bekend om haar geometrische vormen en levendige abstracties. Ze maakt dynamische composities die, door een zorgvuldige balans tussen lijnen, vormen en kleuren, beweging en ritme lijken over te brengen.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingen

Carmen-Herrera-Image-credit-Matthew-Carasella.-Image-via-cbsnews.com_

overzicht tentoonst3

overzicht tentoonst2

Dynamische aanpak

De aanpak van Carmen is meditatief, reflecterend en gedurfd. Ze roept met haar werk een gevoel van instabiliteit maar tegelijkertijd ook orde op door de spelen met symmetrie en asymmetrie en met licht en schaduw. Door een combinatie van tekenen, schilderen en beeldhouwen weet Carmen de voor haar typische "scherpe kantjes" tot leven te brengen.

Artikel gaat verder onder de afbeeldingen

herrera1

ander werk 1

aan het werk

Vroeg geleerd oud gedaan

Carmen werd geboren in Havana, Cuba, en begon al op haar achtste met het volgen van kunstlessen. In 1929 vertrok ze, toen pas 14 jaar oud, naar Parijs voor een kunstopleiding. Eind jaren '30 keerde ze terug naar Havana. Het jaar 1939 werd een van de belangrijkste jaren in haar ontwikkeling als kunstenares:

There, an extraordinary world opened up to me that never closed: the world of straight lines, which has interested me until this very day.

Carmen vertrok naar de Verenigde Staten, maakte nog een tussenstop van een aantal jaar in Parijs, om vervolgens definitief neer te strijken in New York waar zij in de jaren '50 nauw contact had met andere na-oorlogse abstractionisten zoals Mark Rothko, Leon Polk Smith en Barnett Newman.

Lees ook:  Marjolein bouwt haar eigen tiny house

Het werd Carmen tijdens haar carrière niet makkelijk gemaakt vooral vanwege haar geslacht. Het feit dat je een vrouw was werkte tegen je zoals ze dat zelf eens verwoordde.  Carmen heeft lang zonder noemenswaardige erkenning gewerkt tot haar ontdekking op latere leeftijd, in het jaar 2000.

carmen herrera1

vroeger

atelier

jong en oud

Lees ook het artikel over het verhaal van Jane Goodall die haar hele leven de boodschap van haar moeder met zich meenam: ‘Als je echt iets wil, dan moet je bereid zijn om hard te werken, kansen te pakken en bovenal, om nooit op te geven.’

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings