Energie besparen in huis, hoe doe je dat?

3 maart 2023
567
Energie

In deze tijden willen veel mensen energie besparen, het is duurzaam en het levert een lagere energierekening op. Het probleem is dat de meeste mensen niet weten waar ze moeten beginnen, maar eigenlijk is dit heel eenvoudig. Laat bijvoorbeeld zonnepanelen installeren. Je hebt even wat werk, maar na de installatiedag heb je hier geen omkijken meer naar en kun je genieten van een lagere energierekening. In deze blog ga je lezen wat je thuis kunt doen om energie te besparen.

Zuinige apparaten

Een kleine verandering wat je kunt doen in huis is het gebruik maken van zuinige apparaten. De meeste apparaten worden wel steeds zuiniger, maar er zijn ook steeds meer elektrische apparaten nodig in huis. In verhouding verandert er dus niet veel op de hoge energierekening. Wat kun je dan doen? In de keuken kun je bijvoorbeeld kiezen voor een energiezuinige koelkast en vriezer, dit is veel beter voor het milieu. Een wat grotere aanpassing in de keuken is een inductiekookplaat. Dit is voor sommige mensen een grotere investering dan een nieuwe koelkast, want je hebt pannen nodig die geschikt zijn voor een inductiekookplaat.

Ook verlichting is makkelijk te veranderen. Kies bijvoorbeeld voor ledlampen in huis, en voor lampen op zonne-energie in de tuin. In de tuin kan het ook handig zijn om ledlampen te installeren die aangaan op een sensor of op een tijdklok werken. Dit zorgt ervoor dat de lamp alleen aan is wanneer nodig.

Als je een nieuw elektrisch apparaat aanschaft is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Kijk bijvoorbeeld naar de levensduur van een product, want alle apparaten belasten het milieu tijdens het productieproces. En denk ook na of je het product echt nodig hebt voordat je het aanschaft. Besluit je om het product toch te kopen, kijk dan even naar het energielabel en kies voor een product met een laag energieverbruik.

Lees ook:  Een modern interieur

Zonnepanelen

Het duurzaam opwekken van zonne-energie is de perfecte manier om een lagere energierekening te krijgen. Door zonnepanelen op je dak te leggen maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en wordt de biodiversiteit niet geschaad. Zonnepanelen zijn een grote investering, maar het brengt ieder jaar een mooi bedrag op. Dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen, het soort zonnepanelen en de soort Solis omvormers waar je gebruik van maakt. Gemiddeld verdien je een zonnestroomsysteem in 7 jaar terug. Voor veel mensen is deze investering te groot. Je kunt er dan ook voor kiezen om zonnepanelen te huren. Je betaalt dan een vast bedrag per maand, waarbij je kunt profiteren van groene stroom zonder een grote investering te doen.

Met zonnepanelen op het dak, stijgt de waarde van je huis. Ruim een derde van de koper zoekt tegenwoordig naar een huis met zonnepanelen. Het is steeds belangrijker om een energiezuinig huis te kopen. Maar dit is niet het enige voordeel wat de zonnepanelen hebben. Hoe meer jouw zonnepanelen opwekken, hoe minder je gebruik hoeft te maken van het energienet. Energiemaatschappijen zijn nog steeds afhankelijk van vervuilende bronnen, jouw dak met zonnepanelen zorgt dus voor minder CO2-uitstoot.

Energie

Energie opslaan

Je huis kun je op verschillende manieren duurzaam verwarmen, maar de opwekking van die energie sluit vaak niet goed aan bij het moment van energievraag. Dit zorgt ervoor dat de duurzame energie niet efficiënt wordt gebruikt. Een oplossing hiervoor is bijvoorbeeld een buffervat. Dit is een systeem dat verbonden is aan het verwarmingssysteem in huis. Het buffervat slaat energie op in de vorm van warm water. Dus overbodige energie die bijvoorbeeld wordt opgewekt door zonnepanelen in de daluren, wordt in het buffervat opgeslagen. Dit voorkomt het gebruik van minder duurzame verwarmingssystemen in huis.

Lees ook:  Wat jij kan doen tegen de stijgende gasprijs?

Voor hetzelfde probleem is nog een oplossing, namelijk een zonnepanelen accu opslag. Met deze accu kun je de energie die je zonnepanelen overdag opwekken opslaan en ’s avonds gebruiken. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het energienet en bespaar je op je energiekosten.

Verwarming

Het verwarmen van je huis kost het meeste energie. Op dit gebied kun je dus veel energie besparen, maar hoe? Het verwarmen met zonne-energie of een warmtepomp in combinatie met een goede isolatie is het meest duurzaam. Maar veel oude huizen moeten toch bijverwarmd worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van een palletkachel. Deze kachel verbrandt kleine stukjes gerecycled zaagsel en houtsnippers. Een nog niet zo bekende optie is de speksteenkachel. Dit is een kachel met speksteen, die de warmte van vuur opslaat en de rest van de dag afgeeft.

Het is ook mogelijk om te verwarmen met een warmtepomp. Deze haalt warmte van buiten naar binnen via water, de lucht, of uit de grond. Hierbij wordt energie uit de natuur gebruikt voor bijvoorbeeld de verwarming van water. Grond- of waterwarmtepompen zijn het meest duurzaam, maar deze zijn ook behoorlijk duur. Een wat toegankelijkere optie is de lucht-lucht warmtepomp. Deze warmtepomp werkt in principe hetzelfde als een airconditioning, het trekt warmte/kou uit de buitenlucht en blaast dit naar binnen. Maar een groot nadeel is dat er op de warmtepompen geen subsidie zit.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 30 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 35+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Hoe vind jij de leukste restaurantjes voor een avondje uit?

Je eigen paradijs creëren: tips om de natuur in je huis te brengen

Ontdek de wonderen van Costa Rica tijdens een groepsrondreis

De kracht van natuurlijke genezing: hoe osteopathie helpt bij pijn en stress

© Paradijsvogels Magazine - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down