Europa: het continent van betoverende landschappen

2055 VIEWS
Europa: het continent van betoverende landschappen

Hoge bergen en diepe dalen, betoverende bossen, diepe zeeën en velden met prachtige vergezichten. Landschappen en bestemmingen die je van je adem benemen. Europa heeft het allemaal. We zetten een aantal de mooiste plekken op een rij. Inspiratie om in de wintermaanden fijne plannen te maken voor komend seizoen.

1. Plitvice meren (Kroatië)

Europa 1 - Plitvice

Europa 2 - Plitvice

Plitvice is een gebied van watervallen en smaragdgroene meren in Kroatië. Het werd in 1949 omgedoopt tot nationaal park en staat sinds 1979 op de UNESCO werelderfgoedlijst. De natuur is hier betoverend. Je hebt hier met 16 meren en 90 watervallen genoeg om te bekijken.

Tevens vind je hier diverse flora en fauna. De diverse bloemen en planten geven het gevoel alsof je op vakantie bent in de tropen. In de dichte bossen om de Plitvice Meren leven bruine beren, wolven, herten, lynxen en 157 soorten vogels, maar ook everzwijnen, veldmuisjes en egels.

2. Elbezandsteengebertge (Duitsland en Tsjechië)

Europa 3 - Elbezandsteengebergte

Afbeelding via: ecotoerisme.eu

Op de grens van Saksen en Boheems Zwitserland (Tsjechië) vind je het Elbezandsteengebergte. Een sprookjesachtige omgeving met verschillende rotsformaties, valleien, kloven, rivieren, wandel- en fietspaden en klimroutes. De vele rotspilaren lijken een stenen woud te vormen en torenen uit boven het uitgestrekte groene landschap.

Lees ook:  De schoonheid van vrouwen en vogels

Een van de mooiste bezienswaardigheden is de Bastei brug. Dit is een zandstenen brug die is gebouwd in 1851. Vanaf deze brug kijk je uit over de Elbe, die 194 meter lager ligt. Ook de Pravcická-poort is prachtig. Dit is een natuurlijke boog van zandstenen rotsen. Het is met zijn afmetingen van 16 meter hoog en 8 meter breed de grootste van Europa en bevindt zich in Boheems Zwitserland.

3. Toscane (Italië)

Europa 7 - Toscane

Het Italiaanse Toscane mag niet missen in dit rijtje van bijzondere Europese landschappen. Naast romantische plekken als Pisa, Florence en Siena zijn ook de vergezichten van het betoverende, heuvelachtige landschap hier prachtig. Rijdt op de slingerende landweggetjes langs Cipressen en zie de ondergaande zon het uitzicht omlijnt met een gouden gloed, terwijl je uitkijkt over de wijngaarden.

4. Het Woud van Bialowieza (Polen)

Europa 9 - Bialowieza

Europa 10 - Bialowieza

Polen staat vaak niet op de vakantielijst, maar is een land met veel mooie natuur waaronder het Woud van Bialowieza. Dit is een van de laatst overgebleven oerbossen. Een gedeelte ligt in Polen, het andere gedeelte ligt in Wit-Rusland. Je vindt hier onder meer eeuwenoude eiken en essen en er wonen wisenten en bevers. Deze dieren zijn in de 20e eeuw geherintroduceerd omdat de meeste wilde dieren door de jacht waren uitgestorven in het gebied.

Lees ook:  De mooiste tuinen van de Dordogne: Les Jardins de Marqueyssac

5. Ardennen (België)

Europa 11 - Ardennen

Wat dichter bij huis vind je de Belgische Ardennen. Een gebied dat zich onderverdeeld in twee soorten: het een is bosrijk en het ander kent een wat glooiender landschap. In het bosrijke gebied vind je onder meer loof- en naaldbossen en verschillende rivieren, waaronder de Lesse, de Amblève en de Ourthe. Je kunt hier heerlijk wandelen of fietsen, maar ook kajakken behoort tot de mogelijkheden.

Om een sprookjesachtige reis te maken hoef je niet heel ver van huis. Onze Duitse buren hebben de mooiste bossen om in te wandelen. Lees hier welke 6 wandelroutes je fantasie prikkelen en treedt in de voetsporen van de gebroeders Grimm.

MEER INSPIRATIE

Kleinschalig vakantiepark Drenthe
In beeld: De Kanaaleilanden, een verrassend stukje Engeland
Sprookjesachtig Sintra, de culturele parel van Portugal
Op deze Europese eilanden waan je je aan de andere kant van de wereld