Waarom ervaringen gelukkiger maken dan andere dingen

4714 VIEWS
Waarom ervaringen gelukkiger maken dan andere dingen

Wees dapper. Neem risico’s. Niets kan een ervaring vervangen. – Paulho Coelho

Paulho Coelho zei het treffend: ervaringen in het leven zijn van onschatbare waarde. Hoewel we in een tijdperk leven waarin de marketeers over elkaar heen buitelen om mensen vooral materiële zaken te laten aanschaffen – een nieuwe iPhone, een groter huis, een mooiere tas – waar je ook zeker blij van kunt worden, zit er één groot nadeel aan vast: ze zijn nooit blijvend. Ervaringen daarentegen, hebben een eeuwig leven. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die hun geld vaker aan een ervaring uitgeven in plaats van aan materiële dingen, vaker gelukkiger zijn.

 1. Ervaringen kunnen niet gekwantificeerd worden

Die nieuwe auto, een nieuwe zonnebril: het blije gevoel dat je krijgt wanneer u iets nieuws koopt is vaak hoog en voelt fijn. Alleen, dit gevoel vervaagt na een tijdje. Totdat je weer iets nieuws koopt. Ervaringen blijven voor altijd bij je: je kunt altijd ‘teruggaan’ naar dat ene moment dat je beleefde met vrienden, die bijzondere reis, of een avondje dansen… deze momenten verliezen nooit aan waarde.

2. Ervaringen helpen om je doel en passie in het leven te vinden

Anders dan materiële zaken laten ervaringen je echt ontdekken wie je bent en wat je wilt doen in het leven. Er zijn weinig nieuwe oorbellen die dat voor elkaar hebben gekregen. Door juist nieuwe dingen te blijven opzoeken worden deze ervaringen ook waardevolle investeringen in het leven!

Lees ook:  Poëzie op een vuilniswagen

3. Ervaringen laten je de wereld van een andere kant zien

Reizen is ultieme manier om de wereld van een andere kant te leren kennen, en daarmee je eigen leven te verrijken. je hoeft niet eens ver te reizen: ga er eens op uit naar een nabijgelegen plaats waar je nog nooit bent geweest, of zoek de natuur op. Ervaringen hoeven niet groot te zijn om blijvende impact te hebben.

4. Ervaringen geven levenslessen

Reizen naar onbekende plaatsen leert geduld en begrip. Je zintuigen worden geprikkeld tijdens een avond opera of musical, in het historisch museum verbind je heden en verleden op een waardevolle manier. De mens is een soort met een ongekende honger naar ervaringen die betekenisvol en belangrijk zijn. Ervaringen laten je niet alleen letterlijk zien hoe iets in elkaar zit, maar laten het je vooral ook voelen.

5. Ervaringen maken dankbaar

Dankbaar leven is één van de sleutels naar een gelukkig leven. Ervaringen zijn bij uitstek gelegenheden om je daadwerkelijk dankbaar te voelen voor dat moment. En, in navolging van de eerder genoemde punten, dit gevoel is blijvend.

6. Ervaringen zijn onvergetelijke herinneringen 

Voor veel mensen is de reden dat ze investeren in ervaringen, dat de herinnering eraan vaak fijn en onvergetelijk zijn. Het zijn ook de elixers om op te teren wanneer er een zware periode aanbreekt. Het is het waard om te investeren in herinneringen die u een leven lang bij blijven.

Lees ook:  Inspiratie van een 98-jarige yogi

Je kunt je geld maar één keer besteden. In het huidige economische klimaat denk je waarschijnlijk wel twee keer na voor je een uitgave doet. Ervaringen zijn geen gebruiksvoorwerpen die stuk gaan of uit de mode raken. Het zijn waardevolle investeringen die je leven blijvend verrijken!

Lees ook: Ikigai | het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

 

MEER INSPIRATIE

7 simpele Feng Shui tips voor een woonkamer waar je écht blij van wordt
Het Deense geheim voor geluk
Moe van al het slechte nieuws deelt deze man alleen nog positieve berichten
In deze Zweedse gevangenis krijgen mensen yoga en meditatielessen

3 thoughts on “Waarom ervaringen gelukkiger maken dan andere dingen

 1. Mijn ervaring van de laatste twee jaar geeft echt geen positief gevoel. Ik had liever een nieuwe tas gekocht. Als ik had mogen kiezen.
  Helaas kies je ziekte en overlijden niet zelf uit. Zo verloor ik nog geen jaar geleden mijn allerliefste na veertig jaar samen. Ja dat was een ervaring die me veel bracht. Nu moet ik alleen verder en daar helpt deze ervaring niet echt bij. Dat is heel hard werken om overeind te blijven en de positieve dingen steeds weer te zoeken.
  Het artikel doet mij veel pijn en maakt heel verdrietig.
  Het leven is echt niet alleen maar mooie kleueren van bloemen en alles om ons heen.
  Door de langdurige droogte hier in de Bourgogne is er trouwens geen kleur meer te bekennen. Zelfs het gras is als hooi. De bladeren van de bomen vallen mazaal.
  Sorry dat ik er niks mooiers van kan maken voor jullie geweldige facebook pagina. Toch voelde ik de noodzaak de andere realistische kant van het leven te delen.

 2. Beste Anna,
  We kunnen goed begrijpen dat jouw ervaringen niet van het soort zijn waar je blijer of gelukkiger van wordt. Het is nooit onze bedoeling geweest om met dit artikel nare ervaringen in het leven te bagatelliseren, of de indruk te geven dat je daar dan ook altijd maar het positieve uit moet halen. Onze oprechte excuses als dit artikel je gekwetst heeft. Wij hebben het zo bedoeld dat we mensen willen stimuleren om bepaalde (positieve) ervaringen in het leven op te zoeken en die waar mogelijk proactief te creëren. Dat zijn in onze ogen ander soort ervaringen dan de moeilijke dingen in het leven die pijn doen en waar je niet om hebt gevraagd. We wensen je veel sterkte in deze moeilijke periode, en hopen dat we met onze andere artikelen je toch een klein lichtpuntje kunnen geven.

 3. Ervaringen worden in het artikel even verleidelijk voorgesteld als ‘dingen die je kunt verkrijgen’ zoals oorbellen of een tas. Ik word altijd topgelukkig als ik mijn nare ervaringen of datgene wat mij een naar gevoel of idee geeft of heeft gegeven anders weet te zien dan zoals het eerst was of bij me overkwam. En meestal sla ik ‘gelukkig’ door: dan vind ik verbanden, het geheel en zie vervolgens (vroeg of laat) het positieve eraan, wat / waartoe het me bijvoorbeeld brengt / heeft gebracht of heeft moeten brengen. Dat kan zelfs ‘een les’ zijn in…….ervaren! Wat weer fijn of vruchtbaar is voor m’n voorstellingsvermogen. Met als ‘resultaat’ weer meer inleving in anderen die zich in een nare situatie bevinden.


Comments are closed.