Emoties zijn voelbaar in het hele lichaam

17 augustus 2014
91

Geluk voelen in je benen, stress in je bovenlijf of trots in je borstkas...het wordt wel eens gezegd dat het ervaren van emoties op deze manier alsnog tussen de oren zit. Finse wetenschappers publiceerden onlangs een interessant onderzoek waarin zij aantonen dat we wel degelijk op een universele manier emoties ook in ons lichaam voelen.
Meer dan 700 deelnemers uit Taiwan, Finland en Zweden kregen emotionele verhalen, beelden en woorden te zien. Vervolgens gaven zij op de zgn. lichaamskaarten aan in welk deel van hun lichaam zij meer of minder lichaamsactiviteit voelden.
Interessant is dat de correlatie tussen de verschillende lichaamskaarten zeer hoog was (.71 voor elke stimuli) en dat onafhankelijk van de taal die de deelnemers spraken de emoties op dezelfde manier gevoeld worden in het lichaam. Het gaat hier trouwens puur om de perceptie van wat we voelen, in het onderzoek werd niet daadwerkelijk gemeten hoeveel onze lichaamstemperatuur of spierspanning daadwerkelijk stijgt.
Des te interessanter dat we emoties op dezelfde manier ook lichamelijk ervaren, los van in welke cultuur we zijn grootgebracht.
Hieronder zie je het resultaat visueel in beeld gebracht.
Lichaamskaart emoties in lichaam voelen
Via The Atlantic

Lees ook:  'Graffiti Grandma's': je bent nooit te oud om grafittikunstenaar te worden

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wat jij kan doen tegen de snel stijgende gasprijs

Verhuizen naar Spanje, waar moet je allemaal aan denken?

De weg terug naar jezelf vinden — 6 tips om jezelf te vinden

De beste metaalsoorten voor sieraden

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings