Emoties zijn voelbaar in het hele lichaam

3235 VIEWS
Emoties zijn voelbaar in het hele lichaam

Geluk voelen in je benen, stress in je bovenlijf of trots in je borstkas…het wordt wel eens gezegd dat het ervaren van emoties op deze manier alsnog tussen de oren zit. Finse wetenschappers publiceerden onlangs een interessant onderzoek waarin zij aantonen dat we wel degelijk op een universele manier emoties ook in ons lichaam voelen.

Meer dan 700 deelnemers uit Taiwan, Finland en Zweden kregen emotionele verhalen, beelden en woorden te zien. Vervolgens gaven zij op de zgn. lichaamskaarten aan in welk deel van hun lichaam zij meer of minder lichaamsactiviteit voelden.

Interessant is dat de correlatie tussen de verschillende lichaamskaarten zeer hoog was (.71 voor elke stimuli) en dat onafhankelijk van de taal die de deelnemers spraken de emoties op dezelfde manier gevoeld worden in het lichaam. Het gaat hier trouwens puur om de perceptie van wat we voelen, in het onderzoek werd niet daadwerkelijk gemeten hoeveel onze lichaamstemperatuur of spierspanning daadwerkelijk stijgt.

Des te interessanter dat we emoties op dezelfde manier ook lichamelijk ervaren, los van in welke cultuur we zijn grootgebracht.

Hieronder zie je het resultaat visueel in beeld gebracht.

Lichaamskaart emoties in lichaam voelen

Via The Atlantic

Lees ook:  Waarom breien gezond is!

MEER INSPIRATIE

Dit is de beste slaaphouding voor een goede nachtrust
Uit onderzoek blijkt: poëzie brengt rust en prikkelt onze zelfreflectie
In deze biologische supermarkt shop je volledig plasticvrij
Bijen spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van het internet